Ι) κυνηγώντας το 70%
Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.816.286 άτομα, για να επιτύχει η χώρα μας την πολυπόθητη «ανοσία αγέλης» θα πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον 7.571.400 άτομα (το 70% του συνόλου).
Σύμφωνα με την πλέον επίσημη κρατική ενημέρωση (https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis) η ανοσία η οποία παρέχεται από το εμβόλιο «με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα διαρκεί για 6 έως 8 μήνες».

Αν δεχτούμε πως η εν λόγω ανοσία διαρκεί κατά μέσο όρο 7 μήνες, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επί ένα συναπτό 7μηνο θα πρέπει να εμβολιάζει 1.081.629 ανθρώπους ανά μήνα, να πραγματοποιεί δηλαδή 1.081.629 x 2 δόσεις = 2.163.258 μηνιαίους εμβολιασμούς. Μόνο έτσι προλαβαίνει (και μάλιστα, πολύ δύσκολα και οριακά) να «χτίσει» ανοσία αγέλης, και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εμβολιάζει τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό ανθρώπων με τουλάχιστον την ίδια ταχύτητα ες αεί, διαφορετικά η κατακτημένη ανοσία πέφτει κάτω από το 70% και χάνεται η προστασία της κοινότητας.
Περιττό είναι να σημειώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση -σε επιτυχή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας- μέχρι στιγμής (16/02/2021) έχει αξιωθεί να πραγματοποιήσει 583.121 εμβολιασμούς σε διάστημα 52 ημερών, κάτι που ελαφρώς υπολείπεται από το ελάχιστο ζητούμενο των 2.163.258 σε διάστημα 30 ημερών. Για να φτάσει στον στόχο αυτό, πρακτικώς θα πρέπει να …7πλασιάσει αυτό που τώρα κάνει. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι προστατευμένο το τμήμα του πληθυσμού που θα προλαβαίνει να κάνει το 7μηνης ισχύος εμβόλιο (και εκτεθειμένοι οι υπόλοιποι), με όση αποσυμφόρηση μπορεί αυτό να προσφέρει στα δημόσια νοσοκομεία (η οποία μάλλον είναι το βασικά έως αποκλειστικά ζητούμενο για την κυβέρνηση).

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει κάποιες ελάχιστες μαθηματικές πράξεις, διότι ούτε οι «2,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί ανά μήνα» (όπως υποσχόταν ο Πέτσας από τον Νοέμβριο του 2020), ούτε βέβαια οι στρογγυλοποιημένοι «2 εκατομμύρια εμβολιασμοί ανά μήνα» (όπως μισο-μουρμουρίζει ο Κικίλιας από τον Δεκέμβριο 2020 και εξής) είναι επαρκείς για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Το συναρπαστικό της υπόθεσης είναι η άνεση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε κατάλληλη τη χρονική στιγμή για να μειώσει στο έτος 2021 κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία.

ΙΙ) μια πληροφορία που λείπει
Ανάμεσα στους πολλούς δείκτες μέτρησης της πανδημίας, υπάρχει ένας ο οποίος δεν πολυαναφέρεται στη χώρα μας: η αναλογία αριθμού θυμάτων προς τον αριθμό των κρουσμάτων ή, αλλιώς, «πόσο πιθανό είναι να χάσεις τη ζωή σου αν προσβληθείς από τον κορονοϊό, στην Ελλάδα».

Όσο πιο μικρό είναι σε μια χώρα το υποσύνολο εκείνων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό σε σχέση με το σύνολο εκείνων που προσβάλλονται από κορονοϊό, τόσο το καλύτερο! Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω δείκτης αυτός σχετίζεται περισσότερο με την υγειονομική δυνατότητα και κατάσταση κάθε χώρας, παρά με την καθεαυτό θνητότητα του κορονοϊού. Ασφαλώς έχει να κάνει με το πόσο σωστά διενεργεί κάθε χώρα τις σχετικές υγειονομικές καταμετρήσεις. Και στις 202 χώρες του πλανήτη που έχουν και νεκρούς και κρούσματα από κορονοϊό, ο δείκτης αυτός διαφοροποιείται.

Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στις 202 αυτές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα (16/02/2021) μόλις 25 θέσεις μακριά από τον παγκόσμιο πάτο, στη θέση 177 ως προς την αναλογία θυμάτων – κρουσμάτων (γεγονός που την τοποθετεί στο χειρότερο 8ο του πλανήτη).

