Με διακρίσεις επιστρέφουν από το Σαράγεβο οι ταινίες των Ελλήνων δημιουργών.
Ολοκληρώθηκε το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο,που διεξήχθη φέτος από τις 16 μέχρι και τις 23 Αυγούστου, με την απονομή των βραβείων του.
Ανάμεσα σε αυτά, χειροκροτούμε δύο μεγάλες διακρίσεις για δύο από τις έξι συνολικά ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα, αλλά και μια διάκριση στο τμήμα της Αγοράς.
Ο Γιώργος Ζώης κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Arcadia», η Δάφνη Χαιρετάκη κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη μικρού μήκους ταινία της «Αυτό που Ζητάμε Από Ένα Αγαλμα Είναι να μην Κινείται». Στο Cinelink, το τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ, διακρίθηκε με το Film Center Montengro Cinelink Award το νέο πρότζεκτ της Ασημίνας Προέδρου με τίτλο Hystéra με παραγωγό την Μαρία Κοντογιάννη, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Σλοβενίας και Γαλλίας.
Η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη «Arcadia», μια συμπαραγωγή Ελλάδας- Βουλγαρίας με πρωταγωνίστες τον Βαγγέλη Μουρίκη και την Αγγελίκή Παπούλια έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Berlinale και συνεχίζει τα ταξίδια της στον κόσμο κερδίζοντας διακρίσεις.
Η ταινία της Δάφνης Χαιρετάκη «Αυτό που Ζητάμε Από Ένα Άγαλμα Είναι να μην Κινείται», μια συμπαραγωγή Ελλάδας – Γαλλίας έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Γιώργος Ζώης αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν προκύψει από την κυβερνητική πολιτική και το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο είπε: «Στην ταινία μου υπάρχει ένα δάσος και ένα φράγμα που συνδέει δύο παράλληλους κόσμους. Δυστυχώς το δάσος δεν υπάρχει πια λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στις απρόβλεπτες πυρκαγιές κι όχι στις πολιτικές της γιατί όταν οι ηρωικοί πυροσβέστες αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική βία».
Αναφέρθηκε επίσης στο έγκλημα των Τεμπών, λέγοντας: «Πριν από ένα χρόνο είχαμε το πιο θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη όπου πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έριξε την ευθύνη σε έναν εργαζόμενο στα τρένα για να καλύψει την ευθύνη της για το ότι δεν δούλευε το ηλεκτρονικό σύστημα- αν δούλευε θα είχαν σωθεί όλες αυτές οι ζωές. Οι εργαζόμενοι στα τρένα 9 μήνες πριν από το δυστύχημα είχαν επισημάνει τα προβλήματα αλλά για άλλη μία φορά αγνοήθηκαν».
Επίσης αναφέρθηκε και στο φιάσκο με την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για τα Όσκαρ, τονίζοντας: «Σχεδόν όλοι οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί αποσύραμε τις ταινίες μας από την διαδικασία της αξιολόγησης για την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ γιατί η επιτροπή απαλλάχθηκε ξαφνικά χωρίς εξήγηση από τα καθήκοντά της και αντικαταστάθηκε από μια άλλη αμφιλεγόμενη. Για άλλη μία φορά το υπουργείο ρίχνει την ευθύνη σε μία υπάλληλο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι απέναντι στην αδιαφορία και την αλαζονεία του κράτους».
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον λόγο του στο παρακάτω βίντεο (στο 38.50 και μετά):
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsarajevofilmfestival%2Fvideos%2F1531539601082140%2F&show_text=false&width=560&t=0
πληροφορίες: flix.gr
e-prologos.gr