Η υπόθεση έφτασε να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ ενώ η Wikipedia άλλαξε το λήμμα της μετά τον σάλο.
Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, εκπρόσωπος της NASA, τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, σημειώνει ότι η ίδια δεν υπήρξε υπάλληλος της Υπηρεσίας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετείχε, ως εξωτερική συνεργάτιδα, σε κάποιο πρότζεκτ.
Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για το θέμα, υπό τον τίτλο «Η γυναίκα που αποτέλεσε έμπνευση για την πρώτη Ελληνίδα Barbie κατηγορείται ότι ισχυρίστηκε ψευδώς πως εργάστηκε ως επιστήμονας της NASA».
Ειδικότερα, το δημοσίευμα εξιστορεί τα όσα έχουν εκτυλιχθεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα που ήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει πως η επαγγελματική σταδιοδρομία της έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» την τελευταία εβδομάδα, καθώς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αμφισβητούν το κατά πόσο ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στο βιογραφικό της, υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ποτέ υπάλληλος στη NASA, αλλά ούτε και κέρδισε κάποιο βραβείο της Υπηρεσίας.
Η Telegraph, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Ελένη Αντωνιάδου αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία μιας κούκλας Barbie, τον Μάρτιο, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Mattel ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι η ίδια άρχισε να εργάζεται στη NASA το 2012.
Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε γύρω από το όνομά της, η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί ότι το βραβείο «NASA-ESA Outstanding Researcher Award» που φέρεται να έχει λάβει – μεταξύ άλλων – η Ελένη Αντωνιάδου, δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ το όνομά της δεν περιλαμβάνεται στο αρχείο της NASA με τους κατόχους βραβείων.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της NASA, τον οποίο επικαλείται η Telegraph, ανέφερε ότι η κυρία Αντωνιάδου δεν ήταν υπάλληλος της Υπηρεσίας, χωρίς εντούτοις να αποκλείει το ενδεχόμενο η ίδια να έχει εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτιδα, στο πλαίσιο κάποιου πρότζεκτ της NASA.
Σημειώνεται ότι η ίδια, σε ανάρτησή της στο Facebook, έσπευσε να διευκρινίσει ότι έχει εργαστεί σε πρότζεκτ της NASA για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλαγή βιογραφικού και στην Wikipedia
Μετά το σάλο που ξέσπασε, ακόμη και η Wikipedia έσπευσε να διορθώσει όσα ανέφερε το σχετικό λήμμα για την Ελένη Αντωνιάδου και τα αμφισβητούμενα κατορθώματά της.
Χαρακτηριστικά διευκρινίζεται πως «η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή». Παράλληλα, τονίζεται ότι «ο ισχυρισμός πως είναι ″η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή″ είναι ανακριβής».
«Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (NASA – ESA Outstanding Researcher Award) το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA, Σταμάτη Κριμιζή, η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012. Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc)» υπογραμμίζεται στο ανανεωμένο λήμμα.
Πριν από δύο εβδομάδες, όταν κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο της, η Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».
Η κυρία Αντωνιάδου είχε αναγγελθεί ως ένα από τα 20 γυναικεία μοντέλα της σειράς «Sheroes» της Barbie, μαζί με το μοντέλο Αντουα Αμποά, την πρωταθλήτρια του τένις Ναόμι Οζάκα και πολλές ακόμη επιτυχημένες γυναίκες. Οι κούκλες αυτές έγιναν με βάση την μορφή των προσώπων αυτών, στο πλαίσιο της 60ης επετείου της Barbie τον περασμένο Μάρτιο.
πηγή: sputnik, huffington post
e-prologos.gr