Πολύ, μα πολύ σοβαρή υπόθεση αποδεικνύεται η υγεία για να την διαχειρίζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες! Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ιστορικής σημασίας απόφαση που έλαβε το δικαστήριο της Οκλαχόμας πριν λίγους μήνες, εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Η απόφαση θεωρείται ήδη σταθμός επειδή για πρώτη φορά ονοματίζει τους ενόχους της κρίσης υγείας που κατά κοινή κι επίσημη ομολογία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Η κρίση αυτή δεν προέρχεται από την απειλή της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, όπως υποστήριζε το σύμπλεγμα ιδιωτικών ασφαλιστικών, φαρμακευτικών και εταιρειών παροχής νοσοκομειακής ή πρωτοβάθμιας υγείας∙ είναι το μαύρο τρίγωνο της ιδιωτικής υγείας στις ΗΠΑ που έχει στερήσει από τον αμερικανικό λαό το δικαίωμα στην καθολική υγειονομική περίθαλψη. Η κρίση προκλήθηκε, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε πλέον να γίνεται λόγος για «καταστροφή της εθνικής δημόσιας υγείας», από τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, πολύ πριν το δικαστήριο της Οκλαχόμας κρίνει ένοχη την Johnson & Johnson, δύο άλλες εταιρείες που παράγουν οπιοειδή φάρμακα, η Purdue και η Teva, ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και δέχτηκαν να καταβάλλουν 270 και 85 εκ. δολ. αντίστοιχα. Ο στόχος τους ήταν να αποφύγουν το δημόσιο στιγματισμό, που θα έφερνε μια δικαστική διαμάχη όπως αυτή με την πολυεθνική Johnson & Johnson, που ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 2019 και τελείωσε στις 15 Ιουλίου 2019, με την εξέταση 42 μαρτύρων και πολλών εκατοντάδων πειστηρίων. Έπονται δε κι άλλες, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 2.000 προσφυγές εναντίον φαρμακευτικών στις ΗΠΑ για οπιούχα φάρμακα.

Η απόφαση εναντίον της Johnson & Johnson αποτελεί κόλαφο. Εισαγωγικά αναφέρει ότι «τα μέρη συμφωνούν πως η Οκλαχόμα υποφέρει από κρίση που σχετίζεται με οπιούχα». Κι ακολουθούν τα τεκμήρια: «Τα μέρη συμφωνούν ότι από το 1994 ως το 2006 οι πωλήσεις των συνταγογραφημένων οπιούχων τετραπλασιάστηκαν και από το 2011 ως το 2015 περισσότεροι από 2.100 πολίτες της Οκλαχόμας πέθαναν από ακούσια συνταγογράφηση υπερβολικής δόσης οπιούχων. Ήταν αδιαμφισβήτητο πώς το 2015, περισσότερα από 326 εκ. χάπια οπιούχων χορηγήθηκαν στους κατοίκους της Οκλαχόμας, αρκετά ώστε κάθε ενήλικας να πάρει 110 χάπια»! Από τον «πυρετό του οπίου» δε γλίτωσαν ούτε τα νεογέννητα μωρά!!!

Η κρίση του οπίου δεν είναι υπόθεση μόνο της Οκλαχόμας. Στις 29 Μαρτίου 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίδρυσε επιτροπή επιφορτισμένη με το έργο Αντιμετώπισης του Εθισμού στα Ναρκωτικά και στην Κρίση του Οπίου. (Για όποιον δεν κατάλαβε η Johnson & Johnson  και μερικές ακόμη φαρμακευτικές μετέτρεψαν τους  Αμερικάνους σε ναρκομανείς!) Η ίδρυση της σχετικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε από τον λευκό Οίκο εκ των υστέρων και μόνο όταν όλες οι τακτικές υποβάθμισης και αποσιώπησης του θέματος είχαν αποτύχει, έφερε στην επιφάνεια τις δραματικές διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα. Η χρήση των οπιοειδών φαρμάκων εξελίχθηκε σε μάστιγα με τη χρήση των πιο επιθετικών τεχνικών μάρκετινγκ που περιελάβανε ακόμη και τη δημοσίευση άρθρων σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά που ως «ερευνητικό συμπέρασμα» είχαν την διαβεβαίωση ότι τα οπιοειδή φάρμακα δεν ευθύνονται για εθισμό. «Άλλες οδοί περιλάμβαναν γεύματα και παρουσιάσεις όπου γιατροί μιλούσαν σε άλλους γιατρούς, με τη συνεργασία συμβαλλόμενων συμβουλευτικών και ακαδημαϊκών ομάδων που αναλάμβαναν σεμινάρια, συμπόσια και συνέδρια. Όλες αυτές οι διαφορετικές προσπάθειες στόχευαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των γιατρών στη συνταγογράφηση και να αυξήσουν τα κέρδη από τα οπιοειδή», τονίζει η απόφαση του δικαστηρίου. Αναφέρεται επίσης ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επινοήσει και εισάγει τον όρο «ψευδοεθισμός» για να πείσουν τους γιατρούς ότι οι ασθενείς που ζητούσαν όλο και μεγαλύτερη δόση οπιούχων φαρμάκων δεν έπασχαν από εθισμό αλλά από ελλιπή θεραπεία κι ότι η λύση ήταν η συνταγογράφηση όλων και μεγαλύτερων δόσεων…

Παρά τα παραπάνω ωστόσο, η δικαστική απόφαση υπολειπόταν σημαντικά των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια των 33 ημερών που διήρκεσε η συνεδρίαση, με την πολιτική αγωγή να απαρτίζεται από δικηγόρους που είχαν προσωπικές εμπειρίες εθισμού στα ναρκωτικά, με γιους, συνεργάτες και φίλους να υποκύπτουν στα οπιούχα φάρμακα. Το πρόστιμο, ύψους 572 εκ. δολ., που επιδικάστηκε στην Johnson & Johnson θεωρήθηκε τόσο χαμηλό που η μετοχή της μειώθηκε ανεπαίσθητα μόνο κατά 1,44%, οδηγώντας την στα 129,64 δολ. Το πρόστιμο στην Johnson & Johnson, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αλλεπάλληλες καταδίκες για την επικινδυνότητα των προϊόντων που παράγει, δεν είναι ψίχουλα μόνο σε σχέση με τα 81,6 δις. δολ. πωλήσεων της εταιρείας το 2018. Το ποσό είναι αστείο κι ως προς το αρχικό αίτημα της Πολιτείας για 17 δισ. δολ. που με βάση εκτιμήσεις αντιστοιχεί στη θεραπεία που πρέπει να αναλάβουν όσοι υπέστησαν κάθε είδους ζημιά από τα οπιούχα φάρμακα της για τα επόμενα 20 χρόνια. Με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στα 893 εκ. δολ. γίνεται κατανοητό ότι το πρόστιμο της Johnson & Johnson δεν αντιστοιχεί ούτε καν στις ετήσιες δαπάνες αποκατάστασης του κακού που προκάλεσε!

Ο εθισμός μιας ολόκληρης κοινωνίας στα οπιούχα φάρμακα δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες καθώς δρουν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, Σε αυτό το βωμό, αποδεδειγμένα πλέον, δε διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία ενός λαού, να τους μετατρέψουν σε ναρκομανείς μόνο και μόνο για να δουν την τιμή της μετοχής τους και τα μερίσματα να αυξάνονται.

Ένα μικρό μόνο δείγμα του ανθρωποφαγικού καπιταλισμού του 21ου αιώνα…

Πηγή: Λεωνίδας Βατικιώτης – Νέα Σελίδα

Δείτε κι αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το