Στις 24 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) με κάλπες να στήνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, και με δύο ψηφοδέλτια («Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και «ΔΑΣ») να διεκδικούν εκλογή των υποψηφίων τους σε ΔΣ, Παραρτήματα, Ελεγκτική Επιτροπή, ΕΚΑ, και ΟΙΥΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΚΑ, τα αποτελέσματα της διαδικασίας των αρχαιρεσιών καθυστέρησαν να εκδοθούν (περίπου 10 ημέρες) λόγω δύο παράτυπων και καταχρηστικών ενστάσεων που κατέθεσε την ημέρα της καταμέτρησης η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), και λίγο έλειψε η διαδικασία να τιναχτεί στον αέρα.
Η ουσία για τις ενστάσεις είναι ότι η ΔΑΣ και η πολιτική της επρόκειτο να σημειώσουν χαμηλό οκταετίας στους συμβασιούχους αρχαιολόγους, με πτώση σε ποσοστά, απόλυτους αριθμούς, και έδρες. Η πρώτη ένσταση της ΔΑΣ αφορούσε διεκδίκηση έδρας στο ΕΚΑ, η οποία βάσει των αποτελεσμάτων πήγαινε στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, και θα περνούσε στα χέρια της ΔΑΣ μόνο με τα …ταξικά μαθηματικά και τη δημιουργική λογιστική του ΠΑΜΕ. Στο τέλος ακόμα και οι ίδιοι που έκαναν την ένσταση υποχρεώθηκαν να παραδεχτούν ότι έκαναν ένα αθώο λαθάκι.
Η δεύτερη ένσταση της ΔΑΣ αφορούσε αντικαταστατικό αίτημα της τελευταίας, να παραιτηθεί ένας από τους υποψηφίους του Ενιαίου Ψηφοδελτίου. Βασικά, τους ενόχλησε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος υπήρξε συντονιστής της «1ης Επιστημονικής Συνάντησης του ΣΕΚΑ» τον Οκτώβριο που παρήλθε, βοηθώντας τον Σύλλογο να παρουσιάσει το κομμάτι της επιστημονικής του ταυτότητας, και συμβάλλοντας στη μαζικοποίηση του ΣΕΚΑ. Η λογική της ΔΑΣ στον ΣΕΚΑ, όπως και παντού, είναι: «Ο Σύλλογος θα είναι δικός μας, ή δεν θα είναι κανενός».
Πρέπει όμως να σημειωθεί το εξής: οι ενστάσεις της ΔΑΣ κατέπεσαν, επειδή η εν λόγω παράταξη δεν διαθέτει ικανούς συσχετισμούς στους συμβασιούχους αρχαιολόγους. Αν θα ήταν στο χέρι τους, θα είχαν ακυρώσει τις εκλογές, ή θα είχαν εργαστεί για να μαραζώσει ο Σύλλογος και να πέσει στα χέρια τους άψυχος, άλλη μια σφραγίδα στις λίστες του ΠΑΜΕ, ή θα είχαν δημιουργήσει άλλο δικό τους σωματείο. Σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, λίγο διαφέρουν οι πρακτικές του ΠΑΜΕ από εκείνες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ…
Στις 5 Νοεμβρίου 2021, και αφού τελικά υπογράφηκαν τα αποτελέσματα, συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του ΣΕΚΑ, και εκλέχτηκε Προεδρείο. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (για 3η συνεχόμενη θητεία) εκλέχτηκε ο Δ. Κουφοβασίλης. Μικρή υποσημείωση, η σταθερή άνοδός του στη σταυροδοσία και η αποδοχή του στους ψηφοφόρους του Ενιαίου Ψηφοδελτίου (1/4 των ψήφων το 2014, 1/3 των ψήφων το 2017, 2/3 των ψήφων το 2019, 3/4 των ψήφων το 2021). Επίσης, ο Δ. Κουφοβασίλης λαμβάνει τη μοναδική έδρα του ΣΕΚΑ στο ΕΚΑ, και τη μία από τις δύο έδρες στην ΟΙΥΕ.
Η ενίσχυση γενικώς του Ενιαίου Ψηφοδελτίου και σε σχέση με τις εκλογές του 2019, σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα 2,5 δύσκολα χρόνια: Υπεγράφη (έπειτα από 11 χρόνια!) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του (ιδρυμένου στα 1996) Συλλόγου, Επιστημονική Συνάντηση συμβασιούχων αρχαιολόγων. Υποστηρίχθηκαν συνάδελφοι, με τον Σύλλογο σε μία περίπτωση να μεσολαβεί για να επιτύχει συμβιβασμό και πλήρη διαγραφή κατασκευασμένης νομικής οφειλής (της τάξεως των 250.000 ευρώ!) σε βάρος ομάδας συναδέλφων.
Ο ΣΕΚΑ βρέθηκε μπροστά στη μάχη για την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Την ώρα που κάποια σωματεία του Πολιτισμού προτίμησαν να σφυρίζουν αδιάφορα ή να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τη Μενδώνη, οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι διεκδίκησαν δημόσια Μουσεία, και ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους για μια σειρά δικαιούχων. Κατήγγειλαν το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης, το λαμπάδιασμα στις Μυκήνες, τον τεμαχισμό των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, την μετατροπή όλης της χώρας σε πεδίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών (και εντός περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος).
Αλλά και: τις κρίσιμες ημέρες της πανδημίας και των απαγορεύσεων, το ΔΣ του ΣΕΚΑ κάλεσε ανοιχτά, όλους (όχι με μυστικά καλέσματα ή ραντεβού δι’ αντιπροσώπων) σε κινητοποιήσεις στον δρόμο. Ο ΣΕΚΑ βρέθηκε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στο πλευρό των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και του φοιτητικού κινήματος, στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Ο ΣΕΚΑ υπήρξε ένα από τα λίγα σωματεία που κατάφεραν να καταθέσουν στεφάνι στον ίδιο τον χώρο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2020, και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου 2021, τις ημέρες των -φασιστικής κοπής- απαγορεύσεων.
Υπήρξε ένα από τα ελάχιστα σωματεία που κατήγγειλε την αλλαγή ημερομηνιών και την πρακτική υπόσκαψη (από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και με συνευθύνη όλων των γνωστών συνδικαλιστικών παρατάξεων) της αποφασισμένης για την 3η Ιουνίου 2021 απεργίας ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Βρούτση – Χατζηδάκη. Μάλιστα ο ΣΕΚΑ βρέθηκε στην προμετωπίδα της συγκεκριμένης πορείας, καθώς έμμεσα τού αναγνωρίστηκε ότι δεν «πούλησε» την απόφασή του για απεργία, υποστηρίζοντάς την μέχρι τέλους.
Με δεδομένο το αντισυνδικαλιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε βάρος της παραμικρής συλλογικής διεργασίας, την κυρίαρχη απαξίωση έως συκοφάντηση που έχει γνωρίσει, και εξακολουθεί να γνωρίζει, ο συνδικαλισμός τα τελευταία χρόνια, και με πρόσφατο το ισχυρό αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πλήγμα που επέφερε ο ν. Χατζηδάκη, είναι προφανές ότι τα σωματεία πρόκειται να δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες. Η μαζικότητα, η δημοκρατία και οι συλλογικές διαδικασίες, το αγωνιστικό και διεκδικητικό πνεύμα στους κόλπους καθενός εξ αυτών, είναι η κύρια ασπίδα στη δύσκολη περίοδο που διανοίγεται για τα συνδικαλιστικά πράγματα.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr