Νέο γύρο διεργασιών «πυροδοτεί» η σημερινή συμφωνία για το Brexit. Κρίσιμη είναι η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο.
Αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση βρίσκεται τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, στην οποία κατέληξανη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Σε μία έκτακτη και όχι συνηθισμένη συνεδρίαση στις 19 Οκτωβρίου (καθώς είναι η πρώτη που διεξάγεται Σάββατο από το 1982), η βρετανική βουλή θα ψηφίσει επί αυτής της συμφωνίας.
Εντούτοις, οι αντιδράσεις για τη συμφωνία κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Σημειωτέον, ακόμη, ότι το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών δεν κατέχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 εδρών.
Η ψηφοφορία του Σαββάτου και η θέση της βρετανικής κυβέρνησης
Η συνεδρίαση, το Σάββατο, αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, στις 16:30.
Ο Τζόνσον χρειάζεται τουλάχιστον 318 ψήφους για μια βέβαιη νίκη. Στην παρούσα φάση, το κόμμα του κατέχει 288 έδρες στη βουλή.
Η συμφωνία πρέπει να περάσει από τη βουλή και να εγκριθεί και από τους Ευρωπαίους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters, ο Τζόνσον σκοπεύει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του Brexit, εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος, άλλωστε, έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Εντούτοις, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα καθυστέρηση του Brexit, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας και προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας «άτακτης» εξόδου.
Τα σενάρια και οι αντιδράσεις
Εάν το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τζόνσον θα μπορεί να δρομολογήσει τη διαδικασία της αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.
Εάν απορριφθεί, ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, ενώ αντίθετα τίθενται και το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Εάν ο Μπόρις Τζόνσον ηττηθεί και στις δύο ψηφοφορίες (για τη συμφωνία του Brexit και το Brexit χωρίς συμφωνία), είναι αναγκασμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά το Brexit, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνεδρίαση του Σαββάτου για να εξασφαλίσουν στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μία τροπολογία στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός.
πηγή: sputnik
e-prologos.gr