Η διαφθορά και τα σκάνδαλα δεν είναι κάποια δυσλειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν εντάσσεται στην παθολογία του, δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια «άτυχη στιγμή του συστήματος» η οποία μπορεί να επιδιορθωθεί ή να θεραπευθεί. Η διαφθορά ανήκει στη φυσιολογία του καπιταλισμού, αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του, το οποίο δεν μπορεί να την αποβάλλει όσες μεταρρυθμίσεις και αν κάνει.
Έχουμε ξαναγράψει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάζεται να επιστρατεύσει όπλα μετάθεσης του επίκεντρου της πολιτικής ατζέντας και αντιπαράθεσης. Επανενεργοποιεί το “όπλο” των σκανδάλων του “παλιού συστήματος”. Πριν λίγες μέρες ανέβασε, σε πρώτη δόση, στην πολιτική σκηνή το σκάνδαλο Παπαντωνίου. Τώρα “βγάζει στη σέντρα” Σαλμά και Βορίδη και λοιπούς συγγενείς της ΝΔ.
Ας δούμε λοιπόν τις εξελίξεις
Την περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πόρισμά τους για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων που διερεύνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η efsyn.gr προκύπτουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά.
Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή γίνεται λόγος «για ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας που ζημίωσαν το δημόσιο» και ζητείται «περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή ΝΔ Μάριου Σαλμά». Η υπόθεση αφορά μεθοδεύσεις υπερκοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο και επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος με ζημία του δημοσίου στο ποσό που αντιστοιχεί στην υπερκοστολόγηση των εξετάσεων, που απέφεραν έσοδα 825.000 ευρώ.
Για τον Μ. Βορίδη το πόρισμα αναφέρει πως «υπηρετούσε ως υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ελήφθη η απόφαση του ΚΕΣΥ για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο».
Για τον Μ. Σαλμά που είναι ορθοπεδικός γιατρός, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «επωφελήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη» και πως «το γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς είχε προσωπικό συμφέρον για την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης και την αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ, προκύπτει αβίαστα από μια έστω πρόχειρη επισκόπηση του ζητήματος».
Ειδικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Σαλμάς εμπλέκεται «με τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια “διαγνωστικής αρθροσκόπησης” με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία “Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.”. Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του κ. Αθανάσιο Αρβάλη».
Στο κάδρο των ευθυνών το πόρισμα της επιτροπής τοποθετεί (σε μικρότερο βαθμό) τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, τον νεοδημοκράτη πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ Π. Σκανδαλάκη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γ. Πατούλη, τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό αλλά και την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν Ε. Γιαννακάκου.
Τα παραπεμπτικά
Από την εξέταση των παραπεμπτικών που απεστάλησαν στη Βουλή προκύπτουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. 137 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή εκτελούντος ιατρού.
2. Σε 65 παραπεμπτικά ο ίδιος ο κ. Σαλμάς υπογράφει και ως εκτελών ιατρός (εκτός από παραγγέλλων).
3. 413 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ελεγκτή ιατρού.
4. 233 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ασφαλισμένου.
5. Υπάρχουν 81 ασθενείς οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές (165 εγγραφές, ποσοστό 39%).
6. 155 παραπεμπτικά (ποσοστό 36%) αφορούν ασθενείς με τόπο διαμονής τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τόπο καταγωγής και εκλογική περιφέρεια του κ. Σαλμά.
7. Στο διάστημα των έξι πρώτων μηνών εξυπηρέτησης της σύμβασης (Ιούνιος 2015 – Νοέμβριος 2015) σε σύνολο 118 παραστατικών τα 101 (ποσοστό 86%) είχαν ως διάγνωση «ρήξη μηνίσκου» και κανένα «αρθροπάθεια μη καθορισμένη». Αντίθετα στο διάστημα Μάρτιος 2016 – Ιούνιος 2016 σε σύνολο 105 παραστατικών τα 95 (ποσοστό 90%) είχαν ως διάγνωση «αρθροπάθεια μη καθορισμένη» και μόνον 6 «ρήξη μηνίσκου».
prologos.gr
e-prologos.gr