Τι μπορεί να μάθουν παιδιά του Δημοτικού από μια επίσκεψη στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας; Είναι ένα ερώτημα που μόνο η διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας μπορεί να απαντήσει, καθώς θεώρησε ελκυστικό το πρόγραμμα του οργανισμού για «Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο» με κόστος 500 ευρώ κατ’ άτομο!
Δεν είναι –δυστυχώς– η πρώτη φορά, παραμένει όμως ακατανόητη, ως εξόχως αποκρουστική, η ιδέα διοργάνωσης εκπαιδευτικής εκδρομής στο… στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Και αν πέρυσι ανάλογο περιστατικό είχε λάβει μερική δημοσιότητα με εκδρομή μαθητών Γυμνασίου της Κρήτης, φαίνεται ότι όχι μόνο αυτό δεν λειτούργησε αρνητικά, αντιθέτως, επιδρώντας «εκπαιδευτικά», οδηγεί σε σχεδιασμούς εκδρομών ακόμη και για μαθητές Δημοτικού…
Φυσικά, το πρώτο ερώτημα που αυτομάτως έρχεται στη σκέψη οιουδήποτε είναι: «Τι, στα κομμάτια, μπορούν να μάθουν παιδιά Δημοτικού με μια επίσκεψη στο κτίριο ενός οργανισμού του οποίου πρώτο μέλημα είναι η διαφύλαξη μυστικών και κύρια ασχολία η επιβολή διά της στρατιωτικής βίας καταστάσεων για τις οποίες πρώτη η χώρα μας έχει οδυνηρότατη εμπειρία;».
Αυτό αναρωτήθηκαν και γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας όταν από τη διεύθυνση του σχολείου τούς ζητήθηκε να δεχθούν τη συμμετοχή τους και να εγκρίνουν τη μετάβαση των παιδιών τους σε εκπαιδευτική εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!
Η εκδρομή εντάσσεται στο εκπαιδευτικό (;) πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για «Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο» και επιπλέον έχει κόστος περί τα 500 ευρώ ανά άτομο!
Τι έθελξε «εκπαιδευτικά» τη διεύθυνση του σχολείου για να προτείνει την εκδρομή, αναρωτιούνται γονείς των παιδιών που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», οι οποίοι μάλιστα σημείωναν ότι, χωρίς να έχουν παράπονα, εξεπλάγησαν δυσάρεστα με την επιλογή αυτή, όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες εκδρομές σε ΟΗΕ και Βρυξέλλες.
Καθίσταται παράδοξο σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται επίσκεψη σε έναν χώρο, στον οποίο αναρωτιούνται τι θα επιδειχθεί άραγε στα παιδιά και τι θα διδαχθούν. Θα δουν, δηλαδή, ωραία γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και ύστερα ανέμελα θα περιηγηθούν μια προσομοίωση αίθουσας επιχειρήσεων όπου λαμβάνονται αποφάσεις για εξαέρωση «εχθρών» με το πάτημα ενός κουμπιού; Κι άραγε θα πουν κάτι στα παιδιά για τον ρόλο του οργανισμού στην Κύπρο;
Είναι απορίας άξιο αν αυτή η εκδρομή και άλλες –προφανώς– ανάλογες που σχεδιάζονται έχουν την έγκριση πρώτα του υπουργείου Παιδείας, του γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να παρουσιαστεί δημόσια το σκεπτικό το οποίο «ντύνει» και «στολίζει στρατιωτικά» ανάλογες πρωτοβουλίες, διότι στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου το θέμα προβάλλεται επιπλέον ως ιδιαιτέρως… τιμητική πρόσκληση, που συνδυάζεται και με πέρασμα από Πομπηία: «To NATO, διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, προσκαλεί το σχολείο μας στη Νάπολη στην Ιταλία για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, στις δομές, στους στόχους και τις ενέργειές του. Το σχολείο μας είναι το μοναδικό δημοτικό σχολείο από την Ελλάδα που μπορεί να επισκεφτεί το ΝΑΤΟ από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του, το 1952. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση η πρόσκληση του διεθνούς οργανισμού. Η επίσκεψη της παιδαγωγικής ομάδας μαθητών & εκπ/κών του σχολείου θα συνδυαστεί με επίσκεψη στην Πομπηία, τον Βεζούβιο αλλά και τη Ρώμη, τόπο άφιξης και αναχώρησης των μελών της επίσκεψης στην Ιταλία».
Περίσκεπτοι γονείς έλεγαν ότι σκέφθηκαν ως ελάχιστη αντίδραση να προτείνουν να συνδυαστεί η εκδρομή και με ανάλογη επίσκεψη στα βομβαρδισμένα κτίρια στο Βελιγράδι ή με μια ακτιβίστικη ενέργεια κατά την οποία θα ξεδίπλωναν ένα πανό κατά των πολέμων και των επεμβάσεων σε άλλες χώρες.
e-prologos.gr