Από το 1967, το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη – 10 χάρτες δείχνουν πώς ο στρατιωτικός έλεγχος επηρεάζει τη ζωή των Παλαιστινίων

γράφουν οι Μοχάμεντ Χαντάντ και Μαριούμ Άλι

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, πλησιάζει τον ένα χρόνο, οι επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζονται, με τουλάχιστον 703 ανθρώπους να σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη απέχουν μόλις 33 χιλιόμετρα (21 μίλια) μεταξύ τους στα πλησιέστερα σημεία τους, οι ισραηλινοί περιορισμοί έχουν από καιρό εμποδίσει τα ταξίδια και την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο παλαιστινιακών εδαφών, ακόμη και πριν από την πρόσφατη σύγκρουση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση αυτών των περιορισμών και την κατάσταση επί τόπου, ακολουθεί μια οπτική επισκόπηση της γεωγραφίας, της ιστορίας και των συνθηκών διαβίωσης των εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

1 – Πόσο μεγάλη είναι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη;

Η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καλύπτει μια έκταση 5.655 τετραγωνικών χιλιομέτρων (2.183 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από τη Λωρίδα της Γάζας, που εκτείνεται σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα (141 τετραγωνικά μίλια).

Σε σύγκριση με άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, η Δυτική Όχθη σε σχήμα φασολιού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Ντέλαγουερ στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Μπαλί στην Ινδονησία. Είναι περίπου το μισό του μεγέθους της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της επαρχίας Gauteng στη Νότια Αφρική.

INTERACTIVE - Πόσο μεγάλη είναι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη - 1 - Palestine-1726465680

2 – Πώς πήρε το όνομά της η Δυτική Όχθη;

Η Δυτική Όχθη, που στα αραβικά ονομάζεται al-Daffah, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ποταμού Ιορδάνη, από τον οποίο προέρχεται το όνομά της.

Ο ποταμός μήκους 251 χιλιομέτρων (156 μίλια) ρέει από τα βουνά του Λιβάνου στη Νεκρά Θάλασσα, προσθέτοντας γόνιμο έδαφος στη γύρω κοιλάδα. Η κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης και αποτελεί το ήμισυ της γεωργικής της γης.

Λόγω των αυστηρών ισραηλινών ελέγχων και περιορισμών, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικό τους αεροδρόμιο. Αντίθετα, για να ταξιδέψουν μέσα και έξω από τη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι με τις απαραίτητες άδειες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη γέφυρα King Hussein (Allenby) πάνω από τον ποταμό Ιορδάνη για να φτάσουν στην Ιορδανία και στους προορισμούς τους.

INTERACTIVE - Όνομα κατεχόμενης Δυτικής Όχθης - 2 - Palestine-1726465687

3 – Πόσοι άνθρωποι ζουν στη Δυτική Όχθη;

Η Δυτική Όχθη, με περίπου 3,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους, έχει περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερους κατοίκους από τη Γάζα.

Η Δυτική Όχθη χωρίζεται σε 11 επαρχίες. Η Χεβρώνα, ή αλ-Χαλίλ στα αραβικά, είναι η πολυπληθέστερη επαρχία με περίπου 842.000 κατοίκους. Ακολουθούν η Ιερουσαλήμ (500.000), η Ναμπλούς (440.000), η Ραμάλα και η ελ-Μπιρέχ (337.000) και η Τζενίν (360.000).

Επιπλέον, περίπου 700.000 ισραηλινοί ζουν σε παράνομους οικισμούς στην παλαιστινιακή γη. Περισσότερα για τους ισραηλινούς εποίκους στη συνέχεια.

INTERACTIVE - Κατεχόμενος πληθυσμός της Δυτικής Όχθης - 3 - Palestine-1726465695

4 – Ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης

Από το 1967, το Ισραήλ έχει διατηρήσει μια στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης, με συλλήψεις, σημεία ελέγχου, εισβολές σε σπίτια, κατεδαφίσεις και συχνές επιδρομές και επιθέσεις.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τους καθημερινούς αγώνες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι υπό την ισραηλινή κατοχή, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον εικονογραφημένο οδηγό.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το Ισραήλ κατεδάφισε τουλάχιστον 1.697 παλαιστινιακές κατασκευές, κυρίως κατοικίες, εκτοπίζοντας 4.233 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε πέντε κατασκευές που καταστρέφονται την ημέρα.

Τα στοιχεία για το 2024 αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο αριθμό κατασκευών που καταστράφηκαν σε ένα χρόνο από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί το 2009.

Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει τουλάχιστον 11.500 παλαιστινιακές κατασκευές, με τα τρία τέταρτα από αυτά να βρίσκονται στην περιοχή Γ.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Ισραηλινή κατοχή - 4 - Palestine-1726465649

5 – Οι διαφορές μεταξύ των περιοχών Α, Β και Γ

Ως μέρος των Συμφωνιών του Όσλο του 1993, που υπεγράφη από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και το Ισραήλ, η κατεχόμενη Δυτική Όχθη χωρίστηκε σε τρεις περιοχές – Α, Β και Γ.

Οι Συμφωνίες του Όσλο αντιπροσώπευαν την πρώτη άμεση ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Αυτό οδήγησε στον σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) –ενός διοικητικού οργάνου για την παλαιστινιακή εσωτερική ασφάλεια, τη διοίκηση και τις πολιτικές υποθέσεις σε τομείς αυτοδιοίκησης, για μια ενδιάμεση περίοδο πέντε ετών.

Η περιοχή Α αποτελούσε αρχικά το 3% της Δυτικής Όχθης και αυξήθηκε στο 18 τοις εκατό μέχρι το 1999. Στην Περιοχή Α, η ΠΑ ελέγχει τις περισσότερες υποθέσεις.

Η περιοχή Β αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της Δυτικής Όχθης. Και στους δύο τομείς, ενώ η ΠΑ είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση, την υγεία και την οικονομία, οι Ισραηλινοί έχουν τον πλήρη έλεγχο της εξωτερικής ασφάλειας, που σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα εισόδου ανά πάσα στιγμή.

Η περιοχή Γ αντιπροσωπεύει το 60% της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, ο έλεγχος αυτής της περιοχής έπρεπε να παραδοθεί στην ΠΑ. Αντίθετα, το Ισραήλ διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, του σχεδιασμού και της κατασκευής. Η μεταφορά του ελέγχου στην ΠΑ δεν έγινε ποτέ.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Περιοχή ABC - 5 - Palestine-1726465625

6 – Παράνομη ισραηλινή επέκταση οικισμών

Οι ισραηλινοί οικισμοί είναι εβραϊκές κοινότητες χτισμένες σε παλαιστινιακή γη. Περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε τουλάχιστον 250 οικισμούς και φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς παραβιάζουν την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τον πληθυσμό της στην περιοχή που κατέχει.

Ο πληθυσμός των εποίκων αυξάνεται ταχύτερα από τον συνολικό πληθυσμό του Ισραήλ, με περίπου το 10% των 6,8 εκατομμυρίων Εβραίων πολιτών του Ισραήλ να ζουν σε αυτές τις περιοχές. Οι έποικοι λαμβάνουν ισραηλινή υπηκοότητα και κρατικές επιδοτήσεις που μειώνουν το κόστος ζωής τους.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Επέκταση οικισμού - 7 - Palestine-1726465672

7 – Ισραηλινό διαχωριστικό τείχος και σημεία ελέγχου

Από το 2002, το Ισραήλ κατασκευάζει ένα τείχος που εκτείνεται σε περισσότερα από 700 χιλιόμετρα (435 μίλια) και κόβει βαθιά το παλαιστινιακό έδαφος.

Το Ισραήλ έχει επίσης κατασκευάσει εκατοντάδες οδικά εμπόδια και σημεία ελέγχου, περιορίζοντας σοβαρά την ελευθερία μετακίνησης των Παλαιστινίων .

Ενώ οι Παλαιστίνιοι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για ώρες σε αυτά τα σημεία ελέγχου και να ταξιδεύουν κατά μήκος διαχωρισμένων οδικών δικτύων, οι Ισραηλινοί μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στους δικούς τους «παρακαμπτήριους δρόμους» που έχουν κατασκευαστεί σε παλαιστινιακή γη για να συνδέουν τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς με μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές εντός του Ισραήλ.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - σημεία ελέγχου διαχωριστικού τοίχου - 6 - Palestine-1726465664

8 – Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και Παλιά Πόλη

Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη ιερή για τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και τους Εβραίους, αποτελείται από τη Δυτική Ιερουσαλήμ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από το 1948, με εβραϊκή πλειοψηφία και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης, που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 και είναι κυρίως Παλαιστινιακή.

Από την προσάρτηση που έκανε το 1980, το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ μέρος της επικράτειάς του. Αυτό δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Για το λόγο αυτό, οι ισραηλινοί χάρτες δεν δείχνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ένα τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η Παλιά Πόλη, που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ιερούς χώρους του Ισλάμ, του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Η περιοχή, η οποία είναι μικρότερη από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο (0,39 τετραγωνικά μίλια), φιλοξενεί μεταξύ άλλων το Τζαμί Al-Aqsa, το Δυτικό Τείχος, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου και την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Ανατολική Ιερουσαλήμ - παλιά πόλη Aqsa - 8 - Palestine-1726465633

9 – Καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων

Η Δυτική Όχθη φιλοξενεί τουλάχιστον 870.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες, με το 25% περίπου να ζει σε 19 καταυλισμούς που ιδρύθηκαν μετά τη Νάκμπα του 1948.

Στις 14 Μαΐου 1948, η Βρετανική Εντολή έληξε και οι Σιωνιστές ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα ανακήρυσσαν κράτος, πυροδοτώντας τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο.

Σιωνιστικές συμμορίες έδιωξαν περίπου 750.000 Παλαιστίνιους και κατέλαβαν το 78% της γης. Το υπόλοιπο 22% χωρίστηκε στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν σε 58 επίσημους καταυλισμούς του ΟΗΕ που βρίσκονται σε ολόκληρη την Παλαιστίνη και τις γειτονικές χώρες. Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον 5,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν κυρίως εκτός αυτών των καταυλισμών.

Τα δεινά των Παλαιστινίων προσφύγων είναι το μεγαλύτερο, ανεπίλυτο προσφυγικό πρόβλημα στον κόσμο.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - πρόσφυγες - 9 - Παλαιστίνη-1726465656

10 – Ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Από τις 28 Αυγούστου που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τις σοβαρότερες επιδρομές των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Οι επιθέσεις περιελάμβαναν εκατοντάδες στρατιώτες εδάφους που προχωρούσαν με μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη και drones που έριχναν βόμβες.

INTERACTIVE - Κατεχόμενη Δυτική Όχθη - ισραηλινή επίθεση - 10 - Palestine-1726465641

Πηγή : aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το