Οι πολίτες των Φιλιππίνων αντιδρούν έντονα για τον αμφιλεγόμενο “αντιτρομοκρατικό” νόμο του 2020, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte στις 3 Ιουλίου. Πολλές αναφορές κατατέθηκαν κατά του τελευταίου αυτού νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων στις 6 Ιουλίου, ζητώντας να καταργηθεί ως αντι-συνταγματικός.
Ο νόμος παρέχει ευρείες αρμοδιότητες σε ένα νέο εξωδικαστικό όργανο που ονομάζεται Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο (ATC). Ακτιβιστές είπαν ότι ο νόμος καθιστά πολύ πιο εύκολο για την κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τη διαφωνία και να καταστείλει τους επικριτές.
Ο αρχηγός της μειοψηφίας Edcel Lagman συγκαταλέγεται σε όσους καταφέρονται κατά του νόμου, εκτός από αρκετούς δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικές ομάδες. Το αριστερό μπλοκ Makabayan και η καθολική εκκλησία De La Salle Brothers ή Lasallian Brothers έχουν επίσης καταδικάσει.
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες κατά του νόμου στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων Diliman στην πρωτεύουσα, Μανίλα. Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από τη νεολαία του Γυναικείου Κόμματος Gabriela (GWP) που είναι θυγατρικό του Makabayan. Άλλα κοινωνικά κινήματα και θρησκευτικές ομάδες βγήκαν επίσης σε διαμαρτυρία ή καταδίκασαν ανοιχτά το νόμο το περασμένο σαββατοκύριακο.
Σε δήλωσή του απαντώντας στην κατηγορία του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Hermogenes Esperon ότι όσοι εναντιώνονται στο νέο νόμο “θα μπορούσαν να είναι υποστηρικτές των τρομοκρατών”, ο GWP ανέφερε ότι “ο Ντουτέρτε και η ομάδα στρατηγών του παίζουν με την τρομοκρατική υστερία για να αποφύγουν την ευθύνη λόγω της εξαιρετικής δύσκολης οικονομικής κατάστασης, της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και του ρεκόρ της ανεργίας.”
Ο Lasallian Brother, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι «Ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν οι απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, ο νόμος, όπως έχει κατασκευαστεί, είναι καταπιεστικός και ασυμβίβαστος με το σύνταγμά μας».
«Αυτός ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί απειλή για τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των ειρηνικών Φιλιππινέζων», πρόσθεσε η εκκλησία.
Ο νέος νόμος, που ισχύει από τις 5 Ιουνίου, προωθήθηκε μέσω του Κογκρέσου των Φιλιππίνων από την κυβέρνηση Duterte εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Αντικαθιστά τον υφιστάμενο Νόμο για την Ανθρώπινη Ασφάλεια του 2007 και αλλάζει επίσης τον ορισμό της «τρομοκρατίας» για να συμπεριλάβει οποιαδήποτε προσπάθεια «δημιουργίας ατμόσφαιρας για τη διάδοση ενός μηνύματος φόβου, πρόκλησης ή επιρροής με εκφοβισμό της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε διεθνούς οργάνωσης ή τη δημιουργία δημόσιας έκτακτης ανάγκης ή την σοβαρή υπονόμευση της δημόσια ασφάλειας”. Καταργεί επίσης την προστασία από την παράνομη κράτηση.
Το Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο έχει εξουσία να συλλάβει υπόπτους χωρίς ένταλμα και να τους κρατήσει για 14 ημέρες, το οποίο μπορεί να παραταθεί έως και 10 ακόμη ημέρες με άδεια της κυβέρνησης. Μπορεί επίσης να θέσει τους ανθρώπους υπό επιτήρηση για 60 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 30 ημέρες, χωρίς ένταλμα. Ο νόμος καταργεί κάθε προστασία για τους πολίτες από παράνομες συλλήψεις υπό την κατηγορία της τρομοκρατίας και εξαρτά την αποζημίωση από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Duterte αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες για την κακοδιαχείριση της νέας επιδημίας κορονοϊού. Πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι αυτές οι διαμαρτυρίες μπορούν επίσης να εκληφθούν ως τρομοκρατία βάσει του νέου νόμου.
πηγή: guernica.eu
e-prologos.gr