Αύριο 13 Αυγούστου 2021, εκτός απροόπτου, δημοσιεύεται η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ με την Α’ φάση των προσλήψεων να αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα, εφόσον προηγηθεί η διαδικασία δήλωσης περιοχών που θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου.
Πάνω από 120.000 αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναμένουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που θα τους καλεί να υποβάλουν αίτηση-δήλωση πρόσληψης με επιλογή περιοχών. Η εγκύκλιος πρόσληψης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους σε όλη την Ελλάδα.
Οσον αφορά τις αλλαγές για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει φέτος ξεχωριστό πεδίο για τρίμηνη σύμβαση (προκειμένου να καλυφθεί εκπαιδευτικός που βγήκε σε άδεια λόγω κορονοϊού), το οποίο θα το επιλέγει ή όχι ο αναπληρωτής κατά την υποβολή της δήλωσής του. Οι τρίμηνες συμβάσεις αυξάνουν την «ελαστικότητα» στην εργασία, καταστρατηγούν τη σειρά του πίνακα προσλήψεων και κυρίως δεν μπορεί να ξέρει κανείς στο τέλος του τριμήνου αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβαση, καθώς αυτό το αποφασίζει ο διευθυντής Εκπαίδευσης. Στην ουσία δίνει δικαίωμα απόλυσης ή παράτασης της σύμβασης στους τοπικούς διευθυντές Εκπαίδευσης και μάλιστα με υποκειμενική κρίση.
Παράλληλα δεν θα απαιτείται η εκ νέου προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών εγγράφων για τον χρόνο υπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που καταχωρίζονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το παραπάνω περιέχεται στη διάταξη του άρθρου 180 του νόμου 4823/2021-ΦΕΚ A 136-03.08.2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».
O διορισμός των 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών δεν κάλυψε παρά μόνο περίπου το 20% των κενών θέσεων καθώς απαιτούνται πάνω από 40.000-42.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: η πολιτική της αδιοριστίας δημιούργησε μαύρη τρύπα δεκάδων χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών. Από το 2010 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από όλη την εκπαίδευση ξεπερνούν κατά πολύ τις 46.000 και αυτό είναι φανερό καθώς, παρ’ όλο που εφαρμόστηκαν διάφοροι κόφτες για τον περιορισμό προσωπικού (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, κατάργηση υπευθύνων βιβλιοθηκών, κατάργηση μείωσης ωραρίου υπευθύνων Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αύξηση μαθητών ανά τμήμα κ.λπ.), οι ενεργοί αναπληρωτές της τρέχουσας χρονιάς ήταν περίπου 45.000 (κλήθηκαν πάνω από 50.000 καθώς υπήρχαν πολλές παραιτήσεις).
Τα τελευταία χρόνια, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση. Μέσα σε μια πενταετία (2016-2021) οι προσλήψεις αναπληρωτών αυξήθηκαν κατά 156%! Οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση, με τους αναπληρωτές να αποτελούν πλέον σχεδόν το 26% επί του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών!
e-prologos.gr