«Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την Amazon, όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε».
Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Amazon οργάνωσαν τη Δευτέρα συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους ανήμερα της Prime Day, κατά την οποία ο αμερικανικός κολοσσός των πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.
Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στη Μινεσότα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμπόδισαν για λίγο την κυκλοφορία φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα, ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ».
«Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την Amazon, όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε», δήλωσε ο Σάφιγιο Μοχάμεντ, ένας εργαζόμενος.
Στη Γερμανία η απεργία κατά των “προωθήσεων στις πλάτες των εργαζομένων” κινητοποίησε «περισσότερους από 2.000» εργαζόμενους σε επτά κέντρα, δήλωσε ο Όρχαν Άκμαν του συνδικάτου Verdi.
«Η Amazon προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες εις βάρος των μισθών των ίδιων της των εργαζομένων και αποφεύγοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», κατήγγειλε ο Άκμαν.
Η διοίκηση στη Γερμανία της Amazon είχε διαβεβαιώσει εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των παραγγελιών.
Χθες Δευτέρα η εταιρεία είχε μάλιστα τονίσει ότι είναι έντιμη απέναντι στους εργαζόμενούς της στη Γερμανία.
«Η Amazon αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί κανείς να είναι ένας έντιμος και αξιόπιστος εργοδότης προς τους εργαζομένους στη Γερμανία χωρίς συλλογική συμφωνία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Στα κέντρα της Amazon στη Γερμανία οι εργαζόμενοι «πληρώνονται περισσότερα από όσα λαμβάνουν άλλοι εργαζόμενοι για αντίστοιχη εργασία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι περισσότεροι από «8.000 εργαζόμενοι» παραμένουν στην εταιρεία «εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια».
Στη Γαλλία η κινητοποίηση αφορούσε το εργοστάσιο Λοβέν- Πλανκ. Σε αυτή συμμετείχαν 2.500 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη διεύθυνσή του.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης συγκεντρώσεις εργαζομένων στην Amazon ήταν προγραμματισμένες για τη Μαδρίτη και σε πολλά εργοστάσια της εταιρείας στη Βρετανία.
«Λάβαμε φρικτές πληροφορίες για εργαζόμενους που αναγκάζονταν να ουρήσουν σε πλαστικά μπουκάλια επειδή δεν μπορούσαν να πάνε τουαλέτα και για έγκυες που αναγκάζονταν να μένουν όρθιες, ενώ κάποιες απολύθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό συνδικάτο GMB.
Στην Πολωνία, όπου επικρατεί κοινωνική αναταραχή τους τελευταίους μήνες, η Amazon ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία επιπλέον 1.000 θέσεων εργασίας στις αποθήκες της και αύξηση του καθαρού ημερομίσθιου για τους νεοπροσληφθέντες κατά 20 ζλότι, δηλαδή 4,68 ευρώ.
Από το 2013 τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εργαζομένων στην Amazon, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την εταιρεία, κινητοποιούνται τακτικά, συνήθως τις ημέρες των μεγάλων εκπτώσεων.
Το 2018 η οργή αυξήθηκε: περίπου 50 απεργίες οργανώθηκαν από διάφορα συνδικάτα στην Ευρώπη, κάτι σπάνιο στην πρόσφατη συνδικαλιστική ιστορία, με εξαίρεση τον τομέα των αερομεταφορών.
Τον Απρίλιο εκπρόσωποι συνδικάτων της Amazon από 15 χώρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βερολίνο για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην εταιρεία, που δέχεται πολλές επικρίσεις παγκοσμίως για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους εργαζόμενούς της.
Διαβάστε και αυτό:
e-prologos.gr