Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και στο νερό, η νέα ΡΑΕ θα μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο δεν είναι η μετονομασία, αλλά η μεταφορά αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου (ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές) όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας από το αρμόδιο υπουργείο και το κράτος, στην ΡΑΑΕΥ.
Είναι γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές, όπως ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες, έχουν σαν «αποστολή» να διασφαλίζουν την «εύρυθμη» λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των αρχών του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιδιωτικές εταιρείες. Εταιρείες που λυμαίνονται τις υπηρεσίες, όπως η ενέργεια, ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρένα), όταν πια αυτές έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Κατά συνέπεια, η μεταφορά των υπηρεσιών της ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΡΑΑΕΥ είναι ο προπομπός για τη μετατροπή τους από υπηρεσίες που αντιμετωπίζονται σαν δημόσια αγαθά κοινής ωφελείας σε εμπορευματοποιημένα προϊόντα που θα παρέχονται από ιδιωτικοποιημένους φορείς.
Ταυτόχρονα προβλέπεται για το «έργο» που θα προσφέρει η νέα Ρυθμιστική Αρχή στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) να επιβαρύνει οικονομικά τις ίδιες. Έτσι η ΡΑΑΕΥ θα εισπράττει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές θα οφείλουν να ξεπληρώσουν τη ΡΑΑΕΥ, με χρήματα που θα εισπραχθούν εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Άλλωστε το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ θα δικαιούται να προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και να εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» των ΔΕΥΑ αποδεικνύει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές του νερού και μάλιστα υψηλές, ακολουθώντας τα βήματα όλων των προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η νέα ρυθμιστική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ, που θα επιφέρουν συνέπειες στη συντήρηση των δικτύων και την παρεχόμενη εξυπηρέτηση.
Την ώρα που ακόμα η χώρα δεν μπορεί να συνέλθει από τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων, σε ένα μέσο που ξεπούλησαν μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει υπέρ νέων ιδιωτικοποιήσεων. Και παρότι έχουν προηγηθεί μια σειρά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες το νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, η κυβέρνηση της ΝΔ αγνοεί τελείως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αρχικά εντάσσοντας στο Υπερταμείο τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και στη συνέχεια εντάσσοντας τις ΔΕΥΑ στη ΡΑΑΕΥ.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα σημαίνει μόνο το χάρισμα ενός ακόμα νευραλγικού τομέα της περιουσίας του δημοσίου στους ιδιώτες. Θα σημαίνει και την αύξηση τιμών στο νερό σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες αύξησης των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών. Αλλά κυρίως θα σημάνει τη χειροτέρευση της ποιότητας του πόσιμου νερού, δηλαδή της ζωής του λαού μας, όπως άλλωστε δείχνει και το παράδειγμα του ιδιωτικοποιημένου ΟΣΕ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr