γράφει η Δήμητρα Σαμαρά
Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού και πνιγηκεν ο κάμπος! Για μια ακομα φορα πλημμύρισε ο καμπος των Σερρων – ζώα και άνθρωποι κινδύνευσαν να πνιγούν, αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν! Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση.
Δήμαρχοι και αντιπεριφεριαρχες ρίχνουν την ευθύνη στην βροχή την ίδια! Στον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε! Φταίει η βροχή λοιπόν! Κι ….ο Ύψιστος που το επέτρεψε – ίσως για να μας τιμωρήσει!
Όμως τα γεγονότα είναι πεισματάρικα κι η ιστορία μα και η επιστήμη διδάσκουν όποιον θέλει να διδαχθεί!
Οι πλημμύρες αποτελούν ένα φυσικό γεγονός που οφειλεται κυριως στην μορφολογια του εδαφους (κλιση μικροτερη απο 2%, προσχωματικες αποθεσειες). Κατά δευτερο λόγο οφειλονται στον ανθρωπινο παραγοντα – στην έλλειψη έργων υποδομής για την αντιμετώπιση τους (καταπατησεις ρεμάτων, ελλειψη εργων αποχετευσης ομβριων, κακοτεχνίες).
Με βαση την επεξεργασια των ιστορικων συμβαντων (Ειδικη Γραμματεια Υδατων του Υπουργειου Περιβαλλοντος Ενεργειας και Κλιματικης Αλλαγης ) περιοχες του νομου Σερρων που εχουν σημειωθει σημαντικες πλημμυρες ειναι οι παρόχθιες εκτάσεις της λίμνης Κερκίνης και οι πεδινές χαμηλές περιοχές της λεκάνης του ποταμου Στρυμόνα.
Ο Στρυμονας διαρρεει και αρδευει την πεδιαδα της Π.Ε Σερρων απο βορρα προς νοτο, ερχεται απο την Βουλγαρια, αποστραγγίζει τις πεδινές εκτάσεις ενώ ο παραπόταμός του Αγγίτης στα νότια του νομού αποστραγγίζει και την πεδινή έκταση της γειτονικής ∆ράμας.
Το ποτάμι πλημμύριζε πολύ συχνά – μια απο τις μεγαλυτερες πλημμυρες ηταν εκεινη του 1927. Όλος ο κάμπος γινοταν μια λίμνη το νερο παρέσερνε ο,τι εβρισκε μπροστα του ζωα ανθρώπους δέντρα, σπιτια ….”Βρονταί βροντών κι αντιβροντώνται βρόντοι και σείονται αι θάλασσαι κι ανακυκώνται πόντοι “ (Γιώργος Καφταντζής, δικηγορος – ιστορικος)
Στα 1928 η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικάνικη εταιρία Monks & Ule την διευθέτηση της κοίτης του Στρυμονα, την αποξηρανση της λιμνης Αχινου καθως και την δημιουργια της λιμνης Κερκινης με την κατασκευη του φράγματος της οποιας ο ρόλος ηταν πρωτιστως αντιπλημμυρικός! (Τεραστιο εργο σε κοστος και σημασια για τον νομό Σερρων – δημιουργηθηκαν 300.000 στρεμματα για καλλιεργεια και δυνατοτητα αρδευσης 480.000 στρεμματων).
Η παροχή του ποταμού κατάντη της λίμνης ρυθμίζεται μέσω ρουφράκτη.
Αναντη της λιμνης δεν εχουν κατασκευαστει σημαντικα εργα για τον ελεγχο της ροης του νερου. Οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλών που μεταφέρει ο Στρυμόνας μειώνουν σημαντικά τον ωφέλιμο όγκο της λίμνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας των Σερρών.
Η ελλειψη αντιπλημμυρικων εργων στους παραποταμους του Στρυμονα (χείμαρρος κοιλάδας Αγ. Αναργύρων που περνά από τις Σέρρες, χείμαρρος Κρουσοβίτης στο Σιδηρόκαστρο και διασπαρτα ρέματα) εντεινουν το προβλημα.
Κι ετσι καθε φορά που βρεχει συμβαινουν πλημμυρικα επεισοδια – τα τελευταια δε χρονια με μεγαλυτερη ενταση και συχνοτητα!
- Η μεγάλη πλημμύρα του 2015 που προξένησε καταστροφές σε 100.000 στρέμματα καλλιεργειών.
- Η πλημμύρα του χειμάρρου στην κοιλάδα των άγ. Αναργυρων το 2004 και τον Ιούνιο του 2020.
- οι πρόσφατες πλημμύρες στους δημους Εμμ. Παπα και Βισαλτιας
καθιστούν επιτακτικη την ανάγκη θωράκισης της περιφερειακής ενότητας Σερρών με εργα αντιπλημμυρικά. Ειναι απαραίτητη η αντιμετωπιση και η βελτιωση των συνθηκων ροης του Στρυμονα. Ειναι απαραιτητη η συνεχης συντηρηση των υφισταμενων εργων.
Η απουσια της κρατικης μεριμνας ειναι προφανης.
Είναι προφανής επίσης η αδιαφορία των αιρετών δημάρχων και περιφεριαρχη για την αναγκαιοτητα εργων υποδομης στους δημους ευθυνης τους.
Είναι προφανής ο προσανατολισμος τους σε εργα βιτρινας – λουλουδια και λαμπιονια τις γιορτινές μερες για….. ν ανεβει η ψυχολογια του κοσμου!
Κι ο κοσμος πνιγεται και χανει το βιος του και ξενιτευεται….χανει τη ζωη του – την τριτη χιλιετια που η επιστημη και η τεχνικη εχουν προχωρησει και μπορουν να δαμασουν την φυση και να καλυτερεψει η ζωη του ανθρωπου και η προκοπη της χωρας!
Οι φόροι που πληρωνει ο απλος κοσμακης θα επρεπε να γινονται εργα αντιπλημμυρικα και σχολεια και νοσοκομεια και φαρμακα για τις αρρωστειες και εμβολια για τις πανδημιες…Θα επρεπε να προστατευεται η δουλεια και το το βιος των ανθρωπων κι οι καραντινες να μην συνεπαγονται τον θανατο του εμπορακου κι οι πλημμυρες να μην οδηγουν στον θανατο τον αγροτη και τον κτηνοτροφο…
Δεν φταιει λοιπον ο μεγαλος ογκος νερου που επεσε για τις πλημμυρες στους δημους Εμμ. Παπα και βισαλτιας! Τον ξερουμε τον ενοχο ειναι γνωστη η αιτια….
Μια άλλη πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του είναι καί απαραίτητη καί δυνατή!
e-prologos.gr