Ας δούμε ποιες είναι οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις: Ελλάδα (177), Φίτζι (178), Τσαντ (179), Νίγηρας (180), Γουατεμάλα (181), Σουαζιλάνδη (182), Ιράν (183), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (184), Κομόρες (185), Ζιμπάμπουε (186), Τανζανία (187), Μάλι (188), Βουλγαρία (189), Λιβερία (190), Αφγανιστάν (191), Βολιβία (192), Μοντσερά (193), Κίνα (194), Νήσος Μαν (195), Εκουαδόρ (196), Αίγυπτος (197), Συρία (198), Σουδάν (199), Μεξικό (200), Δυτική Σαχάρα (201), Υεμένη (202).

Η Ελλάδα είναι η 3η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να προσβληθει κανείς από κορονοϊό, μετά από Βουλγαρία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ, σε διεθνές επίπεδο, τα συγκεκριμένα στατιστικά της την φέρουν δίπλα σε πρόσφατα βομβαρδισμένες ή ακόμη βομβαρδιζόμενες χώρες (πχ. Υεμένη, Συρία, Αφγανιστάν), σε χώρες που υφίστανται εμπάργκο αγαθών (πχ. Ιράν), σε πολύπαθες χώρες της Αφρικής, και γενικώς σε χώρες που έχουν για διάφορους λόγους δοκιμαστεί και δεινοπαθήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρακτικώς οι αριθμοί σημαίνουν ότι αν προσβληθείς από κορονοϊό στην Ελλάδα, έχεις αυξημένες πιθανότητες να πεθάνεις (ήτοι θνητότητα 3,55%) σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ας σημειωθεί ότι η Πορτογαλία και η Σουηδία, οι δύο μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λιγότερες κλίνες ΜΕΘ ακόμη κι από εμάς, βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη θέση από την Ελλάδα, στις θέσεις 123 και 129 της παγκόσμιας λίστας (με θνητότητα 1,95% και 2,04% αντίστοιχα).
Κατά τα άλλα, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το καλύτερο μέρος στον κόσμο να προσβληθεί κανείς από κορονοϊό είναι η Σιγκαπούρη (με 29 θανάτους σε 59.809 κρούσματα, δηλαδή θνητότητα 0,048%) και το χειρότερο μέρος είναι η Υεμένη (με 617 θανάτους σε 2.145 κρούσματα, δηλαδή θνητότητα 28,81%).

Η πραγματική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, ίσως είναι 3-4 θέσεις πιο κοντά στον πάτο, με δεδομένο ότι τα κράτη Φίτζι, Μοντσερά και Δυτική Σαχάρα έχουν μονοψήφιο αριθμό θυμάτων από κορονοϊό, αλλά μετρούν επίσης ελάχιστα κρούσματα, γεγονός που τους δίνει μια κακή τελική αναλογία αριθμού θυμάτων προς αριθμό κρουσμάτων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τα κράτη αυτά στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Εξάλλου και η Κίνα των 1.400.050.000 κατοίκων, αφενός έχει λιγότερα θύματα ακόμη κι από την Ελλάδα (συνολικά 4.636), αφετέρου πλέον παρουσιάζει αμελητέους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων από κορονοϊό, ωστόσο κουβαλάει τα παγωμένα μεν, άσχημα δε, σχετικά στατιστικά της πρώτης περιόδου της περσινής χρονιάς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που πανηγύριζε συγκρίνοντας (με τις κατηγορίες στατιστικής που επιτηδευμένα ο ίδιος επέλεξε) το προηγμένο Βέλγιο με την Ελλάδα, καταλήγοντας πως σε ό,τι αφορά τα θύματα της πανδημίας, η κατάσταση στη χώρα μας είναι «12 φορές καλύτερη» από το Βέλγιο (!), ίσως δεν γνώριζε ότι οι Βέλγοι βρίσκονται στην πραγματικότητα …12 θέσεις πάνω (καλύτερα) από την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη και σε ό,τι αφορά τη θνητότητα του κορονοϊού στη χώρα τους, καταλαμβάνοντας την 165η θέση (με θνητότητα στο 2,93%).

Στα εξίσου θαυμαστά της περιόδου, καταγράφουμε πως ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φέρεται ως ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα με διάρκεια: τόσο πριν, όσο και μετά τον ανασχηματισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ΣΚΑΪ.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία