Τανκς και χωροφύλακες είναι η απάντηση Μακρόν στις ταραχές που πυροδοτεί η όξυνση της καταστολής – Δύο οι νεκροί μετά τον 17χρονο Ναέλ – Χαροπαλεύει άλλος ένας

Πολιτικο-κοινωνικά δυστοπική εικόνα παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η Γαλλία, μετά τον αποτρόπαιο εξ επαφής πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ στη Νάντη από αστυνομικό για μία τροχαία παράβαση. Πλάι στην άψυχη σορό του Ναέλ που κηδεύεται σήμερα, τίθεται και εκείνη ενός 19χρονου που σκοτώθηκε προχτές βράδυ πέφτοντας από την ταράτσα και ύψος πέντε μέτρων του σούπερ-μάρκετ Lidl στο Petit-Quevilly και ο θάνατός του ανακοινώθηκε απόψε. Άλλος ένας νεαρός  χαροπαλεύει αφού τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα-καουτσούκ αστυνομικού.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ανταποκρίτριας ελληνικών ΜΜΕ στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, στο Τουίτερ ο νεαρός που χαροπαλεύει χτυπήθηκε με σφαίρα καουτσούκ από όπλο αστυνομικού.

Νωρίτερα, στη Γουιάνα ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα.

Η αστυνομία άρχισε λίγο  μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδας)(χθες) να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού.

Προηγήθηκε διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο έπειτα από τον θάνατο 17χρονου εφήβου από αστυνομικά πυρά. «Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων που βρίσκουν για μία ακόμη φορά τη γαλλική κοινωνία σε αναστάτωση και έκρηξη οργής, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει να κλιμακώνει τα δρακόντεια μέτρα αστυνομοκρατίας και πυγμής σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών καλώντας τους γονείς «να κλείσουν τους εφήβους στο σπίτι».

Μετά από δεύτερη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ο Μακρόν δήλωσε χθες πως η βία στους δρόμους των αστικών κέντρων «οργανώνεται διαδικτυακά» και πως οι νεαροί που συμμετέχουν έχουν την εντύπωση πως συμμετέχουν σε κάποιο από τα βιντεοπαιχνίδια που συνηθίζουν να παίζουν.

«Είναι ευθύνη των γονέων να τους κρατήσουν στο σπίτι και γι’ αυτό είναι σημαντικό όλοι να ασκούν την γονική ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Μακρόν.

Από απόψε τα τεθωρακισμένα άρματα βγαίνουν στους δρόμους του Παρισιού και η χωροφυλακή θα αρχίσει περιπολίες σε μία προσπάθεια να μπει φρένο σε λεηλασίες εμπορικών κέντρων και οδομαχίες σε κεντρικές λεωφόρους μεγάλων πόλεων της χώρας. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 40.000 αστυνομικοί «για να επιβάλουν την τάξη».

Όμως όσα τανκς και να κατεβάσει ο Μακρόν στους δρόμους των πόλεων, δεν μπορεί να καταπνίξει την οργή του λαού που εκφράζεται πλέον με κάθε αφορμή στο φόντο έκρηξης της αστυνομικής βίας, της φτωχοποίησης ολοένα και περισσότερων τμημάτων της κοινωνίας, της συρρίκνωσης βασικών δικαιωμάτων (έπειτα και από τη νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα σειράς προβλημάτων…).

Ένας πρώτος απολογισμός

Οι συλλήψεις ως νωρίς σήμερα το απόγευμα ξεπερνούσαν τις 875. Οι τραυματίες πολίτες ήταν εκατοντάδες και οι αστυνομικοί που υπέστησαν τραυματισμό τουλάχιστον 200.

Συνολικά 492 κτίρια υπέστησαν ζημιές, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 πυρκαγιές σημειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Μακρόν κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης.

Επιπλεόν, η κυβέρνηση Μακρόν ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

ΟΗΕ: Πρόβλημα ρατσισμού σε μέρος των δυνάμεων καταστολής

Τα συνδικάτα αντιδρούν στην τακτική «σιδερένιας φτέρνας» που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Μακρόν σε βάρος της νεολαίας που ξεσηκώνεται, ενώ σήμερα η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα εκτίμησε πως η Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ αστυνομικών και άλλων δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Την κατηγορία απέρριψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνοντας πως «οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, η Συμμαχία Εθνικής Αστυνομίας και συνδικάτων αστυνομικών UNSA  που εκπροσωπεί το 50% των δυνάμεων  καταστολής χαρακτήρισε όσους συμμετέχουν στις ταραχές κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου «ορδές αγρίων» με τις οποίες οι αστυνομικοί «είναι σε πόλεμο».

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το