Ara Güler:Ένας μεγάλος καλλιτέχνης της φωτογραφίας, με μεγάλη αγάπη και ευαισθησία για τους ανθρώπους και τη χώρα του.

Στις 17 Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή,σε ηλικία 90 ετών (γεν.16/8/1928 στο Βeyoglou της Κωνσταντινούπολης) ο Αra Güler ,ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες φωτογράφους της εποχής μας. Μέλος του Magnum photos από to 1961,μετά την συνάντηση του με τον «πατριάρχη» της φωτογραφίας Henri-Cartier Bresson. Ήταν δυνατή προσωπικότητα,γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ.

 

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Δούλεψε για τα περιοδικά Time, Paris Match,  Der Stern. Έχει εκδόσει τα βιβλία: Στην Istambul, Φωτογραφικό σκίτσο της χαμένης Istambul και ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες :Η αθωότητα των αναμνήσεων, Ταξίδι στον ήλιο, Μην το πείς σε κανέναν.

 

 

Φωτογράφησε διάσημους καλλιτέχνες και πολιτικούς (Τσώρτσιλ, Πικάσο, Νταλί, Μαν Ρέυ, Ναζίμ Χικμέτ κ.ά).

 

 

 

 

 

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του όμως  είναι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης του,της αγαπημένης του Istambul,οι δρόμοι,οι προβλήτες του λιμανιού.

Ήταν Δάσκαλος. Το δυνατό του σημείο ήταν η αποτύπωση της συλλογικής μνήμης.

Οι άνθρωποι βρίσκονται στον πυρήνα της φωτογραφίας του Ara Güler. Χαρακτηριστικά της φωτογραφίας του η θεατρικότητα,η λυρική «σοφία». Φωτογραφίζει με αγάπη. Το ύφος του είναι μοναδικό. Υπογράφει με την υψηλή αισθητική του. Έλεγε:«Τίποτα δεν αξίζει αν χαθεί η αγάπη από τους ανθρώπους…Γιατί όλα, ακόμα και η φωτογραφία,είναι για τους ανθρώπους….Θέλω να εξηγήσω κάτι σε κάθε φωτογραφία. Κάθε εικόνα πρέπει να έχει ένα μήνυμα….Εγώ και οι φωτογραφίες μου είμαστε λίγο ρομαντικοί».

Ο ίδιος, παρά τον λυρισμό του, δεν ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Βλέπει τον εαυτό του σαν «κάποιον που αποτυπώνει το χρονικό της εποχής του με τη φωτογραφική του μηχανή».

Θέλει να παραδώσει στις μελλοντικές γενιές τη ζωή,την τέχνη,συνήθειες και παραδόσεις του καιρού του,τις λύπες και τις χαρές των ανθρώπων. Τις φτωχογειτονιές με τους ανθρώπους τους και τα παιδιά τους,τους ανθρώπους της δουλειάς και τον μόχθο που χαράζει τα σημάδια του στα πρόσωπα και τα σώματα. Την επιβλητική ομορφιά των μνημείων,την μοναδική ατμόσφαιρα της Istambul, τη ψυχή της .

 

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Όμως ο ανεπίσημος τίτλος του ήταν «Το μάτι της Istambul».

Αν επισκεφθείτε την Κων/πολη, πηγαίνετε για ένα τσάι στο Café Ara Güler ,στην περιοχή Galatasaray. Στον πρώτο όροφο του σπιτιού κατοικούσε ο ίδιος, και συχνά έδινε αυτόγραφα πάνω σε φωτογραφίες του. Πάντοτε προσιτός και πρόθυμος να δώσει τις συμβουλές του σε νέους συναδέλφους του.

                                                                            Αναστασία

 

Πηγές: Ara Güler ,Fotocep, 3η έκδοση, Απρίλιος 2012

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το