Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης μέχρι τώρα φθάνουν σε μείωση 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΕ, που είναι βέβαιο ότι θα ξεπερασθεί αφού αναμένονται οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού και από την τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης της καραντίνας και της διάλυσης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις επέζησαν από τη συνεχιζόμενη δεκαετή οικονομική κρίση βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα αφανισμού τους, που τους γεμίζει τρομακτική ανασφάλεια για το αύριο που έρχεται, τους τροφοδοτεί με κάθε είδους απαισιόδοξες ανησυχίες που δεν μπορούν να καθησυχασθούν από την κυβερνητική προπαγάνδα και πολιτική.

Ήδη στους σχεδόν δυόμισι μήνες που η χώρα μπήκε σε καραντίνα έχουν λάβει κρατική οικονομική ενίσχυση μόνο 800 ευρώ, ενώ οι επιστήμονες ακόμα λιγότερα -600 ευρώ-, οι δουλειές τους έχουν καταβαραθρωθεί, οι προηγούμενες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εφορία, σε τράπεζες αναβάλλονται για το δυσοίωνο μέλλον, ενώ νέοι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, οφειλόμενο ΦΠΑ, νέος φόρος εισοδήματος από τις δηλώσεις του έτους 2019, τέλος επιτηδεύματος και στο βάθος ΕΝΦΙΑ θα δημιουργήσουν ένα δυσβάστακτο φορτίο, που μόνο τα ανώτερα μικροαστικά και μεσαία κοινωνικά στρώματα θα μπορέσουν να σηκώσουν.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν ότι η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από την κυβερνητική πολιτική που ήδη έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, ότι οι πρώτες μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις δόθηκαν στους κλινικάρχες, στους καναλάρχες και στους εφοπλιστές, ότι θα υλοποιήσει μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Μερικές επιχειρήσεις πήραν ένα ισχνό δάνειο -επιστρεπτέα προκαταβολή την ονόμασαν- ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό έμειναν απέξω από τον κρατικό δανεισμό.

Η κυβέρνηση υλοποίησε ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για δανεισμό (όχι επιδότηση ή ενίσχυση) κεφαλαίου κίνησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που στην αρχική φάση το μεγαλύτερο μέρος του το μοίρασαν οι τράπεζες όπως θεώρησαν αυτές στο πελατολόγιό τους. Έτσι αναγκάσθηκε η κυβέρνηση να το επανεκκινήσει από 20/5 μέχρι 25/5.

Γίνεται αντιληπτό ότι η ζωτική ανάγκη επιβίωσης των εκτεταμένων φτωχών και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων θα ικανοποιηθεί μέσα από την οργάνωση των αγώνων τους, από τη συσπείρωση στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και από τις διεκδικήσεις τους.

-Να καταβληθεί για τον μήνα Μάιο η αποζημίωση των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις, επιστήμονες και σε όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

-Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μην είναι δανεισμός αλλά να γίνει κρατική επιδότηση ή ενίσχυση και να μην επιστραφεί.

-Ο τραπεζικός δανεισμός να είναι με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου άτοκος για 2 χρόνια χωρίς εξασφαλίσεις και προσημειώσεις.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Όλες οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, τράπεζες, ρεύμα, νερό να ανασταλούν τουλάχιστον για έξι μήνες.

-Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης κατάσχεσης, δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στους παραπάνω ή σε τρίτους.

-Διαγραφή μεγάλου ποσοστού χρεών που υπήρχαν μέχρι την έναρξη της πανδημίας σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

-Κανένας πλειστηριασμός, ειδικά πρώτης κατοικίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το