Διόρισε πρωθυπουργό παρακάμπτοντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Σε κανονικό πραξικόπημα προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, με τη στήριξη της Λεπέν. Παρέκαμψε έτσι το πρώτο κόμμα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, απορρίπτοντας την υποψήφιά του και ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις, με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μακρόν κυβερνά τα δύο τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις μειοψηφίας με μόνο στόχο την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει κοντά οχτώ χρόνια τώρα. Με τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που έλαβε 5,4% και 61 έδρες στις εκλογές, συνεχίζεται το συγκεκριμένο μοτίβο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit και ανέκαθεν βετεράνος συντηρητικός πολιτικός, με «σκληρή» στάση σε διάφορα θέματα, δεν χαίρει προσωπικής στήριξης στην Εθνοσυνέλευση και έτσι θα πρέπει να στηρίζεται σε πρόσκαιρες συμμαχίες και «παζάρια» μεταξύ των αστικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίζει την απαραίτητη στήριξη.

Μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να βασιστεί στους 47 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, στους 166 βουλευτές του Μακρόν και σε 21 ανεξάρτητους, αρκετά χαμηλότερα από την πλειοψηφία των 289 που απαιτείται για να κυβερνήσει.

Ο ίδιος ο Μπαρνιέ στις πρώτες του δηλώσεις μοιάζει απλά να αντιγράφει τις εθιμοτυπικές υποσχέσεις των αστών πολιτικών: να αντιμετωπίσει τα αισθήματα θυμού και αδικίας του έθνους με «μια ενωτική κυβέρνηση στην υπηρεσία της χώρας», μια «νέα εποχή» και να πραγματοποιήσει ρήξη με το παρελθόν, με προτεραιότητα την εκπαίδευση, την ασφάλεια και τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Το πραξικόπημα του Μακρόν και η στάση της Λεπέν

Ο Μακρόν προχώρησε σε ένα προεδρικό / κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, καθώς παρέκαμψε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 193 έδρες στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και δεν διόρισε ως πρωθυπουργό την υποψήφιά τους, Λουσί Καστέ.

Η Εθνική Συσπείρωση ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Μπαρνιέ για να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει. Όπως είπε η ίδια η Λεπέν, o Μπαρνιέ «πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που θέσαμε, που είναι ο σεβασμός όλων των πολιτικών δυνάμεων και το γεγονός ότι μπορεί να απευθυνθεί στους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης που είναι το πρώτο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση, με τον ίδιο τρόπο που απευθύνεται στα άλλα κόμματα. Αναμένουμε την πολιτική του ομιλία και τις θέσεις του στο ζήτημα του προϋπολογισμού».

Παρότι στις εκλογές δεν βγήκε πρώτο σε βουλευτικές έδρες, σημείωσε όμως άνοδο στο ποσοστό του, το κόμμα της Λεπέν εξελίχθηκε σε ρυθμιστή στο ζήτημα του διορισμού πρωθυπουργού, με πριμοδότη τον Μακρόν. Μάλιστα, η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης είχε τη δυνατότητα να απορρίψει τόσο τον Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών, όσο και τον κεντροδεξιό Ξαβιέ Μπερτράν.

Πάντως και η ίδια η Λεπέν βρίσκεται σε δίλημμα αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει, καθώς ούτε μπορεί να ρίξει τη νέα κυβέρνηση, κινδυνεύοντας να κατηγορηθεί ότι βυθίζει τη Γαλλία στο χάος, ούτε και να στηρίξει έναν κυβερνητικό προϋπολογισμό λιτότητας.

Σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Ο διορισμός του Μπαρνιέ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη ρεφορμιστική Αριστερά, η οποία θα εντείνει τις προσπάθειες να τον ανατρέψει με προτάσεις δυσπιστίας. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν τάχθηκε εναντίον του νέου πρωθυπουργού και προέβλεψε πως δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στη διχασμένη Εθνοσυνέλευση.

Ο Ολιβιέ Φορ από τους Σοσιαλιστές δήλωσε ότι κανείς από το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ που εξαρτάται από την ακροδεξιά.

Η Μαρίν Τοντελιέ των Πρασίνων δήλωσε ότι ο Μακρόν έδωσε στη Λεπέν την εξουσία του Ιούλιου Καίσαρα. «Επιδιώχτηκε η έγκρισή της», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της «Πλέον η ακροδεξιά ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις», είπε σε άλλες δηλώσεις της.

Πολλοί εκτιμούν πλέον πως ο Μπαρνιέ και ο Μακρόν εξαρτώνται από την ακροδεξιά. «Σήμερα έχουμε έναν πρωθυπουργό που εξαρτάται απόλυτα από τον Εθνικό Συναγερμό. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος έθεσε εαυτόν σε συγκατοίκηση (σ.σ. με το ακροδεξιό κόμμα)», σχολίασε η Λουσί Καστέ.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το πρόσωπο κλειδί για την επιτυχία του Μπαρνιέ ή για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή του θα είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της.

Μετά το πραξικόπημα Μακρόν χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αριστεράς και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ενάντια στις αντιδημοκρατικές ενέργειες του Γάλλου προέδρου, με περίπου 130 διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Elabe για το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία, το 74% των Γάλλων θεωρούν πως ο Μακρόν παραβίασε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ένα 55% τον κατηγορεί ανοιχτά ότι τις έκλεψε.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το