Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τέσσερις εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο.

Το σοβαρό ατύχημα συνέβη περίπου στις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής, στο βοηθητικό ιατρείο της μονάδας παραγωγής βενζίνης υπ’ αριθμόν 3.700. Τραυματίες είναι ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ειδικότερα:

  • και οι δύο εγκαυματίες (27 και 30 ετών αντίστοιχα) που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων στο «Γεννηματάς», είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δύο νέοι άνθρωποι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και στον κορμό,
  • στο «Θριάσιο» οι δύο εγκαυματίες που μεταφέρθηκαν είναι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των περιστατικών. Κι όλα αυτά σ΄ ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά.

Σε ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα ότι “τα τελευταία χρόνια έχουν εκτιναχθεί τα εργατικά ατυχήματα. Σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και την ένταση της εκμετάλλευσης. Οι καταγγελίες δεν είναι από μόνες τους αρκετές”.

Και συνεχίζει: “Οι τέσσερις εργάτες που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τις συνθήκες εντατικοποίησης, που επικρατούν σε χώρους δουλειάς”.

Ενώ το σοβαρό ατύχημα έγινε την Παρασκευή το βράδυ, η είδηση στα ΜΜΕ εμφανίστηκε το Σάββατο, μεσημέρι. Πρόκειται για τραγική αργοπορία των δημοσιογράφων ή για γραμμή που έδωσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη για να περάσει το θέμα στα ψιλά; Άλλωστε για τα αφεντικά των επιχειρηματικών ομίλων και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους οι ζωές μας μάλλον είναι τρίτο και τέταρτο θέμα στις ειδήσεις.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΓΑΣ με τίτλο “Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία ” τονίζει: “Αναλώσιμα υλικά οι εργαζόμενοι! Στο κυνήγι του κέρδους τα μέτρα ασφαλείας καταντούν πολυτέλεια. Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση των εργαζομένων έχει γίνει καθεστώς. Να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες για το εργατικό ατύχημα! Η εργοδοσία πρέπει να πληρώσει!

Παράλληλα σε ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα: “Η εργατική τάξη μετράει ολοένα και περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, την ώρα που το κεφάλαιο ενισχύεται με κάθε τρόπο. Τέτοιες είναι οι συνέπειες της «ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, με άλλοθι την οποία εντείνει την επίθεση σε κάθε δικαίωμα των εργαζόμενων. Παράλληλα, επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε δυνατότητά τους να αντισταθούν, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινους ρυθμούς και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο”.


Ανάγκη να ανοίξουν όλα τα δημόσια κρεβάτια στις ΜΕΘ

Για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν όλα τα δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να αναπτυχθούν και άλλα, πολύ περισσότερα, στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο «Θριάσιο», τα 8 κρεβάτια στη ΜΕΘ εγκαυμάτων ήταν γεμάτα όπως και τα 7 από τα 8 (το ένα κρεβάτι δεν λειτουργεί από το τέλος του 2019 λόγω της έλλειψης τουλάχιστον 8 νοσηλευτών στη ΜΕΘ). Σήμερα στο νοσοκομείο είναι κενές δύο οργανικές θέσεις εντατικολόγων, 82 νοσηλευτών και 49 τραυματιοφορέων.

Η χώρα μας μετράει σήμερα 750 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, από τα οποία λειτουργούν μόλις τα 560, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Την τελευταία δεκαπενταετία το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές.

Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%. Καθημερινά πάνω από 30 βαρέως πάσχοντες περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη χώρα μας, καθώς οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες κλίνες έχουν πληρότητα 100%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το