Ανοιχτή επιστολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου
Καταγγελία της ομάδας κινηματογραφιστών Filmmakers for Palestine Greece, BDS Greece, Filmworkers for Palestine
Συνενοχή στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που συντελείται εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας καταλογίζει η ομάδα κινηματογραφιστών Filmmakers for Palestine Greece, BDS Greece, Filmworkers for Palestine στους διοργανωτές του 9ου Beyond Borders: Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου, επειδή, όπως αναφέρει, διοργανώνει προβολή ταινίας με την υποστήριξη της ισραηλινής πρεσβείας και φιλοξενεί εργαστήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή με την οποία καλεί τους διοργανωτές να ακυρώσουν προβολές ή εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ισραηλινή πρεσβεία και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, «προκειμένου να μην είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα των εγκλημάτων, αυτή τη γενοκτονία, αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ», αναφέρει τα εξής:
«To 9ο Beyond Borders: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου αναδεικνύει ως θεματική του φετινού προγράμματος “τις πληγές του ξεριζωμού, τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και το πικρό συναίσθημα του να είσαι δύο φορές ξένος”, όπως τονίζει η διευθύντρια του φεστιβάλ. Ως μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, ωστόσο, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε την έντονη ανησυχία μας για την συνενοχή του Φεστιβάλ στην γενοκτονία των Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό 1.9 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον Οκτώβριο 2023 ως σήμερα. Στην πραγματικότητα, λόγω των επίμονων κυμάτων εθνοκάθαρσης του Ισραήλ, τα δύο τρίτα του παλαιστινιακού λαού εκτοπίζονται βίαια, είτε στην εξορία είτε εσωτερικά στην Παλαιστίνη.
Όπως αναφέρεται στο Variety[1], περισσότεροι από 65 Παλαιστίνιοι σκηνοθέτες, οι περισσότεροι πολυβραβευμένοι, κάλεσαν τους διεθνείς κινηματογραφιστές «να μιλήσουν εναντίον της γενοκτονίας [του Ισραήλ] και της διαγραφής, του ρατσισμού και της λογοκρισίας [της βιομηχανίας του θεάματος] που το επιτρέπουν. Να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσει αυτή η ανείπωτη φρίκη και η συνενοχή σε αυτήν».
Μετά από περισσότερους από 10 μήνες γενοκτονίας του Ισραήλ κατά 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, για να μην αναφέρουμε το 76χρονο καθεστώς απαρτχάιντ και της αποικιοκρατίας των εποίκων, είναι ασυνείδητο ότι το 9ο Beyond Borders: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου υποδέχεται την ισραηλινή πρεσβεία[2] και το Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ[3], θεσμούς βαθιά συνένοχους στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Μάλιστα το τελευταίο φιλοξενεί το ινστιτούτο που ανέπτυξε το στρατιωτικό δόγμα «Dahiya»[4].
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου σύμφωνα με ρεπορτάζ διοργανώνει με την υποστήριξη της ισραηλινής πρεσβείας την προβολή της ταινίας «Anna and the Egyptian doctor» από τη σκηνοθέτρια Taliya Finkel, που έχει κάνει δημόσια ρατσιστικές αντιπαλαιστινιακές / ισλαμοφοβικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή το να φιλοξενεί το εργαστήριο «Beyond Storytelling» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου συμμετέχει στο ξέπλυμα του Ισραήλ μέσω της τέχνης και εξομαλύνει τα εγκλήματά του πολέμου, που αναγνωρίστηκαν πριν από μήνες από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης[5]. Για άλλη μια φορά η συνενοχή των ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού είναι κραυγαλέα.
Αυτή η θεσμική συνενοχή είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι του κινηματογράφου[6] αντιτάχθηκαν δημόσια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και την προβολή δύο ισραηλινών ταινιών. Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2024, εκατοντάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της συνενοχής του πολιτιστικού τομέα[7], υπογράφοντας δημόσια επιστολή αλλά και με δημόσιες δηλώσεις στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, χιλιάδες διεθνείς σκηνοθέτες και ηθοποιοί έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός, μέσω των πρωτοβουλιών του Film Workers for Palestine και του Artists 4 Ceasefire. Ακόμη και εκατοντάδες γνωστές προσωπικότητες στο Χόλιγουντ και σταρ (π.χ. Σούζαν Σάραντον, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαρκ Ράφαλο, Ίντια Μουρ, Τζόναθαν Γκλέιζερ, κ.α.) έχουν υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων[8]. Διεθνώς καλλιτέχνες αρνούνται να προβάλλουν τις ταινίες τους σε συνένοχα ισραηλινά φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ φέτος ο Δήμος Αθηναίων ακύρωσε εκδήλωση της ισραηλινής πρεσβείας που περιλάμβανε συναυλία Ισραηλινού μαέστρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών[9], και ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης[10] όπως το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και το Πανεπιστήμιο του Σταβάνγκερ έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να είναι συνένοχο στη γενοκτονία, προσφέροντας στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι άλλα κράτη λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη συνενοχή τους, όπως η Τουρκία που απαγόρευσε το εμπόριο, η Κολομβία ανέστειλε τις εξαγωγές άνθρακα και η Βολιβία τερματίζει τις διπλωματικές σχέσεις. Ενδεικτικά, 500.000 ευρώ την ημέρα δαπανώνται από τους φόρους μας για την ελληνική φρεγάτα[11] στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, το Overseas Santorini και το Overseas Sun Coast[12], δύο αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικά καύσιμα για το ισραηλινό καθεστώς, επετράπη να ελλιμενιστούν στα ελληνικά λιμάνια, μια ενέργεια που ισοδυναμεί με συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ. Όλα αυτά ενώ πάνω από 40.000 ζωές Παλαιστινίων έχουν χαθεί οριστικά και ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 186.000 λόγω της αναγκαστικής πείνας και μεταδοτικών ασθενειών, με πολλούς περισσότερους τραυματισμένους και εκτοπισμένους, που έχουν χάσει για πάντα αγαπημένα τους πρόσωπα. Εν μέσω αυτού του εγκλήματος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου Beyond Borders προωθεί τo γενοκτονικό Ισραήλ χρησιμοποιώντας το λογότυπο του στον κατάλογό τους.
Το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) (εμπνευσμένο από το κίνημα που πέτυχε τον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική) είναι μέρος των διεθνών αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μέρος του BDS είναι το πολιτιστικό μποϊκοτάζ, το οποίο υπογραμμίζει την ευθύνη των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών ιδρυμάτων να τερματίσουν κάθε υπάρχουσα συνενοχή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην κλείνουν τα μάτια τους στα εγκλήματα πολέμου γενοκτονίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αυτονόητο και άκρως αναγκαίο το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου Beyond Borders να αρνηθεί να προβάλει ισραηλινές ταινίες που είναι συνένοχες στο ξέπλυμα της γενοκτονίας του Ισραήλ και του καθεστώτος του απαρτχάιντ, να ακυρώσει τις προβολές και τα εργαστήρια που χρηματοδοτούνται ή παράγονται από συνένοχους στην γενοκτονία και το απαρτχάιντ, των οποίων οι εταιρείες χρηματοδότησης ή/και παραγωγής είναι συνένοχες στη γενοκτονία και στο καθεστώς απαρτχάιντ. Ακόμη, να ακυρώσει προβολές ή εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ισραηλινή πρεσβεία και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, προκειμένου να μην είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα των εγκλημάτων, αυτή τη γενοκτονία, αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ.
– Filmmakers for Palestine Greece, BDS Greece, Filmworkers for Palestine»
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr