Ο Κινέζος πρόεδρος επανεξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κίνας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, διάρκειας πέντε ετών. Η ανάδειξή του σε πανίσχυρο ηγέτη του κινεζικού ιμπεριαλισμού έγινε κατά την πρώτη σύνοδο του 14ου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (κινέζικο κοινοβούλιο).
Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε πρώτος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε «βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας».
Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, απ’ το βήμα της συνεδρίασης του Λαϊκού Συνεδρίου πως: «Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας». Στο ίδιο πνεύμα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, στο περιθώριο της συνεδρίασης δήλωσε πως «αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση». Για να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε τον πλήρη «εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, να κάνουμε σινικό ατσάλινο τείχος που προστατεύει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της ανάπτυξης». Αποτέλεσμα ήταν η κινεζική βουλή να εγκρίνει αύξηση 7,3% στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας φτάνοντας τα 224,79 δισ. δολάρια από 210,45 δισ. πέρυσι.
Μια ακόμη «προαγωγή» με νόημα ήταν ο διορισμός του Τσεν Γουένκινγκ ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων, της ανώτατης θέσης ασφαλείας της Κίνας με επίβλεψη της αστυνομίας, των δικαστών και των κατασκόπων. Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών καλύπτει την ανώτατη θέση ασφαλείας, την οποία κατείχε συνήθως ένας πρώην υπουργός δημόσιας ασφάλειας. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό αντανακλά τον μεγαλύτερο ρόλο που είναι πιθανό να διαδραματίσουν οι πληροφορίες για την ασφάλεια της Κίνας. Ο Κινέζος Πρόεδρος κατά την ομιλία του στο συνέδριο τόνισε πως «η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία».
Κάλεσμα της Κίνας για «αυτονομία» των Ευρωπαίων
Επιδιώκοντας να βάλει σφήνα στη συγκρότηση ενός αντικινεζικού ευρωατλαντικού άξονα στο πλαίσιο του «μετώπου των δημοκρατιών» που προωθεί ο Μπάιντεν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα «επιτύχει πραγματική στρατηγική αυτονομία». Το Πεκίνο εκτιμά ότι η Ε.Ε. είναι ο «αδύναμος κρίκος» αυτού του «μετώπου» δεδομένων των αντιθέσεων που αναπτύσσονται στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ιδιαίτερα για τη διαχείριση της Ουκρανική κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσιν Γκανγκ είπε πως «ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, αφού υπέστη τη δοκιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, θα μάθει από τον πόνο της και θα επιτύχει αληθινή στρατηγική αυτονομία και μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Τόνισε ακόμη πως «η Κίνα θεωρεί πάντα την ΕΕ (…) στρατηγικό εταίρο και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και ότι «οι σχέσεις Κίνας-Ευρώπης, δεν έχουν στόχο, ούτε εξαρτώνται από, ούτε υπόκεινται σε τρίτα μέρη», συμπλήρωσε. Πάραυτα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόσφατη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει δώσει «αποδείξεις μέχρι σήμερα» για το ότι η Κίνα σκοπεύει να στείλει όπλα στη Ρωσία.
Σύνοδος κορυφής της AUKUS – Συμφωνία για πυρηνικά υποβρύχια
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/3 στην Ουάσιγκτον η πρώτη δια ζώσης σύνοδος κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία). Η AUKUS συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2021 και θεωρείται ως η στρατιωτική απάντηση της Ουάσιγκτον (ασιατικό ΝΑΤΟ), στην ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Κύριος στόχος της συμμαχίας είναι ο εξοπλισμός της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει 3 στάδια. Από το 2027, ΗΠΑ και Βρετανία θα σταθμεύουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε βάση στη δυτική Αυστραλία. Η Αυστραλία θα αγοράσει έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με δυνατότητα απόκτησης άλλων δύο, γινόμενη η έβδομη χώρα στον κόσμο με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Θα κατασκευαστεί για την Αυστραλία (αλλά και τη Βρετανία) ένα νέο μοντέλο πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, το οποίο ονομάστηκε SSN Aukus, βρετανικού σχεδιασμού και αμερικάνικης τεχνολογίας.
Η κατασκευή θα γίνει στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, με τις ΗΠΑ και Βρετανία να επιβλέπουν την «εξαιρετικά ευαίσθητη» τεχνολογία για την παραγωγή τους. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1958 που οι ΗΠΑ και η Βρετανία μοιράζονται πυρηνική τεχνολογία. Το συνολικό κόστος του προγράμματος προβλέπεται από 268 έως 368 δισ. δολάρια έως τα μέσα της δεκαετίας του 2050, το οποίο θα φορτωθεί ο λαός της Αυστραλίας.
Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην Ιστορία, στο οποίο η σκληρή δουλειά της ενίσχυσης της αποτροπής και της προώθησης της σταθερότητας πρόκειται να επηρεάσει την προοπτική της ειρήνης για πολλές δεκαετίες». Για «ίσως τον επόμενο αιώνα» σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Στοχεύοντας ευθέως το Πεκίνο και αναδεικνύοντας την περιοχή σε θερμό πεδίο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο Μπάιντεν συμπλήρωσε πως «η άνευ προηγουμένου τριμερής συνεργασία αποτελεί απόδειξη της δύναμης και της κοινής δέσμευσης ότι ο Ινδο-Ειρηνικός παραμένει ελεύθερος, ανοιχτός και ασφαλής».
Για τη «μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στην αμυντική ικανότητα της Αυστραλίας στην ιστορία μας – ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας της Αυστραλίας στην περιοχή μας», έκανε λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
Από τη μεριά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε σε μια «ισχυρή συνεργασία» καθώς «για πρώτη φορά τρεις στόλοι υποβρυχίων θα συνεργάζονται τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό, διατηρώντας τους ωκεανούς μας ελεύθερους». Μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ πριν τη σύνοδο υποστήριξε πως «σίγουρα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική απειλή για τα οικονομικά μας συμφέροντα» και «μια συστημική πρόκληση για την παγκόσμια τάξη».
Το Πεκίνο αντέδρασε με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν να δηλώνει ότι «η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας δείχνει πως αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας». Έκανε δε λόγο για «σοβαρό κίνδυνο για τη διάδοση των πυρηνικών».
Είχαν προηγηθεί τα τροχιοδεικτικά του Κινέζου ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό(…)στην πραγματικότητα προκαλεί αντιπαράθεση και επιδιώκει τη δημιουργία μιας εκδοχής του ΝΑΤΟ σε Ασία – Ειρηνικό» και πως είναι «απλά αδύνατο» για το Πεκίνο να μην αντιδράσει.
Επ’ αυτού πήρε θέση και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι «ο αγγλοσαξονικός κόσμος χτίζει μαζικές δομές, όπως η AUKUS, προωθώντας την υποδομή του NATO στην Ασία και ποντάροντας σοβαρά σε πολλά χρόνια αντιπαράθεσης». Συμπλήρωσε όμως πως δεν μπορεί να φανταστεί «πως οι μεγάλοι ασιατικοί πολιτισμοί θα τεθούν απλά κάτω από τον έλεγχο, όπως δυστυχώς έγινε με την ΕΕ, και θα φέρουν εις πέρας, υπάκουα, τα σχέδια της Ουάσιγκτον και των άλλων Αγγλοσαξόνων συνεργατών».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr