Με επαινετικά σχόλια ξεκίνησε την εισήγησή του για την Ελλάδα ο απερχόμενος πρόεδρος Μ. Σεντένο, κατά το τελευταίο Eurogroup (11/06), αναφερόμενος στα οικονομικά μέ­τρα και τις αντιδραστικές «διαρθρωτικές» αλλαγές κατά την περίοδο της πανδημίας, παρέχοντας παράλληλα την έγκριση των 748 εκατ. € που θα επιστραφούν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s).

Πιο συγκεκριμένα επιβράβευσε τη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης της ντόπιας ολιγαρχίας και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία σειρά πρόσ­θετων «μεταρρυθμίσεων», συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Μέχρις εδώ ήταν οι έπαινοι.
Γιατί αμέσως μετά μπήκε σε εφαρμογή η μέθοδος του μαστιγίου, κυρίως από τις Φιλανδία, Αυστρία, Δανία -που εκφράζουν έμμεσα τις γερμανικές απαιτήσεις- με μία σειρά αυστηρές παρατηρήσεις για τις εμφανιζόμενες καθυστερήσεις (λόγω πανδημίας) των αλλαγών σε τράπεζες, πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικότερα. Παράλληλα, προειδοποίησε για επερχόμενο «μεσοπρόθεσμο» κίνδυνο εάν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μείνουν στη μέση. Αυτές οι καθυστερημένες «μεταρρυθμίσεις» συνοψίζονται στα εξής:
α) στη μείωση καθυστερούμενων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες,
β) στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα,
γ) στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος προστασίας πρώτης κατοικίας από τέλος Ιούλη 2020,
δ) στην παραπέρα ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης,
ε) στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
στ) στην άμεση ενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων και
ζ) στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όλ’ αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Μέσα σε αυτό το μπαράζ απαιτήσεων και προϋποθέσεων, ήρθε και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που κάνει λόγο για άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, επισείοντας τον κίνδυνο του ότι η ελληνική οικονομία μένει εκτεθειμένη σε τεκτονικές αλλαγές που επίκεινται.

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μία νέα εποχή σκλήρυνσης της ανελέητης λιτότητας και ξεζουμίσματος των εργατολαϊκών στρωμάτων, αν δεν επιτευχθoύν οι στόχοι που επιβάλλουν οι δανειστές. «Καθαρές» εξηγήσεις από τους ιμπεριαλιστές πάτρωνες, που συνιστούν ακόμα πιο ξεκάθαρους ωμούς εκβιασμούς και απειλές για τη χώρα και προ πάντων το λαό μας.
Γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά κολλημένη στον τοίχο.

Η «στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας», η «δίκαιη ανάπτυξη», η «έξοδος στις αγορές», οι «πόροι για την ενίσχυση της οικονομίας», η «σωστή διαπραγμάτευση της ΚΑΠ», η «ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης» κλπ, κλπ, δείχνουν την ευκολία με την οποία διατυπώνει, ακόμα και τώρα, τις αερολογίες της η κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης προχωρά προς τα αδιέξοδα, με όλη την αρματωσιά της εξάρτησης και της υποτέλειας κεντημένη με τα νήματα των πιο ωμών εκβιασμών και της παρασκηνιακής διπλωματίας των ξένων επικυρίαρχων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το