Σε κατάληψη είναι από χθες η Κρατική Σχολή Χορού (ΚΣΟΤ Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δηλώνουν πως η υπουργός Λίνα Μενδώνη, κλείνει τα αυτιά της στο sos που έχουν εκπέμψει ήδη με διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο. Μέλος του φοιτητικού συλλόγου μάλιστα μας λέει, πως λόγω των τρομερών ελλείψεων καθηγητών, με εντολή της διεύθυνσης, η σχολή κατέφυγε στην αλληλοδιδακτική μέθοδο! Δηλαδή φοιτητές διδάσκουν άλλους φοιτητές προκειμένου να εργάζονται έστω στοιχειωδώς.
«Η ακαδημαϊκή χρονιά δεν έχει αρχίσει επίσημα για εμάς φέτος. Ενώ το ακαδημαϊκό έτος, ξεκινάει αρχές Οκτώβρη, μπήκαμε στον Ιανουάριο κι ακόμα δεν έχουμε καθηγητές» λέει μέλος του φοιτητικού συλλόγου. Σημειώνει δε με έμφαση, πως δεν έχει γίνει καν προκήρυξη για τις θέσεις των καθηγητών. «Ξεκινήσαμε υποτυπωδώς τέλη Νοέμβρη, με όλες τις ελλείψεις και προκειμένου να μην είμαστε σε αδράνεια γιατί το αντικείμενο μας απαιτεί να είμαστε σε φόρμα, κάναμε σεμιναριακού τύπου μαθήματα και μαθήματα που παρέδιδαν φοιτητές σε άλλους φοιτητές, μετά από απόφαση της διεύθυνσης». Προσθέτει πως σε όλη αυτή την υποβάθμιση, ήρθε να προστεθεί κι ένα άλλο πρόβλημα. «Λόγω του σεισμού, έχει πρόβλημα η μία από τις τρεις αίθουσες μας. Ζητήσαμε άμεση αποκατάσταση, καθώς δεν μπορούμε τρία έτη να εργαζόμαστε σε δύο αίθουσες».
Παρά τις διαβεβαιώσεις πως μετά τις γιορτές όλα θα έχουν αποκατασταθεί, η μοναδική κρατική σχολή χορού της χώρας παραμένει σε υπολειτουργία και σε συνθήκες παρακμής.
Στην παρακάτω ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, συνοψίζουν τα αιτήματά τους ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα εισακουστούν.
«Παρά την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (19/11/2019) και μάλιστα με ένα ελλιπές πρόγραμμα σπουδών, οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα. Ο τρόπος που ξεκίνησε, εδώ και έναν μήνα, να λειτουργεί ξανά η σχολή υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε ερασιτεχνικού χαρακτήρα καθώς: 1. Η τρέχουσα μορφή του προγράμματος τόσο σε αριθμό μαθημάτων όσο και σε διδακτικές ώρες δεν πληροί τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. 2. Τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών. 3. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι ανεπαρκείς (ελλιπής αριθμός αιθουσών)». Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πάντως, είχε προηγηθεί επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία οι σπουδαστές ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι το να παραμείνει κλειστή «η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικό, αλλά ένα γεγονός που μας προσβάλλει, αφού φαίνεται πως ακόμη και σήμερα οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Η μη λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ. μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄ επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά».
πηγή: tvxs
e-prologos.gr