Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ
Η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος της Μ. Βρετανίας για την καθαίρεση της Μέι από την αρχηγία του κόμματος και την αποπομπή της από την πρωθυπουργία, και η οποία συζητείται σήμερα το βράδυ, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα και κλιμακώνεται διαρκώς ύστερα από το δημοψήφισμα του 2016 και το Brexit.
Η πρόταση μομφής ήρθε δύο μέρες μετά την απόφαση της Μέι, να αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες, 11 Δεκέμβρη, συζήτηση και ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, πάνω στη συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ, επειδή το αποτέλεσμα όπως είπε θα ήταν σαρωτικό σε βάρος της συμφωνίας, γεγονός που θα οδηγούσε αυτόματα σε παραίτηση ή αποπομπή της Μέι. Αυτό αποτελούσε απροκάλυπτη ομολογία της δεινής θέσης και των αδιεξόδων που βρίσκεται η ίδια, και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το βάθος της πολιτικής κρίσης, το διχασμό, την αστάθεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί στα κυρίαρχα πολιτικά κέντρα της βρετανικής κεφαλαιοκρατίας.
Η Μέι την επομένη της αναβολής της συζήτησης επισκέφθηκε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τη Μέρκελ, τον Τουσκ και τον Γιούνγκερ, περισσότερο για να κερδίσει χρόνο και να δημιουργήσει την εντύπωση πως διαπραγματεύεται τη βελτίωση της συμφωνίας, αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι δεν δείχνουν καμιά διάθεση παραχωρήσεων στο Λονδίνο, διαβλέποντας το κλίμα γενικευμένης κρίσης και αστάθειας που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, και ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η σημερινή κατάληξη της πρότασης μομφής, όλα δείχνουν πως η συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ, και πολύ πιθανό και η πρωθυπουργία της Μέι, μετρούν μέρες, και αυτό που θα συμβεί είναι, είτε ένα σκληρό Brexit, που σημαίνει άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία και ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση μέσα κι έξω, είτε απόφαση για νέο δημοψήφισμα με στόχο την αναδίπλωση και παραμονή στην ΕΕ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκαθαριστεί ποιο τμήμα της αστικής τάξης θα κυριαρχήσει, και θα διαπιστώσουμε αν η πορεία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει οριστική και αμετάκλητη, με όρους “σκληρού” Brexit, αποτέλεσμα ενός ευρύτερου επανακαθορισμού της διεθνούς πολιτικής του Λονδίνου (ακόμη πιο στενής σχέσης με τις ΗΠΑ και όξυνση των σχέσεών του με την ΕΕ) ή κάτω από την πίεση των δυνάμεων του “μέσα” στη Βρετανία, θα υπάρξει σταδιακά αναδίπλωση, επανάκαμψη και αναζήτηση ενός συμβιβασμού, αυτής ή της άλλης μορφής, στα πλαίσια της ΕΕ. Είναι όμως βέβαιο πως όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης, όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και ο διχασμός, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε νέα οξύτερη εσωτερική κρίση για όλο το επόμενο μακρύ διάστημα.
12 Δεκέμβρη 2018
e-prologos.gr