«Όλο και πιο άγριος άνεμος στις διεθνείς σχέσεις»

Τις γεωπολιτικές εντάσεις που κυριαρχούν εδώ και αρκετά πλέον χρόνια διεθνώς, καθώς και τις βαθιές αντιθέσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής του G20 που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σφαγή που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη με τη στήριξη των δυτικών συμμάχων του, οι όροι διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου, η «πράσινη μετάβαση» και σειρά άλλων ζητημάτων.

«Χλιαρό» ανακοινωθέν για τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Το πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας την άποψη των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων της Δύσης, έκανε λόγο για «χαοτική Σύνοδο Κορυφής» και για «Βαβέλ απόψεων», καθώς δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι «οι ρωγμές άνοιξαν διάπλατα», καθώς ακόμα και σε εμπορικό επίπεδο διαμορφώθηκαν διαφορετικά στρατόπεδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε το «χλιαρό» κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη αναφορικά με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Για τον μεν πρώτο, το κείμενο δεν ξεκαθαρίζει ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη» για το ξέσπασμά του, ενώ για τον δεύτερο δεν αναγνωρίζεται το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ούτε το κείμενο «επιρρίπτει ευθύνη στη Χαμάς για την κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή, απόψεις που ήθελαν διακαώς να επιβάλουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κοινό ανακοινωθέν -καθώς η G20 διεξάγεται στη χώρα του- δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι παραβίασε διπλωματικούς κανόνες και έσπευσε να εκδώσει την ανακοίνωση νωρίτερα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Σύνοδο, ενώ παράλληλα ακύρωσε και προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λούλα ντα Σίλβα προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τη στήριξη της Κίνας, διαφορετικό από αυτό της Δύσης, καθώς μεταξύ άλλων δεν προβλέπει την επιστροφή των προσαρτημένων από τη Ρωσία περιοχών στην Ουκρανία.

Η COP29, η συμφωνία για τα αγροτικά προϊόντα
και η διείσδυση της Κίνας στη Λατινική Αμερική

Ένα άλλο ζήτημα πάνω στο οποίο διαφώνησαν οι συμμετέχοντες στη G20 και δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις, ήταν το αδιέξοδο κατά τις διαπραγματεύσεις στη Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ο Μακρόν προέβαλε ενστάσεις για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ΕΕ – Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου με τον Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την προθυμία του Πεκίνου να εμβαθύνει τη στρατηγική του επικοινωνία με τη Γαλλία και «να ενισχύσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών». Ακόμα, ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφτηκε και το Περού όπου συναντήθηκε με την Περουβιανή ομόλογό του, Ντίνα Μπολουάρτε. Οι δυο τους παρακολούθησαν την τελετή εγκαινίων του λιμανιού Τσανκάι μέσω βίντεο. Πρόκειται για το πρώτο έξυπνο και «πράσινο» λιμάνι στη Νότια Αμερική, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου χερσαίου και θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ Ασίας και Λατινικής Αμερικής.

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την αναβάθμιση των δεσμών τους και αποφάσισαν να δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ της πρωτοβουλίας Belt and Road και των αναπτυξιακών στρατηγικών της Βραζιλίας.

«Άγριος άνεμος στις διεθνείς σχέσεις»

Η Σύνοδος Κορυφής του G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι ανακατατάξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό σε όλον τον πλανήτη είναι ραγδαίες, καθώς νέες δυνάμεις φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στις αποφάσεις και να αντικαταστήσουν τους ιμπεριαλιστές της Δύσης στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη δεν κατάφεραν να επιβάλουν τις απόψεις τους σε σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα στο ουκρανικό, όπως γινόταν παραδοσιακά, ούτε κατάφεραν να εμποδίσουν την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος πριν… τη λήξη της Συνόδου και μάλιστα χωρίς καταδίκη της Ρωσίας.

Στον αντίποδα, δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία κατάφεραν να πατήσουν πόδι και να επιβάλουν τη θέση τους αναφορικά με ένα τόσο σημαντικό θέμα για τις διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Σύνοδο να εκδίδει μία «χλιαρή» ανακοίνωση συγκριτικά με τη θέση που επιχείρησαν να επιβάλουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Το σχόλιο του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, αποδίδει με τον πιο εύστοχο τρόπο τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο: «Καθίσταται σαφές πόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν και τη G20. Ο άνεμος που πνέει στις διεθνείς σχέσεις γίνεται όλο και πιο άγριος».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας τέτοιος άνεμος μόνο ωφέλιμος δεν μπορεί να είναι για τους λαούς, καθώς δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών που, όπως έχει αποδειχτεί, μόνο δυστυχία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά φέρνουν. Γι’ αυτό οι λαοί πρέπει να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, αυτόν της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, οικοδομώντας ένα ισχυρό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ενάντια στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το