Το ανεξήγητο της ΕΡΤ.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός φαίνεται να δείχνει μια ανεξήγητη προτίμηση στους αφροαμερικανούς», είπε η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Είναι ανεξήγητο για την ΕΡΤ ότι το 70% των νεκρών στο Σικάγο είναι αφροαμερικανοί. Ανεξήγητο που είναι οι φτωχότεροι χωρίς υγειονομική κάλυψη και πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Ο Έλληνας καρδιολόγος στην Ν Υόρκη Γιώργος Σύρος επισημαίνει ότι «ο ιός έχει σαφώς πλήξει περισσότερο τις υποβαθμισμένες περιοχές της Νέας Υόρκης». Αλλά αυτό είναι ανεξήγητο για την ΕΡΤ.

Όμως δεν είναι το ίδιο ανεξήγητο ότι μαζί με τα κρούσματα λογοκρισίας στην ΕΡΤ και τον περιορισμό κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, παρατηρούνται και επικίνδυνες ροπές προς τον ρατσισμό.

Αυτά συνήθως πάνε μαζί

Takis Psaridis

Ο κορονοϊός σκοτώνει φτωχούς μαύρους στις ΗΠΑ

Οι αναλύσεις δεδομένων των θανάτων από τη νόσο CoViD-19 στις ΗΠΑ, δείχνουν πως τα ποσοστά θανάτων των μαύρων Αμερικανών, που συχνά αποτελούν τα φτωχότερα και πιο υποβαθμισμένα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας, είναι συντριπτικά αυξημένα σε σχέση με αυτά των λευκών.

Τη «φυλετική διαφορά», όπως παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, αναγνώρισε και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, Τζερόμ Άνταμς. Σύμφωνα με αναλύσεις ΜΜΕ όπως η Washington Post, βασισμένες στις λίγες περιοχές της χώρας που δίνουν λεπτομερή στοιχεία για τα θύματα της νόσου, στις περιφέρειες όπου πλειοψηφούν οι μαύροι Αμερικανοί είναι αυξημένα και τα κρούσματα και η θνησιμότητα του ιού.

Όμως συχνά οι μαύροι Αμερικανοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων και σε περιοχές όπου δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Για παράδειγμα στην πολιτεία του Μίσιγκαν, την τρίτη σε θανάτους πίσω από τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, οι Αφροαμερικανοί απαρτίζουν το 33% των κρουσμάτων και περίπου το 40% των θανάτων, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μονάχα το 14% του πληθυσμού της πολιτείας.

Τα δεδομένα είναι αντίστοιχα και στην πολιτεία του Ιλλινόι, όμως η εικόνα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο αν κοιτάξει κανείς το μεγαλύτερο αστικό της κέντρο, το Σικάγο. Εκεί, το 70% των ανθρώπων που πέθαναν ήταν μαύροι, ενώ αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού.

Στην κομητεία Μιλγουόκι της πολιτείας του Γουισκόνσιν, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη πόλη της, οι Αφροαμερικανοί ξεπερνούν το 70% των θανάτων, ενώ είναι μόλις το 26% του πληθυσμού.

θάνατοι γράφημα μαύροι
Τα ποσοστά των μαύρων Αμερικανών στους πληθυσμούς και τους θανάτους από κορονοϊό, σε διάφορες αμερικανικές περιοχές, πόλεις και πολιτείες.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε επίσης τη διαφορά αυτή, εκφράζοντας άθελά του τη μνημειώδη άγνοια της ταξικής ελίτ, λέγοντας «Γιατί είναι [η θνησιμότητα] τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο για τη μαύρη κοινότητα σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους; Δεν βγάζει νόημα, και δεν μου αρέσει, και θα έχουμε στατιστικά για αυτό πιθανόν τις τελευταίες δύο με τρεις μέρες».

Αν και μια στατιστική ανάλυση που να σχετίζεται με το εισόδημα των θυμάτων του κορονοϊού και μία περαιτέρω σύνδεση με το χρώμα του δέρματός τους, θα ήταν αναμφισβήτητα χρήσιμη, δεν είναι και αναγκαία για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα μπορούν να δώσουν μερικές απαντήσεις. Όπως ότι οι μαύροι Αμερικανοί έχουν περίπου το διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τους λευκούς (20,8% έναντι 10,1%, με στοιχεία του 2018). Και ακόμα κι αν οι απόλυτοι αριθμοί των φτωχών λευκών είναι μεγαλύτεροι, οι μαύροι συγκεντρώνονται περισσότερο σε αστικά περιβάλλοντα παρά σε αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις είναι εκ φύσεως μεγαλύτερες και η διασπορά του ιού δυσκολότερη.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το όριο φτώχειας σε αυτές τις έρευνες για μια οικογένεια δύο γονέων με ένα παιδί, ήταν σύμφωνα με την Υπηρεσία απογραφής των ΗΠΑ τα 20.212 δολάρια. Η νοσηλεία για τη νόσο CoViD-19 κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα σε έναν ανασφάλιστο Αμερικανό, και μπορεί να κοστίσει πολλά ακόμα και σε έναν ασφαλισμένο, αναλόγως του είδους της ασφάλειάς του και του ποιες ιατρικές ανάγκες καλύπτει.

Ως αποτέλεσμα και των ταξικών διαφορών, οι μαύροι Αμερικανοί έχουν επίσης από χρόνια μεγαλύτερα ποσοστά διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων από τους λευκούς. Αυτές οι τάσεις, αποτέλεσμα και της ποιότητας ζωής του φτωχού πληθυσμού, είναι που τους κάνουν και πιο πιθανά θύματα του κορονοϊού, που «χτυπά» πιο έντονα άτομα με αυτές τις προϋπάρχουσες παθήσεις.

Ανδρέας Κοσιάρης / info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το