Τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη μεγαλύτερη δίκη ναζιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, η ιδέα ότι δύο μέλη της ιεραρχίας της εξακολουθούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της ελευθερίας τους προκαλεί οργή και ντροπή, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Είναι απίστευτο: γιατί δύο καταδικασμένοι Έλληνες νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι;»

 Στην εφημερίδα, μιλάει για το θέμα ο Κωστής Παπαϊωάννου, που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής:««Αντί να μετράω τις μέρες που περνούν πίσω από τα κάγκελα, πλέον υπολογίζω τον χρόνο ελευθερίας που έχουν κλέψει».

«Στις 23 Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες που άρχισαν τον Απρίλιο του 2013, μια τριμελής επιτροπή δικαστών με επικεφαλής την Μαρία Λεπενιώτη , οαποφάσισε ότι ολόκληρη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα φυλακιστεί  καθώς αποφάσισε ότι η ακραία βίαιη Χρυσή Αυγή δεν ήταν παρά μια εγκληματική οργάνωση που υποδυόταν το πολιτικό κόμμα» γράφει ο Guardian.

Και συνεχίζει:

«Ο Χρήστος Παππάς, το «νούμερο δύο» της οργάνωσης που αντιμετωπίζεται ως ο ιδεολόγος που κρύβεται πίσω από την υιοθέτηση του ναζισμού, αγνοείται από την ημέρα της ανακοίνωσης των ποινών. Όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης, γράφει ο Guardian.

Αφού αψήφησε τη δικαστική εντολή που τον καλούσε να παραδεχτεί, η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αμετανόητος φασίστας και ανοιχτά υπέρμαχος του Τρίτου Ράιχ είχε δραπετεύσει, παρά τις προγενέστερες δηλώσεις ότι υπήρχαν φρουροί που παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση.

«Δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παραδοθεί, επειδή πιστεύει ότι η δίκη ήταν πολιτικά υποκινούμενη», δήλωσε ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης. «Όταν η υπόθεση φτάσει στο εφετείο, όπως προβλέπεται, αυτή η απόφαση ίσως αλλάξει»

Εικάζεται ότι ο 58χρονος Παππάς, γιος αξιωματικού και στενού συνεργάτη του πρώην δικτάτορα, Γεώργιου Παπαδόπουλου, το έχει σκάσει από την Ελλάδα και πλέον κρύβεται σε κάποιο γειτονικό κράτος των Βαλκανίων.

Ερωτηθείς για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται απάντησε εκνευρισμένος: «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα, αλλά ακόμη και αν είχα, πιστεύετε ότι θα σας έλεγα;»

Από την πλευρά του ο Ι. Αιβατίδης, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής έχει δηλώσει πως ο Παππάς ίσως είναι «στο εξωτερικό και ίσως σε μοναστήρι», «Τον ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα θρησκευτικός άνθρωπος. Όσοι του έδωσαν καταφύγιο ίσως να μην γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα» υποστήριξε.

Το 2013, όταν η ηγεσία του κόμματος συνελήφθη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Παππάς είχε αποφύγει με αντίστοιχο τρόπο τη σύλληψη, παρά το γεγονός ότι εντέλει παραδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Για τον Γιάννη Λαγό

Στην κορύφωση της δημοτικότητάς της, η νεοναζιστική οργάνωση κατέκτησε 21 θέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και έγινε η Τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, παρατηρεί ο Guardian.

Όπως και ο Παππάς, το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Γιάννης Λαγός, που επίσης καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης, υποστήριξε ότι είναι και εκείνος θύμα πολιτικής δίωξης και έχει υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του δικαστηρίου κρατώντας… απόσταση ασφαλείας, από τις Βρυξέλλες όπου είναι ευρωβουλευτής.

Έχοντας εκλεγεί τον Μάιο του 2019 με το ακροδεξιό κόμμα πριν δηλώσει ανεηάρτητος, ο Λαγός ήταν επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης στις συνοικίες της εργατικής τάξης στην Αθήνα, όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έσπερναν τον τρόμο στους δρόμους, στοχοποιώντας μετανάστες, αριστερά μέλη εργατικών σωματείων και άλλα άτομα που θεωρούσαν εχθρούς τους, μέχρι η δολοφονία Φύσσα να ξετυλίξει το κουβάρι της δράσης τους.

Κι όμως, τονίζει ο Guardian, ο 48χρονος που θυμίζει παλαιστή, εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική του ασυλία για να διασφαλίσει ότι δεν θα συλληφθεί και δεν θα εκδοθεί στη χώρα του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το