του Ανδρέα Κοσιάρη

Η εμβολιαστική ανισότητα επιτρέπει στις πλούσιες χώρες του πλανήτη να «εκβιάζουν» τις φτωχότερες, προσφέροντας εμβόλια ως αντάλλαγμα για αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά τη Δανία, που φέρεται να έχει προσφέρει «δωρεά» 250.000 δόσεων του εμβολίου Johnson&Johnson στη Ρουάντα. Η «δωρεά» όμως ήταν συνδεδεμένη με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, ήτοι να συμφωνήσει η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να φιλοξενήσει στο έδαφός της κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο για λογαριασμό της Δανίας.

Όπως αποκάλυψε η Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten έπειτα από αίτημα ελευθερίας της πληροφόρησης, εκπρόσωποι της Δανέζικης κυβέρνησης είχαν προσφέρει «δωρεά» 250.000 εμβολίων στη Ρουάντα λίγο μετά τις συζητήσεις των δύο χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε αυτές τις συζητήσεις, η Δανία επιχείρησε να πείσει τη Ρουάντα να φιλοξενήσει κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο. Η βορειοευρωπαϊκή χώρα ψάχνει εδώ και αρκετούς μήνες ένα κατάλληλο «προορισμό» για να «εξάγει» τους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορά της.

Το κοινοβούλιο της Δανίας υπερψήφισε το καλοκαίρι νόμο που επιτρέπει στις αρχές της χώρας να «διεκπεραιώνουν» τις αιτήσεις ασύλου σε χώρες εκτός Ευρώπης. Οι συζητήσεις για να συμμετάσχει η Ρουάντα στην «υπεργολαβία» κράτησης προσφύγων φέρονται να έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2021.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι η Δανία επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την πανδημία και την έλλειψης πρόσβασης των αφρικανικών χωρών σε εμβόλια ως μοχλό πίεσης για να δεχτεί η Ρουάντα τη συμφωνία.

Σύμφωνα όμως με όσα μεταδίδει η Jyllands-Posten, η Ρουάντα φέρεται να έχει απορρίψει τη «δωρεά», χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ταυτόχρονα απέρριψε και τον ρόλο της «αποθήκης ψυχών».

Η Δανία έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις με την πολιτική της στο προσφυγικό. To 2016 είχε ψηφίσει και εφαρμόσει νόμο που έδινε στις αρχές το δικαίωμα να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή από τους αιτούντες άσυλο.

Πιο πρόσφατα, η Δανία αποφάσισε να εξάγει και άλλα τμήματα της κρατικής της λειτουργίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο συμφώνησε να νοικιάσει 300 κελιά φυλακών στο Κόσοβο έναντι 15 εκατ. Ευρώ, ώστε να στεγάσει εκεί τους δικούς της φυλακισμένους.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το