Σε απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας προχωρά από σήμερα, Παρασκευή, το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, με αίτημα να ανακληθεί η απόλυση 16 εργαζομένων στο τέλος του μήνα, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους, επικαλούμενος αορίστως «ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα», χωρίς να τα διευκρινίζει.
Πρόκειται για τους πιο παλιούς και έμπειρους συμβασιούχους της υπηρεσίας, με έντονη συνδικαλιστική δράση. Οι περισσότεροι είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος και δύο πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Για «συνδικαλιστική δίωξη» κάνει λόγο το Σωματείο και ζητά συμπαράσταση στον αγώνα διαρκείας, μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.
Μέλη του Δ.Σ.,κατά τη διάρκεια της προειδοποιητικής απεργίας την Πέμπτη, ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους, ικανοποιώντας, με καθυστέρηση τριών εβδομάδων, το αίτημα του Σωματείου και της ΑΔΕΔΥ για συνάντηση. Τους ανακοίνωσε την απόφασή του ότι δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης 17 εργαζομένων, όπως και την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια την Τετάρτη, να προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης για ένα έτος, των υπόλοιπων 629 συμβασιούχων της Υπηρεσίας.
«Κάθε ενέργειά μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο κύριος Μηταράκης.
Αποτελεί όμως ερώτημα πώς διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και ο σεβασμός στη νομιμότητα, όπως και με ποιο κριτήριο προχώρησε ο υπουργός στην επιλογή των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, τόσο οι 16 συμβασιούχοι που απολύονται, όσο και αυτοί που παραμένουν στην εργασία τους, έχουν προσληφθεί για την υλοποίηση της ίδιας δράσης, την ενίσχυση του έργου της Υπηρεσίας Ασύλου.
Η διαφορά είναι ότι οι 16 συμβασιούχοι εργάζονται στην υπηρεσία από το 2014 και 2015. Πρόκειται δηλαδή για εργαζομένους που έχουν την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία και τεχνογνωσία από όλη την πορεία της σημερινής κρίσης διαχείρισης του προσφυγικού, εμπειρία που φυσικά τους καθιστά πολύτιμους για την εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων.
«Στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην “πρώτη γραμμή του προσφυγικού” (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους αποκαλεί και να τις αποκαλεί). Είναι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας, που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την αποδοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. […] Η απόφαση του υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δε μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας μεταφέρουν», σημειώνει η απεργιακή ανακοίνωση του Σωματείου.
Παράλληλα, μιλά για στοχοποίηση ιδρυτικών μελών του Σωματείου, όπως και συνδικαλιστικής δίωξης της προέδρου του. Όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία του Σωματείου, είναι ιδιαίτερα δυναμικό και μπήκε επανειλημμένα ανάχωμα σε απόπειρες κακοδιοίκησης, ενώ δεν δίστασε να σταθεί κριτικά απέναντι σε αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αντιπροσφυγικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, που οδηγούν σε ευτελισμό τη διαδικασία ασύλου.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δεκάδες σωματεία υπογράφουν το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης :
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ .
ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ!
ΆΜΕΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΟΧ 1/2017
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής εν μέσω πανδημίας
απολύει συμβασιούχους και την πρόεδρο του σωματείου!
Με απύθμενο θράσος, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση απέλυσε 16 εργαζόμενους συμβασιούχους στην υπηρεσία ασύλου. Οι απολύσεις αυτές ανακοινώθηκαν μόλις μία μέρα πριν την προγραμματισμένη απεργία των εργαζόμενων για τις 23/4 με αίτημα την ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων της ΣΟΧ 1/2017 και την εξαγγελμένη απεργία διαρκείας τους.
Πρόκειται για πράξη που έχει χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης, μιας και εξαίρεσαν από την ανανέωση των συμβάσεων ,την οποία ανακοίνωσαν, δεκαέξι εργαζόμενους/ες, ανάμεσά τους την πρόεδρο του σωματείου, εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του σωματείου και της μαχητικής δράσης του.
Η απόλυση των Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας δε θα γίνει αποδεκτή από όλους τους εργαζόμενους. Σημαίνει ότι το Υπουργείο, εκμεταλλευόμενο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα για μαζική δράση, εντείνει την αντεργατική πολιτική πετώντας και τους εργαζόμενους αυτούς στον δρόμο όπου επικρατούν γενικευμένες συνθήκες ανασφάλειας και εκτεταμένης ανεργίας. ενώ επιδιώκει να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση και το ίδιο το σωματείο απολύοντας την πρόεδρό του. Πέραν τούτου με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό και την θεσμική του μνήμη.. Την ίδια στιγμή, απαιτεί από τους/ις εργαζόμενους/ες αύξηση της παραγωγικότητας και εντατικοποίηση της εργασίας, προκειμένου να περιφέρει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αριθμούς αποδοτικότητας στο προσφυγικό ζήτημα. Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου από ιδρύσεώς του βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των εκάστοτε συμβάσεων στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την πρόσληψη
e-prologos.gr