Επιστρέφοντας από ένα σύντομο ταξίδι του στο διάστημα, ο Τζεφ Μπέζος, σήμερα τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, τότε (Ιούνιος 2021) πρώτος, και επικεφαλής της Amazon, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι πραγματικά συνέβαλαν στην επίτευξη του ταξιδιού αυτού: δηλαδή, όχι τους μηχανικούς και τους επιστήμονες της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά τους υπαλλήλους του, και τους πελάτες της εταιρείας του! «Θέλω να ευχαριστήσω κάθε εργαζόμενο της Amazon και κάθε πελάτη της Amazon, διότι, παιδιά, εσείς τα πληρώσατε όλα αυτά» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Μπέζος αμέσως μετά την επιστροφή του στη γη. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, το οποίο καταγράφει σε καθημερινή βάση τη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και την περιουσία αυτών, ο Μπέζος, αν απολυόταν σήμερα, θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα με τα 109 δισεκατομμύρια δολλάρια που του έχουν απομείνει.
Λίγο πριν κάνει το ταξίδι του στο διάστημα, και λίγο πριν εγκαταλείψει το τιμόνι της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος άφηνε παρακαταθήκη ανθρωπιάς με την τελευταία επιστολή του προς τους μετόχους ως διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού: «H Amazon πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα ως προς τον τρόπο που φροντίζει/ μεταχειρίζεται τους εργαζομένους της». Ο Μπέζος υπήρξε τζέντλεμαν, μέχρι τέλους.

Κάποια σκαλοπάτια χαμηλότερα από το χρυσό μετάλλιο, αλλά από την ιδιαίτερα τιμητική 28η θέση σε επίπεδο πλανήτη, ο ιδρυτής του Facebook (νυν «Meta»), Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με το πορτοφόλι των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζήλεψε την ευγένεια του πατριώτη του, Μπέζος.
Έτσι λοιπόν, έκρινε κι αυτός σκόπιμο να πει κάποια στιγμή το μεγάλο «ευχαριστώ». Για την ακρίβεια, το απεύθυνε στους 11.000, και πλέον, εργαζόμενους της εταιρείας του, που μόλις είχε αποφασίσει να απολύσει: «Σήμερα ανακοινώνω ορισμένες από τις πιο δύσκολες αλλαγές που έχουν γίνει στην ιστορία της Meta. Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά 13% και να απολύσω περισσότερους από 11.000 από τους ταλαντούχους εργαζομένους» ανέφερε σε μήνυμά του προς τους απολυόμενους ο Ζούκερμπεργκ.
«Πρόκειται για μια λυπηρή στιγμή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Σε όσους απολύονται θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε γι’ αυτήν την εταιρεία» πρόσθεσε στο μήνυμά του, το οποίο φαίνεται πως διέρρευσε από κάποιον εργαζόμενο που ενώ έχανε τη δουλειά του, είχε τα αντανακλαστικά και την ψυχραιμία να τραβήξει με το κινητό του το βίντεο με το αφεντικό του που, ευγενικά μεν, τον απέλυε δε.
«Ξέρω ότι υπάρχει μια σειρά διαφορετικών συναισθημάτων. Θέλω να πω εκ των προτέρων ότι αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη γι’ αυτήν την απόφαση» (…) «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες κλήσεις που χρειάστηκε να κάνω στα 18 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας» (…) «προφανώς, έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σας. Αλλά και για την αποστολή μας» (…) «Χάνουμε ανθρώπους που – πραγματικά έχουν βάλει την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτό το μέρος». (…) «Ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία μπορεί να έχετε εργαστεί, ο καθένας από εσάς έπαιξε έναν ρόλο συνεισφέροντας στα προϊόντα που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι για να συνδέονται καθημερινά. Καθένας από εσάς είναι ταλαντούχος και παθιασμένος, και ο καθένας σας έχει παίξει έναν ρόλο στο να κάνει τη Meta επιτυχημένη».

«Από τότε που βγήκε η “συγνώμη”, χάθηκε το φιλότιμο», λέει ένα σοφό γνωμικό του τόπου μας.
Μήπως, για τους Αμερικανούς, την ίδια δουλειά με τη “συγνώμη” την κάνει ένα “ευχαριστώ”;

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το