Χαμηλοί μισθοί,διακρίσεις, περιθωριοποίηση, αναφορές για απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και αποκλεισμός από βασικές πληροφορίες για την εργασία. Αυτά και άλλα πολλά βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον αμερικάνικο πολυεθνικό κολοσσό της Google.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αμερικανικό Τύπο, η κορυφαία εταιρεία στον τομέα του Διαδικτύου και της Τεχνολογίας απασχολεί περισσότερους από 120.000 περιστασιακά εργαζομένους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ως συμβασιούχοι ή εποχικής απασχόλησης (οι εργαζόμενοι που απασχολεί με πλήρες ωράριο ανέρχονται σε 102.000).
Οι ελαστικά αυτοί εργαζόμενοι είναι υπενοικιασμένοι από εταιρείες ανθρωπίνου δυναμικού και αντιμετωπίζονται εντελώς άνισα στην εργασία τους.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πληρώνονται πενιχρά συγκριτικά με τους «μόνιμους», στερούνται άλλων παροχών που έχουν οι σταθερά εργαζόμενοι και συχνά δεν πληρώνονται υπερωρίες.
Οι διακρίσεις μάλιστα είναι τέτοιου βαθμού, που οι περιστασιακά εργαζόμενοι υποχρεούνται να φοράνε στο χώρο εργασίας κόκκινες κονκάρδες, ώστε να διαχωρίζονται από τους σταθερά εργαζόμενους που υποχρεώνονται να φοράνε λευκές! Μάλιστα, το σύστημα αυτό των «καστών» έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στα γραφεία της YouΤube, θυγατρικής της Google, όταν οι συμβασιούχοι δεν έλαβαν ειδοποιήσεις ασφαλείας, όπως οι σταθερά εργαζόμενοι!
Πολλοί πηγαίνουν για εργασία στη Google με το «όνειρο» πως η περιστασιακή εργασία στους κόλπους της θα τους οδηγήσει σε μόνιμη απασχόληση. Όμως η ίδια η διοίκηση της εταιρείας φροντίζει ωμά να τους το «γκρεμίζει».
Κάτω από την πίεση αυτών των εκμεταλλευτικών συνθηκών και των εργασιακών διακρίσεων, οι περιστασιακά εργαζόμενοι το 2018 αποφάσισαν την σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Βέβαια, η Google δεν έμεινε «απαθής», μετά και τη δημοσιότητα που πήραν οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες που έχει επιβάλει. Σε μια προσπάθεια, προφανώς, απομόνωσης των αντιδρώντων περιστασιακά εργαζόμενων και της “στεγανοποίησής” τους απο το υπόλοιπο προσωπικό της, ενεργοποίησε σχέδιο μεταφοράς των περιστασιακά εργαζομένων από τα κεντρικά γραφεία σε ξεχωριστά κτίρια.
Το αντεργατικό αυτό καθεστώς με τους ελαστικά και προσωρινά απασχολούμενους δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνο στον διαδικτυακό κολοσσό. Επεκτείνεται σε πολλές εταιρείες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της πολυδιαφημισμένης Silicon Valley.
Αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα πίσω από τη γυαλισμένη βιτρίνα που διαφημίζεται και, μέσα από τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλασάρεται για τις μεγάλες εταιρείες, ειδικά της υψηλής τεχνολογίας.
Πάνω, ακριβώς, σε αυτή την αποκρυπτόμενη πραγματικότητα της γιγάντιας εκμετάλλευσης εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων εργαζόμενων «χτίζουν» και τα τεράστια κέρδη τους.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr