Για την καταστροφή του συστήματος τροφίμων στη Γάζα και την «οπλοποίηση» των τροφίμων από το Ισραήλ μίλησαν οκτώ ειδικοί εισηγητές και εισηγήτριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 16 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες έπειτα από τη συμπλήρωση 100 ημερών πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Όπως σημείωσαν, πλέον το 80% του συνολικού αριθμού ανθρώπων στον πλανήτη που αντιμετωπίζουν την ασιτία ή την καταστροφική πείνα βρίσκεται στη Γάζα, σε αυτό που ονόμασαν μια «απαράμιλλη ανθρωπιστική κρίση». «Αυτή τη στιγμή κάθε άτομο στη Γάζα είναι πεινασμένο, το ένα τέταρτο του πληθυσμού λιμοκτονεί και παλεύει να βρει τροφή και πόσιμο νερό, και ο λιμός είναι επικείμενος. Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν επαρκή διατροφή και υγειονομική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επιπλέον, όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών — 335.000 — διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, καθώς ο κίνδυνος συνθηκών λιμού συνεχίζει να αυξάνεται, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει τώρα να υποφέρει από καχεξία», δήλωσαν.
Στάθηκαν στο γεγονός πως ήδη πριν από την παρούσα επίθεση του Ισραήλ, ο 17χρονος αποκλεισμός της Γάζας είχε προκαλέσει περίπου τον μισό πληθυσμό της να υποφέρει από διατροφική ανασφάλεια και πάνω από το 80% να βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για τη διατροφή του. Έπειτα από 100 και πλέον ημέρες πολέμου, με τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας και τη συστηματική καταστροφή μεγάλων τμημάτων των επισιτιστικών υποδομών, οι συνθήκες είναι στο όριο του λιμού.
Ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα, όπου από την 1η Ιανουαρίου μόλις πέντε από τις 24 σχεδιασμένες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας (το 21%) κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους βόρεια του ποταμού Wadi Gaza, οι ειδικοί είπαν πως πληθυσμός αντιμετωπίζει «παρατεταμένες ελλείψεις τροφίμων και εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε αναγκαία υλικά». «Είναι πρωτοφανές να προκαλείται πείνα σε έναν ολόκληρο άμαχο πληθυσμό τόσο ολοκληρωτικά και γρήγορα. Το Ισραήλ καταστρέφει το επισιτιστικό σύστημα της Γάζας και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο κατά του παλαιστινιακού λαού», είπαν.
Από τις 27 οκτωβρίου που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει το 22% της αγροτικής γης στη βόρεια Γάζα και περίπου το 70% του αλιευτικού στόλου της Λωρίδας. Παράλληλα, το Ισραήλ έχει καταστρέψει άνω του 60% των σπιτιών στη Γάζα και έχει οδηγήσει περίπου το 85% του πληθυσμού της στον εσωτερικό εκτοπισμό, πολλοί επανειλημμένα. Οι περισσότεροι φούρνοι είναι εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων, νερού και αλευριού, ενώ πολλοί έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τις επιθέσεις. Τα ζώα λιμοκτονούν και δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή ή να αποτελέσουν πηγή τροφής, ενώ η πρόσβαση σε ασφαλές νερό συνεχίζει να μειώνεται και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει λόγω της εκτεταμένης καταστροφής των νοσοκομείων, αυξάνοντας σημαντικά την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.
«Έχουμε κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για γενοκτονία υπενθυμίζοντας σε όλες τις κυβερνήσεις ότι έχουν καθήκον να αποτρέψουν τη γενοκτονία. Το Ισραήλ όχι μόνο σκοτώνει και προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του, αλλά επίσης επιβάλλει συνειδητά και σκόπιμα υψηλό ποσοστό ασθενειών, παρατεταμένο υποσιτισμό, αφυδάτωση και πείνα καταστρέφοντας τις υποδομές τους», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. «Η [ανθρωπιστική] βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους της Γάζας αμέσως και χωρίς κανένα εμπόδιο για να αποφευχθεί η πείνα», συνέχισαν.
Παράλληλα επανέλαβαν την επείγουσα έκκλησή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και παύση της ισραηλινής κατοχής, ώστε να αποφευχθεί η εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα, που «δεν αναφέρεται μόνο στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Γάζας, αλλά αφορά επίσης τον αργό πόνο και θάνατο που προκαλούνται από τη μακρόχρονη κατοχή, τον αποκλεισμό και την τρέχουσα καταστροφή αμάχων από το Ισραήλ, δεδομένου ότι η γενοκτονία εξελίσσεται μέσω μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός».
Η έκκληση συνυπογράφτηκε από οκτώ ειδικούς εισηγητές και εισηγήτριες του ΟΗΕ, που συγκεντρωτικά αποτελούν τμήμα των «ειδικών μηχανισμών» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, δηλαδή των ανεξάρτητων ειδικών του. Αυτοί οι οκτώ είναι οι: Michael Fakhri (για το δικαίωμα στην τροφή), Farida Shaheed (για το δικαίωμα στην εκπαίδευση), Tlaleng Mofokeng (για το δικαίωμα του καθενός στην απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας), Balakrishnan Rajagopal (για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση), Paula Gaviria Betancur (για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων), Francesca Albanese (για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη που κατέχονται από το 1967), Reem Alsalem (για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τις αιτίες και τις συνέπειές της), Pedro Arrojo Agudo (για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ασφαλές πόσιμο νερό και υγιεινή).
πηγή: info-war.gr
e-prologos.gr