Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Σεξουαλική Κακοποίηση στην Εκκλησία στη Γαλλία για το μέγεθος του φαινομένου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς υπό την σκανδαλώδη ανοχή της ιεραρχίας. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη 5/10 σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν-Μαρκ Σοβέ, περισσότεροι από 200.000 ανήλικοι στη Γαλλία, βιάστηκαν από τουλάχιστον 2.900 ιερείς μέσα σε 70 χρόνια.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση 2.500 σελίδων εκτιμά ότι το πρόβλημα ήταν πολύ πιο εκτεταμένο στους κόλπους της εκκλησίας από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό. Πρόκειται για την πιο εκτενή, έως σήμερα, αναφορά για το εύρος της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς στη χώρα, ειδικά παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων.

Ειδικότερα, περίπου 216.000 ανήλικοι, κυρίως αγόρια ηλικίας 10 έως 13 ετών, έχουν κακοποιηθεί από κληρικούς στη Γαλλία από το 1950, σύμφωνα με εκτίμηση της επιτροπής. Ο αριθμός έφτασε τους 330.000 αφού συμπεριέλαβε τους δράστες που ήταν λαϊκοί και εργάζονταν για την εκκλησία ή ήταν συνδεδεμένοι με αυτήν, όπως διοργανωτές Boy Scout ή προσωπικό Καθολικού σχολείου.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα για 70 χρόνια

«Η εκκλησία δεν είδε ούτε άκουσε, δεν δέχτηκε τα αδύναμα σημάδια, απέτυχε να λάβει τα αυστηρά μέτρα που ήταν απαραίτητα», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Σοβέ. Για χρόνια, η Εκκλησία έδειχνε μια «βαθιά, ολοκληρωτική ακόμη και σκληρή αδιαφορία για τα θύματα» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι υπήρξε ένας αυξανόμενος απολογισμός για σεξουαλική κακοποίηση στους κύκλους της γαλλικής Εκκλησίας με την αποκάλυψη σκανδάλων που ενέπλεκαν σημαντικά πρόσωποα της ιεραρχίας. Έτσι,  ως απάντηση στην κριτική για τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης συστάθηκε η ερευνητική επιτροπή το 2018 κατόπιν αιτήματος της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία για να ερευνήσει την κατάσταση. Οι έρευνες κράτησαν μάλιστα τρία χρόνια.

Ο πρώην ανώτερος δικαστής Σοβέ, χαίροντας ευρύτερης εκτίμησης, επέλεξε 21 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων κοινωνιολόγων, ιστορικών, νομικών, ψυχολόγων και θεολόγων, οι οποίοι ερεύνησαν αρχεία εκκλησιών, κρατών και τύπου, πραγματοποίησαν περισσότερες από 250 ακροάσεις με μάρτυρες και ειδικούς και συνεργάστηκαν με ινστιτούτα δημοσκοπήσεων και έρευνας. Σχεδόν 6.500 άτομα, θύματα ή άτομα που βρίσκονται κοντά τους, υπέβαλαν προφορική ή γραπτή μαρτυρία. Έτσι, πολλά θύματα επαίνεσαν την επιτροπή για την πληρότητα της και χαιρέτισαν την έκθεση ως ένα πολύ αναγκαίο για να διορθωθούν τα πράγματα μετά από χρόνια άρνησης της εκκλησίας.

Αντιδράσεις Εκκλησίας

Τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει πολλές υποθέσεις κακοποίησης στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε Αυστραλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς η εκκλησία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πληγές που άφησαν δεκαετίες σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης.

Ειδικά η γαλλική Εκκλησία είδε τις εκκλησίες της να συρρικνώνονται και την επιρροή της να εξασθενεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με Γάλλους επισκόπους τις τελευταίες ημέρες ενώ ο εκπρόσωπός του Βατικανού Ματέο Μπρούνι, δήλωσε σχετικά με την έκθεση: «Οι πρώτες του (πάπα) σκέψεις αφορούν τα θύματα, με τεράστια θλίψη για το τραύμα τους και ευγνωμοσύνη για την ανδρεία τους στο μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο αρχιεπίσκοπος της Reims και πρόεδρος της Επισκοπής της Διάσκεψης της Γαλλίας Éric de Moulins-Beaufort χαρακτήρισε τα ευρήματα ανησυχητικά και εξέφρασε ντροπή, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να δράσει. «Η φωνή τους μας συγκινεί βαθιά. Ο αριθμός τους μας κυριεύει », είπε για τα θύματα. «Ξεπερνάει αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε. «Σήμερα, θέλω να ζητήσω τη συγχώρεσή σας».

Βέβαια, πολλές υποθέσεις δεν έχουν ή δεν θα διωχθούν από τη δικαιοσύνη διότι οι κατηγορούμενοι έχουν πεθάνει ή επειδή έχει λήξει ο χρόνος παραγραφής των ισχυρισμών καθώς πάνω από τις μισές κακοποιήσεις στη γαλλική εκκλησία έγιναν έγινε μεταξύ 1950 και 1970, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτροπής. 

Μέτρα που προτείνει η έκθεση

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνε τους Γάλλους επισκόπους να εξετάσουν τη χειροτονία των παντρεμένων ανδρών και να δώσουν «πολύ μεγαλύτερη παρουσία απλών ανθρώπων γενικά και ιδιαίτερα γυναικών» στα αποφασιστικά όργανα της εκκλησίας. Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι το απόρρητο γύρω από την εξομολόγηση δεν ήταν ασύμβατο με τη νομική υποχρέωση των ιερέων να αναφέρουν σεξουαλικές κακοποιήσεις. 

Επίσης η έκθεση συνιστά στην Εκκλησία να αποζημιώσει οικονομικά τα θύματα κατά περίπτωση με χρήματα που ανακτήθηκαν απευθείας από τους δράστες και από περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας. Σημειώναται ότι τα θύματα εξοργίστηκαν, ιδιαίτερα φέτος, όταν οι Γάλλοι επίσκοποι πρότειναν να τους δοθεί μια σταθερή «συνεισφορά» που θα πληρωθεί με δωρεές πιστών.

Πάντως, πολλές υποθέσεις δεν έχουν ή δεν θα διωχθούν διότι οι κατηγορούμενοι έχουν πεθάνει ή επειδή έχει λήξει ο χρόνος παραγραφής των ισχυρισμών – πάνω από τη μισή κακοποίηση έγινε μεταξύ 1950 και 1970, υπολόγισε η επιτροπή.

πηγή: tvxs.gr με πληροφορίες από New York Times

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το