Ενάμιση χρόνο μετά τα Panama Papers ήρθαν στην επικαιρότητα τα Paradise Papers για να πιστοποιήσουν ότι το κύκλωμα των φορολογικών παραδείσων ζει και βασιλεύει.
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια (κάποιοι μιλούν μέχρι και για τρις), τμήμα της υπεραξίας της παγκόσμιας εργατικής τάξης, “ταξιδεύουν” στους φορολογικούς παραδείσους εξωτικών χωρών με σκοπό την απόκρυψή τους από τις φορολογικές αρχές ή το “ξέπλυμά” τους ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.
Τα Paradise Papers ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια έγγραφα, και περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικά στοιχεία, συμβάσεις δανείων και πλήθος δεδομένων που φαίνεται να αφορούν τουλάχιστον 25.000 υπεράκτιες εταιρείες (offshore) που έχουν κάποια σύνδεση με ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρίσκεται η νομική εταιρία Αppleby, ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις με 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζομένους και γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο, η οποία έχει τα κεντρικά της στις Βερμούδες.
Την αποκάλυψη έκανε μια διεθνής σύμπραξη δημοσιογράφων από 67 χώρες, δείγμα του πόσο πολυπλόκαμο είναι το συγκεκριμένο δίκτυο των offshore εταιριών.
Έγγραφα με ημερομηνίες από το 1950 έως το 2016 αποκαλύπτουν την εμπλοκή γιγάντιων μονοπωλίων, οικονομικών ολιγαρχών, διασημοτήτων, γαλαζοαίματων, ανάμεσά τους και η βασίλισσα της Αγγλίας, πολιτικών κ.α.
Τα Paradise Papers όπως και οι κατά καιρούς “διαρροές” τέτοιων εγγράφων, ανεξάρτητα από το λόγο που γίνονται, σπάνε το τσόφλι της νομιμοφάνειας και των “ελέγχων” που έχουν θεσπίσει οι πολιτικοί εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού για να “θωρακίσουν” θεσμικά το καπιταλιστικό σύστημα και να το νομιμοποιήσουν στα μάτια των λαών.
Αποδεικνύουν ότι η φοροδιαφυγή, η φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου και οι φορολογικοί παράδεισοι είναι σύμφυτοι με το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Αποκαλύπτουν το βάθος της εκμετάλλευσης, “νόμιμης” και παράνομης, που υφίσταται η εργατική τάξη, οι λαοί και τα καταπιεζόμενα έθνη, από μια χούφτα πλανητικά μονοπώλια και τους παρατρεχάμενούς τους.
Παράλληλα, αυτού του τύπου οι “διαρροές” χρησιμοποιούνται και ως όπλα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικων ανταγωνισμών, των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και των επιχειρηματικών ξεκαθαρισμάτων.
Χαρακτηριστικά, η δημοσίευση των Paradise Papers, εντάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, στοχεύοντας την κυβέρνηση Τραμπ και αποκαλύπτοντας την εμπλοκή του υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και για τις επιχειρηματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.
Αντίστοιχα στη Γερμανία αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του πρώην καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, αλλά και των γερμανικών μονοπωλίων όπως η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank κ.α. Θυμίζουμε ότι ο Γκ. Σρέντερ είναι πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία απευθείας από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής.
Τα Panama Papers αποτέλεσαν νέα εύφλεκτη ύλη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικές διασυνδέσεις πολιτικών, ενεργειακών μονοπωλίων και εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών των δύο χωρών.
Oι Times, ανέφεραν ότι δύο κρατικές ρωσικές εταιρείες “έμμεσα και μυστικά” (;) επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια στο Twitter και στο Facebook, ενώ η βελγική εφημερίδα Le Soir, αποκάλυψε ότι πίσω από το ρωσικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που πωλείται στη χώρα, κρύβεται η επιχειρηματική σχέση μεταξύ του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου, με τους οποίους έχει απαγορευθεί κάθε επιχειρηματική σχέση, στα πλαίσια των κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία.
Στον αστερισμό των αποκαλύψεων για τους φορολογικούς παραδείσους κινήθηκε και η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, με πάνω από 130 ονόματα να εμφανίζονται στα έγγραφα αυτά. Ανάμεσά τους, πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς καθώς και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι φημίζονται για τις ιδιαίτερες σχέσεις τους με τους φορολογικούς “παραδείσους” και τις “σημαίες ευκαιρίας”.
Την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όξυνε η αναφορά στα Panama Papers της γυναίκας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρέβας Μητσοτάκη.
Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση, αφενός για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της και αφετέρου για να αποπροσανατολίσει από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής της πολιτικής.
Πουλώντας, για άλλη μια φορά, αριστεροσύνη έκανε φθηνή κριτική για το πολιτικό και θεσμικό “πλαίσιο” που επιτρέπει τέτοια φαινόμενα, το οποίο όμως η ίδια εφαρμόζει και υπηρετεί. Εκμεταλλευόμενη την αναμπουμπούλα, εξήγγειλε την ένταση των φορολογικών και άλλων ελέγχων, που όμως δεν στοχεύουν αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.
e-prologos.gr