Στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα ΜΑΤ προχωρεί η ηγεσία της αστυνομίας, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στον Έβρο και τη συμμετοχή των διμοιριών στην αντιμετώπιση των επεισοδίων στα σύνορα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αμέσως επόμενο διάστημα η αστυνομία πρόκειται να αγοράσει χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπως επίσης και μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι στον Έβρο οι διμοιρίες εκτόξευαν κατά μέσον όρο 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να… ξεμείνουν από πολεμοφόδια. Μια διαδικασία προμήθειας χημικών που ξεκίνησε εκτάκτως τον Μάρτιο δεν ολοκληρώθηκε. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτουν ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος προμηθειών αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 34 εκατομμύρια.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε αμέσως μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της κρίσης με την Τουρκία. 

Στις 3 Μαρτίου, από τον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με 700 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης σε Έβρο και Αιγαίο. Από το ποσό αυτό, τη μερίδα του λέοντος πρόκειται –κατά πληροφορίες– να πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ένα μέρος των χρημάτων αποφασίστηκε να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των ΜΑΤ, που σήκωσαν μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων στα σύνορα.

Στο εσωτερικό της αστυνομίας μάλιστα λέγεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε κατόπιν απαίτησης του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τους τελευταίους δύο μήνες συγκροτήθηκαν επιτροπές με τη συμμετοχή αξιωματικών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πρότειναν την αγορά συγκεκριμένων ειδών και όρισαν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Σήμερα, αρκετές από τις συμβάσεις έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, ενώ άλλες έχουν σταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τη διαδικασία προμηθειών υλοποιεί ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά 22.000 νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων. Θα διατεθούν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ καθώς και σε άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η Άμεση Δράση. Τα πρώτα 6.500 γιλέκα έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ η σύμβαση για την αγορά των υπολοίπων 15.500 είναι έτοιμη να υπογραφεί. Φιλοδοξία των αξιωματούχων του υπουργείου είναι να αντικατασταθούν τα περισσότερα αν όχι όλα τα αλεξίσφαιρα που διαθέτει το σώμα, πολλά από τα οποία εξάλλου έχουν «λήξει».

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για να αγοραστούν 5.000 καινούργια προστατευτικά κράνη. Τα 2.000 θα δοθούν στους αστυνομικούς των διμοιριών και τα υπόλοιπα 3.000 στους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και όχι μόνο. «Διαλέγουμε τα καλύτερα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς», υπογράμμισε στην «Κ» πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη.

Αδειες οι αποθήκες

Παράλληλα, «τρέχει» προμήθεια 3.000 νέων ασπίδων, καθώς ο έλεγχος στις αποθήκες υλικού αποκάλυψε ότι οι εφεδρείες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εξαντληθεί. «Η τελευταία αγορά εξοπλισμού για τα ΜΑΤ είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το υλικό από την εξάρτυση των διμοιριών δεν αντικαθίστατο», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος. Στους άνδρες των ΜΑΤ θα διατεθούν ακόμα νέες στολές, προστατευτικοί θώρακες, γάντια και αρβύλες.

Συγχρόνως, η πρόσφατη εμπειρία του Έβρου θορύβησε την ηγεσία του υπουργείου, η οποία προχωρεί στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος των χημικών που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι αστυνομικοί. Πηγή κοντά στο θέμα έκανε λόγο για αγορά μέχρι και 50.000 δακρυγόνων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια εκτοξευτήρων με δυνατότητα να ρίχνουν χημικά «κατά ριπάς». Η προηγούμενη μεγάλη αγορά δακρυγόνων είχε γίνει το 2017 από εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία.

Επιπροσθέτως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα συνολικά 50 λεωφορεία «κλούβες» των ΜΑΤ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αγοραστεί το διάστημα 1999-2003. Η γενική ανακατασκευή κρίθηκε περισσότερο συμφέρουσα σε σύγκριση με τη λύση της αγοράς νέων λεωφορείων και της μετασκευής τους με τρόπο που να ικανοποιούν τις ανάγκες των ΜΑΤ. Υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια νέων οχημάτων καταιονισμού – «Αίαντες». Η πρόταση αφορά την αγορά μικρότερων οχημάτων απ’ αυτά που ήδη διαθέτει η αστυνομία, με δυνατότητα να επιχειρούν σε στενότερους δρόμους, εντός αστικού ιστού. Συζητήσεις γίνονται για την αγορά επιπλέον θωρακισμένων οχημάτων για την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), που επίσης ήταν παρούσα στα γεγονότα στον Έβρο. Κατόπιν εντολής του κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία κινείται για την αγορά μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Θα διατεθούν για την επιτήρηση των συνόρων και όχι μόνο. Πολλοί στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «αγορά εικοσαετίας» που θα συμβάλει στην «αναπτέρωση του ηθικού των αστυνομικών».

Συμπέρασμα: Λεφτά υπάρχουν αλλά για συγκεκριμένους σκοπούς

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το