Μετά την πανεθνική ημέρα δράσης στις 9 Γενάρη και τη συμπλήρωση 35 ημερών πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Φιλίπ προσπάθησε μάταια για άλλη μια φορά να χρυσώσει το χάπι της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προωθεί. Επιστράτευσε στο τραπέζι του ανυπόληπτου κοινωνικού διαλόγου της την περίφημη «ηλικία εξισορρόπησης», η οποία «θα εξυπηρετεί εξατομικευμένα τους ασφαλισμένους με ένα επαρκές επίπεδο σύνταξης» και «θα αντικατοπτρίζει την ποικιλία των επαγγελματικών σταδιοδρομιών».
Ο Φιλίπ ανακοίνωσε παράλληλα «διάσκεψη για τη χρηματοδότηση» με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας (του ασφαλιστικού συστήματος) έως το 2027 εκβιάζοντας παράλληλα πως σε περίπτωση αποτυχίας της θα προωθήσει με διατάγματα τα απαραίτητα μέτρα.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα εργατικά κέντρα και εκατοντάδες κλάδοι εργαζομένων δεν τσίμπησαν στο δόλωμα της κυβέρνησης, καλώντας σε απεργίες και διαδηλώσεις το τριήμερο 14-16 Γενάρη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές σε Παρίσι και Μασσαλία συμμετείχαν πάνω από 250.000 και 110.000 λαού αντίστοιχα.
Την Παρασκευή, 17 Γενάρη, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε ο «Βοναπάρτης» Μακρόν. Οι τελευταίοι περικύκλωσαν το θέατρο όπου παρευρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος με αποτέλεσμα να διακοπεί η παράσταση και να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις για να τον απομακρύνουν κακήν κακώς από το σημείο.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο, με τη συμμετοχή και των «κίτρινων γιλέκων». Η εκτεταμένη αστυνομική βία και τρομοκρατία δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής να κάμψει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, όπως πιστοποιεί και η «θερμή υποδοχή» που επιφύλαξαν εκ νέου στον πρόεδρό τους εργαζόμενοι στη Δουνκέρκη και τις Βερσαλλίες, τη Δευτέρα 20/1.
Την επομένη, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, περίπου 885.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους. Τον τόνο έδωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα σχολεία, τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τη χημική βιομηχανία (FNIC), ενώ οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ενέργεια και τα Ορυχεία δίνουν με τη σειρά τους ηχηρό μήνυμα στον υπερόπτη Μακρόν, καθώς «έχει ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» σύμφωνα με τις αρχές. Ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε κλιμάκωση του αγώνα το τριήμερο 22-24 Γενάρη, ενόψει της παρουσίασης από τον Φιλίπ στο υπουργικό συμβούλιο των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr