Μετά από έντονες και θριαμβευτικές ανακοινώσεις για την έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ στα μέλη της εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια αμφιβολιών για την πραγματική εικόνα της απόφασης του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σχετικά με την χρηματοδότηση των οικονομιών των χωρών της ΕΕ.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα ένα πακέτο 32 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που στην καλύτερη περίπτωση θα κυμανθεί γύρω στο 10%.
Οι κυβερνητικοί πολιτικοί παράγοντες αλλά και οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και οι Τσακαλώτος και Ξενογιανακοπούλου απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτησαν το σχέδιο απόφασης του Γαλλογερμανικού άξονα, με τη λογική της έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη της και την επιβεβαίωση με τον τρόπο αυτό του κοινωνικού προφίλ της. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα έντονες οι θριαμβευτικές τους δηλώσεις, αφού θεώρησαν ότι με το σχέδιο απόφασης παίρνουν τη ρεβάνς απ’ όλους αυτούς που αμφισβητούν το ιδεολόγημα της ενωμένης Ευρώπης πάνω στο οποίο στηρίζουν την ίδια τους την ύπαρξη.
Μετά λοιπόν απ’ την ομοβροντία των θριάμβων, που φυσικά προβλήθηκε κατά κόρον από τα ΜΜΕ, άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ των δισεκατομμυρίων και να βγαίνει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο της πρότασης των βασικών εταίρων του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.
Διάφοροι μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής ζωής άρχισαν να εκφράζουν προβληματισμούς για τα πραγματικά μεγέθη αλλά και τους όρους της χρηματοδότησης. Άρχισαν λοιπόν να βάζουν ερωτήματα για το αν θα εγκρίνει η σύνοδος κορυφής το πρόγραμμα, για το πότε θα δοθεί η χρηματοδότηση, για τον τρόπο διανομής της όποιας χρηματοδότησης στο εσωτερικό της χώρας και φυσικά με ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί η χρηματοδότηση.
Μια πιο ψύχραιμη και πιο ουσιαστική μελέτη του σχεδίου οδηγούσε στην πραγματικότητα σε μία και μόνη κατεύθυνση. Την αναχρηματοδότηση της οικονομίας του Γαλλογερμανικού άξονα όχι μόνο απευθείας απ’ τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και έμμεσα απ’ τη χρηματοδότηση των οικονομιών και άλλων χωρών -μέσα σ’ αυτές και της χώρας μας- με την προϋπόθεση όμως ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, που δεν θα καθορίζονται από την κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά απ’ τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.
Έτσι αφέθηκε να διαφανεί ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με λίγα λόγια γεμίστε τα βουνά της χώρας με ανεμογεννήτριες, που φυσικά θα αγοράσετε απ’ την Γερμανία που τις κατασκευάζει, άρα χρηματοδοτείστε με χρήματα -που υποτίθεται ότι πήρατε για τις εγχώριες ανάγκες σας- τους γερμανικούς κολοσσούς!
Το κερασάκι της τούρτας στην υπόθεση της χρηματοδότησης ήρθε να βάλει ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν και αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάντις Ντομπρόβσκις, σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων των 32 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, με στόχο την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, με όρους μνημονίου, άσχετα πώς θα το «βαφτίσουν» οι Βρυξέλλες.
Άλλωστε, στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ». Δηλαδή με όλους τους όρους και τους κανόνες που προβλέπονται για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άρα με την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας για τη διατήρησή τους.
Τέλος για τη χώρα μας ο Βάντις Ντομπρόβσκις τόνισε σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ: «Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Έτσι λοιπόν -και πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί- οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες αποκαλύπτουν την ωμή πραγματικότητα μιας νέας και πιο βάρβαρης λιτότητας, ενός νέου μνημονίου που θα συντρίψει ό,τι έχει απομείνει απ’ τα μνημόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι πιο «σοβαροί» αναλυτές χαμηλώνουν τους τόνους των προσδοκιών και προσπαθούν από τώρα κιόλας να προετοιμάσουν το έδαφος μιας νέας οικονομικής βαρβαρότητας.
Όσο για τους εραστές του ονείρου της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, για μια ακόμα φορά θα πνιγούν μέσα στα βρώμικα νερά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και των συμφερόντων του μεγάλου δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr