Κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής έντασης αποτελούν τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια πολεμικής σύγκρουσης, ανάμεσα σε Ρωσικά και Ουκρανικά πλοία, στο στενό του Κέρτς-Γενί Καλέ.
Υπόβαθρο των επικίνδυνων εξελίξεων αποτελεί η προώθηση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για τον έλεγχο της Ουκρανίας και η απειλητική προσέγγισή τους στα ρωσικά σύνορα, που οδήγησε στην απόσπαση της Κριμαίας από τη Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ποροσένκο, εισηγείται την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αναμονή παραπέρα ρωσικών «πράξεων επιθετικότητας στις θάλασσες ή στο έδαφος» σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας, Κλιμκίν. Αντίστοιχα οι Ρωσικές αρχές κατάγγειλαν τα πλοία του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού για «άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας».
Για τέσσερα σχεδόν χρόνια ύστερα από την πραξικοπηματική επιβολή των ανδρεικέλων της Δύσης στο Κίεβο, συντηρείται η πολεμική ένταση μετρώντας πάνω από 10 χιλιάδες νεκρούς των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς, με επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στη μεθόριο των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όσο και στα ρωσοουκρανικά σύνορα με ολοένα αυξανόμενη νατοϊκή καθοδήγηση και συμμετοχή.
Πρόσφατα γεγονότα για την αναθέρμανση του ανταγωνισμού: η συνέχιση των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, για την προσάρτηση της Κριμαίας, η προβοκατόρικη στυγερή δολοφονία του ηγέτη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ζαχαρένκο και οι παρεπόμενες εκλογές στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η γέφυρα της Κριμαίας κατά μήκος του Στενού του Κερτς, (ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία), που η κατασκευή της ξεκίνησε από το 2010 και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάη, αποτελεί άλλο ένα σημείο έντασης, καθώς δεσπόζει των στενών της Αζοφικής, που βρίσκεται η βάση του ρωσικού πολεμικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τα ουκρανικά λιμάνια ανεφοδιασμού Μαριούπολης και Μπερδιάνσκ.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαχάροβα, αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο».
«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης», έγραψε στο facebook.
Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Στην έκκληση του Ποροσένκο προς τους πάτρωνές του για την προστασία της χώρας του, από τη ρωσική επιθετικότητα, η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια, Κοσίνγιατσιτς, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να «αποκλιμακώσουν αμέσως την κατάσταση».
Είπε: «Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Ο Τραμπ, με αφορμή το περιστατικό επιτέθηκε και πάλι στην η ΕΕ επισημαίνοντας πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και πως η Ευρώπη θα πρέπει να «καταβάλει το δίκαιο μερίδιό της για στρατιωτική προστασία».
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμένια της Αζοφικής Θάλασσας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ζητώντας να υπάρξει “ψυχραιμία” και από τις δύο πλευρές. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη θάλασσα του Αζόφ και το στενό του Κερτς και είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Ουκρανίας. Ζητάμε την αυτοσυγκράτηση και την αποκλιμάκωση».
Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr