ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανακοίνωση
Ιούλ 5, 2021
Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο η εργοδοτική ασυδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στο νομό.
Η αύξηση πάνω από 200% των κρουσμάτων σε μια μόνο εβδομάδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης συρροής κατά βάση από δυο βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος αποδεικνύει ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς δεν έχει ληφθεί. Μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων
εξαφανίζεται. Οι εργάτες στη βιομηχανία τροφίμων συνεχίζουν να στοιβάζονται στις βάρδιες, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτικά πρωτοκόλλα λάστιχο, σε πείσμα όσων μας δίδαξαν τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Νοέμβρη που βύθισαν το νομό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δ να είναι μπροστά μας, ποιος βυθίζει το νομό στο 4ο κύμα της πανδημίας; Κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου από τη μια συγκαλύπτουν τα εργοδοτικά εγκλήματα και από την άλλη ενοχοποιούν και διχάζουν τον λαό.
Η εσπευσμένη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολίτικης Προστασίας για αναστολή λειτουργίας των δυο βιομηχανιών επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι εκτός έλεγχου. Αποδεικνύει ότι οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη για την Δημόσια Υγεία στα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου την περασμένη Τρίτη για «self test» και «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου να το δηλώσει, συγκαλύπτουν την εργοδοτική τρομοκρατία, αποκρύβουν τις ευθύνες της εργοδοσίας που καλεί εργαζόμενους για δουλειά ενώ είναι σε προληπτική καραντίνα.
Ρωτάμε ευθέως. Ισχύει όπως πληροφορούμαστε ότι δόθηκε ειδική άδεια λειτουργίας στο πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος ΑΕΒΕ» ακυρώνοντας στην πράξη την αναστολή λειτουργίας της με πρόσχημα «να μην καταστραφούν τα πουλιά»; Ισχύει ή όχι ότι οι εργάτες περιμένουν με το τηλέφωνο στο χέρι τι ώρα θα πάνε για δουλειά, χωρίς να ξέρουν πότε τελειώνει η βάρδιά τους; Την ίδια ώρα για τα κρούσματα ενοχοποιούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, απειλούνται με απόλυση, όταν για μήνες οι εμβολιασμοί καθυστερούν χάρη στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παιχνίδια των φαρμακευτικών εταιρειών. Αντί για ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση του λαού και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, γινόμαστε μήνες τώρα, μάρτυρες αντιφατικών τοποθετήσεων, ανάκλησης εμβολίων, χαρτζιλικώματος των νέων, μέτρων που γιγαντώνουν τον ανορθολογισμό και την δυσπιστία στη διαχείριση της πανδημίας. Οι αναγκαίοι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι πανάκεια. Ο εμβολιασμένος εργαζόμενος μπορεί να νοσήσει, να μεταδώσει τον ιό, πόσο μάλλον που δεν αναπτύσσουν αντισώματα όλοι στον ίδιο βαθμό και με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων να είναι υπαρκτός.
Μέτρα προστασίας δε μπορεί να είναι μόνο η χρήση μάσκας και τα self-tests. Προστασία του εργαζόμενου σημαίνει 8ωρα και όχι εντατικοποίηση, περισσότερα διαλείμματα, περισσότερες προσλήψεις και άλλα πολλά που κράτος και εργοδότες τα θεωρούν δευτερεύοντα, περιττά έξοδα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους. Καλούμε τους εργάτες να εμπιστευτούν την δύναμη τους, να οργανωθούν στο κλαδικό Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών του νομού. Το Εργατικό Κέντρο είναι εδώ να τους στηρίξει. Μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, να αποσπάσουμε μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, να παλέψουμε για ανθρώπινα ωράρια και μισθούς που μας αξίζουν. Σήμερα τόσο η επιστήμη όσο και η τεχνολογία μπορούν να δώσουν λύσεις στη γραμμή παραγωγής ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων των εργαζομένων, να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Το μόνο εμπόδιο είναι ο εργοδοτικός ιός και το κέρδος του. Απαιτούμε :
Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να γίνονται γρήγορα διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς.
Να σταματήσουμε εδώ και τώρα τα 10ωρα και 12ωρα.
Να αποδοθεί άμεσα ΑΜΚΑ σε όλους τους ανασφαλίστους εργολαβικούς εργάτες. Να ενταχθούν τώρα σε πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.
Να μη χαθεί κανένα ρεπό λόγω απουσίας συναδέλφων
. Να μη χαθεί καμιά μέρα κανονικής άδειας από συναδέλφους που ήταν ή είναι σε καραντίνα.
Να μη λείψει ούτε ένα μεροκάματο από το μισθό των εργατών.
Να προσαρμοστούν οι γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία μας.
Να γίνουν νέες προσλήψεις συναδέλφων για να μπορούν να γίνονται περισσότερες αλλαγές στις βάρδιες.
Να αυξηθούν τα διαλείμματα και σε χρόνο και σε αριθμό.
Αυξήσεις στους μισθούς τώρα.
Ουσιαστική στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας με μονιμοποίηση των συμβασιούχων κάθε ειδικότητας και νέες μαζικές προσλήψεις.
e-prologos.gr