Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τυνησία, με δυναμικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής καταστολής και για να ζητήσουν την απελευθέρωση των διαδηλωτών, που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, το πλήθος διαδήλωσε από την πλατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο κέντρο της Τύνιδας, έως τη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα με στόχο να φθάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν αναπτυχθεί σε αυτόν τον σημαντικό οδικό άξονα, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.
Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον τους μπουκάλια νερό, την ώρα που το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «ελευθερία, ελευθερία», «πτώση του αστυνομικού καθεστώτος» ή «δεν φοβόμαστε, η εξουσία ανήκει στον λαό». Επιπλέον, κατήγγειλαν την «αστυνομική καταστολή» και τη «διαφθορά» της κυβέρνησης με πλακάτ που έγραφαν «αστυνομία παντού, πουθενά δικαιοσύνη».
Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την «απελευθέρωση των γιων του έθνους», αναφερόμενοι στους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων που τις ακολούθησαν στα μέσα Ιανουαρίου. Οι κινητοποιήσεις αυτές συνέπεσαν με τη δέκατη επέτειο από την επανάσταση που οδήγησε στην πτώση, στις 14 Ιανουαρίου του 2011, του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, έπειτα από 23 χρόνια στην εξουσία.
Ένας νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους συγγενείς τους, από τη ρίψη δακρυγόνων.
Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο «Καθολικής Ασφάλειας»
Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, όταν και πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και αυτό το Σάββατο (30/01) στη Γαλλία κατά του νόμου περί «Καθολικής Ασφάλειας», κατά του οποίου διαδηλώνουν από τον Νοέμβριο ακτιβιστές υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων.
Στο σύνολο της Γαλλίας, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 32.770 άνθρωποι, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τον όγκο των διαδηλωτών στη μαζικότερη διαδήλωση, εκείνη της 28ης Νοεμβρίου, όπου είχαν συμμετάσχει 500.000 άνθρωποι στη χώρα σύμφωνα με τους διοργανωτές, 133.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση.
«Η κινητοποίηση περιπλέκεται με την Covid, όμως πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν νόμο κατά των ελευθεριών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων («AFP») η Ντομινίκ Μπεσόν-Μιλόρ, περιφερειακή γραμματέας της ένωσης «CGT», στη Ρεν, όπου 800 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τη νομαρχία.
«Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Ακόμα κι αν δεν είμαστε πολλοί, πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε εδώ», υποστήριξε ο Φρεντερίκ, που διαδήλωσε στη Λιλ μαζί με άλλους 800 ανθρώπους, βάσει των στοιχείων της περιφέρειας.
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών, νόμος για την «Καθολική Ασφάλεια», που κατατέθηκε αυτό το φθινόπωρο και κυρίως το άρθρο 24 που τιμωρεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Η συλλογικότητα «#StopLoiSécuritéGlobale» στοχοθετεί επίσης τα άρθρα 21 και 22 της πρότασης νόμου, σχετικά με τη χρήση καμερών που εφαρμόζονται στις στολές των αστυνομικών και drones από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία το Σάββατο (30/01) για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα νομοσχέδιο βιοηθικής, κυρίως στη Ρεν και το Ανζέ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιλ (βόρεια), το Μπορντό (νοτιοδυτικά) και κοντά στο Παρίσι, αλλά η κύρια διαδήλωση έλαβε χώρα στο Ανζέ όπου περίπου 900 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν. Σε μια αντι-διαδήλωση που οργανώθηκε στην ίδια πόλη συμμετείχε ο ίδιος περίπου αριθμός ανθρώπων.
Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές από το πλήθος των αντι-διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων («AFP»), που βρισκόταν στο σημείο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Το νομοσχέδιο βιοηθικής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες, εξετάζεται από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρεν, όταν αντι-διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κινητοποίηση. Περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες με το σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, πατρότητα». Σχεδόν 600 αντι-διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, πετώντας αντικείμενα εναντίον τους ή φωνάζοντας «φύγετε από εδώ».
«Είμαστε σε κατάσταση σοκ, από την αρχή της διαδήλωσης, μας επιτέθηκαν αντι-διαδηλωτές. Είναι η πρώτη φορά στη Ρεν που καταγράφεται ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας εναντίον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων («AFP») ο Ουμπέρ ντε Μινιέρ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Manif pour tous», που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.
Κοντά στο Παρίσι, στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του «AFP», φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων: «Η πατρότητα δεν είναι μια επιλογή και η μητρότητα δεν είναι μια παροχή».
e-prologos.gr