Εκεί στην ΟΛΜΕ το τρίο της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιότητα και συνδικαλιστικού εξευτελισμού. Μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις αδειάσματος της βάσης των εκπαιδευτικών και στήριξης της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης προχώρησαν σε μια ακόμα αδιανόητη απόφαση. Εκλιπαρούν για «διάλογο» και ζητούν αναβολή των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία της Ν. Κεραμέως. Γράφουν συγκεκριμένα:
«Ζητάμε
- Αναβολή των εκλογικών διαδικασιών.
- Χορήγηση των προαναφερόμενων αδειών.
- Άμεση συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε τις διαδικασίες των εκλογών.»
Μόλις πριν τέσσερις μέρες στι 6/10 δεν «ζητούσαν», αλλά «απαιτούσαν»
«Απαιτούμε το ΥΠΑΙΘ να ανακαλέσει την ΥΑ και να διεξαγάγει τις εκλογές δια ζώσης ή έστω υβριδικά.»
Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση υπήρχε πλειοψηφία 8-3 για να μην κατεβάσουν ψηφοδέλτια στιςηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία. ‘Εγινε, όμως η «συνηθισμένη» κωλοτούμπα και επί της ουσίας έχει αποφασιστεί συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές με ευγενική χορηγία ΣΥΝΕΚ. Πιο γελοίο γίνεται;
Αναλυτικά το έγγραφο της ΟΛΜΕ προς την υπουργό Παιδείας
Ο.Λ.Μ.Ε.
ΠΡΟΣ:
Την Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκη Κεραμέως
Κυρία Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε οι εκλογές των ΥΣ έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η σχετική προκήρυξη των εκλογών εκδόθηκε την 1η Οκτωβρίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η έκδοσή της γινόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η εξαιρετικά περιορισμένη προεκλογική περίοδος δεν επιτρέπει στους/στις υποψηφίους/ες και τις παρατάξεις τους να προβούν στις αναγκαίες διαδικασίες και στον κλάδο των εκπαιδευτικών να διεξαγάγει τις απαραίτητες δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου στις συνελεύσεις του.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια προβλεπόταν άδεια για κάθε υποψήφιο/α, προκειμένου να ενημερώσει τους/τις συναδέλφους για τις θέσεις που εκφράζει, με βάση τις οποίες διεκδικεί την ψήφο τους. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν άδεια 5 ημερών για υποψηφιότητες ΚΥΣΔΕ, 3 ημερών για υποψηφιότητες ΑΠΥΣΔΕ και 2 ημερών για υποψηφιότητες ΠΥΣΔΕ.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
- Αναβολή των εκλογικών διαδικασιών.
- Χορήγηση των προαναφερόμενων αδειών.
- Άμεση συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε τις διαδικασίες των εκλογών.”
Μονόδρομος η ενότητα των εκπαιδευτικών στον δρόμο της αποχής
Απέναντι σε όλα αυτά το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει τη μάχη για τη δημοκρατία στα συνδικάτα που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2020. Οδηγούμαστε σε ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία, όπως το 2020, όπου σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών απάντησε με ΑΠΟΧΗ. Η απάντηση οφείλει να είναι ξεκάθαρη: η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι όπλο για τη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και πρέπει να ματαιωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ καμία ΕΛΜΕ δεν έκανε ηλεκτρονικές ή υβριδικές εκλογές (ηλεκτρονικές και δια ζώσης εκλογές). Είναι ένα κεκτημένο που μας οδηγεί στο τι θα κάνουμε στο μέλλον. Η οποιαδήποτε άλλη στάση εκτός της αποχής στις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές εκλογές (συμμετοχή σε αυτές, υβριδικές με πρωτοβουλία των σωματείων) ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη και στις εκλογικές διαδικασίες των ΕΛΜΕ για ανάδειξη των νέων Δ.Σ. την επόμενη περίοδο.
Οι εκπαιδευτικοί και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δηλώσουν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα: να καλέσουν ξεκάθαρα τα μέλη τους σε αποχή, να μην ορίσουν μέλη στις εφορευτικές επιτροπές και να μη διευκολύνουν με κανένα τρόπο τη διαδικασία. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις να μην καταθέσουν ψηφοδέλτια και να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετέχουν συνολικά και καθολικά στις τηλε-εκλογές απονομιμοποιώντας τις και ακυρώνοντας στην πράξη τη συμμετοχή στη διαδικασία.
Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)
e-prologos.gr