Η παιδική εργασία αυξήθηκε σημαντικά παγκοσμίως, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ η κρίση του νέου κορονοϊού απειλεί να οδηγήσει εκατομμύρια νέους στην ίδια μοίρα, σύμφωνα με η Unicef. 

Κοινή έκθεση της οργάνωσης και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ κατέγραψε ότι 160 εκατομμύρια παιδιά δούλευαν στις αρχές του 2020.

Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια σηματοδοτώντας μια δραματική αντιστροφή της πτωτικής τάσης, που σημειώθηκε από την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2016 κατά την οποία η παιδική εργασία μειώθηκε κατά 94 εκατομμύρια.

Η αύξηση ξεκίνησε πριν από την πανδημία. Όταν αυτή ξέσπασε σχεδόν 1 στα 10 παιδιά είχαν οδηγηθεί στην παιδική εργασία με την υποσαχάρια Αφρική να πλήττεται περισσότερο, καθώς οι κρίσεις, η ακραία φτώχεια και τα ανεπαρκή μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν αναγκάσει 16,6 εκατομμύρια παιδιά ακόμα να δουλεύουν. Σχεδόν το 1/4 των παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην Αφρική εργάζονται, σε σύγκριση με 2,3% στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η πανδημία επιδεινώνει την κατάσταση

Όμως, η νέα κρίση κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση που προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για να βοηθηθούν οικογένειες, σχεδόν 50 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να αναγκαστούν σε παιδική εργασία τα επόμενα δύο χρόνια.

«Χάνουμε έδαφος στον αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Unicef, Ενριέτα Φορ, τονίζοντας ότι «η κρίση του Covid-19 κάνει μια κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, δείχνει ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του σχετικού αριθμού παγκοσμίως.

Πιθανότερο είναι να επηρεαστούν τα αγόρια, καθώς είναι τα 97 από τα 160 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται στην παιδική εργασία στις αρχές του 2020. Πάντως, το χάσμα των φύλων μειώνεται στο μισό, εάν συνυπολογιστεί η δουλειά των νοικοκυριών για τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα.

Σε επικίνδυνες δουλειές 79 εκατ. παιδιά 

Ανησυχητική η σημαντική αύξηση επικίνδυνων δουλειών, που μπορεί να  επηρεάζει την ανάπτυξη, την εκπαίδευση ή την υγεία, σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών. 

Για παράδειγμα η εργασία σε επικίνδυνες βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη, και η εργασία για περισσότερες από 43 ώρες την εβδομάδα, καθιστά αδύνατη τη σχολική εκπαίδευση.

Περίπου 79 εκατομμύρια παιδιά έκαναν μια επικίνδυνη δουλειά στις αρχές του 2020. Δηλαδή, 6,5 εκατομμύρια περισσότερα από ότι τέσσερα χρόνια πριν, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής εργασίας συγκεντρώνεται στον γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 70% του παγκόσμιου συνόλου, ή 112 εκατομμύρια παιδιά.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το