Την ευκαιρία που ζητούσαν για να δρομολογήσουν κατασταλτικά μέτρα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, βρήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την άθλια επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Και έτσι γίνεται φανερό ότι τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, και τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους, λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, δεν δίστασε να μιλήσει για την άλλη όψη του παρακράτους που έχει «αριστερό προσωπείο», επενδύοντας έτσι, για ακόμα μια φορά, στη θεωρία των δύο άκρων

«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά, φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων “τιμωρών” με στόχο την αριστερά.

Οι τρεις άξονες

Χρησιμοποιώντας τη φράση «αυτός ο ιδιότυπος φασισμός… θα τελειώσει» ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία κατασταλτικών μέτρων στα πανεπιστήμια που –όπως είπε– θα κινηθούν στους παρακάτω τρεις άξονες:  

► Ίδρυση σώματος «προστασίας» πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ένα σώμα που «θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται, θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας».

► «Αναβάθμιση» μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστήμια. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, για περιφράξεις και για χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

► Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι οι προτάσεις «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «προστασίας» των πανεπιστημίων.

Είναι φανερό ότι οι νέοι μηχανισμοί καταστολής και τα ειδικά σώματα που στήνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια δεν φτιάχνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση κάποιων περιθωριακών τραμπούκικων ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Ολα αυτά έχουν άλλο στόχο, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες μέσα στα Πανεπιστήμια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το