Εκπαιδευτικός ξεσηκωμός στη Βραζιλία, ενάντια στην πολιτική του φασίστα Μπολσονάρου

21 Μαΐου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο
Στους δρόμους των πόλεων της Βραζιλίας διαδήλωσαν την Τετάρτη 15 Μαΐου εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, ενάντια στις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Χιλιάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, άλλες σχολές και τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, στα πλαίσια της πρώτης μαζικής πανεθνικής κινητοποίησης ενάντια στον Μπολσονάρου από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.
«Δυστυχώς, η εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα και η βία διογκώνεται, ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία φθίνουν», ανέφερε η Αλεσάντρα Ρόσκο, μια συγγραφέας που μετείχε στην κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. «Για αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, για να αγωνιστώ για τη δημόσια εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Βραζιλίας που κάνει λόγο για «πάγωμα» του 30% των επιχορηγήσεων στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια έβαλε «φωτιά» σε έναν τομέα που ήδη πλήττεται από έλλειψη πόρων. Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βαϊντράουμπ αρχικά είχε δηλώσει ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρία πανεπιστήμια που κατηγορήθηκαν για «πολιτική αναταραχή» αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα.
Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα. Η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.
«Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές των πανεπιστημίων, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση θα κατέβουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες» της Βραζιλίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE).
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρου και της κυβέρνησης ότι οδηγεί τη χώρα και το εκπαιδευτικό της σύστημα σε brain drain.
«Οι επιστήμονες δεν εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα κατ’ επιλογή, αλλά επειδή είναι η μόνη ευκαιρία να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Βραζιλία δε θεωρεί πλέον την εκπαίδευση και την επιστήμη ως προτεραιότητες», δήλωσε η Helena Nader, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας. Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περί περιφρόνησης για την επιστήμη κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη».
Και όλα αυτά την ώρα που ο πρώην στρατιωτικός και γνωστός για τις ακροδεξιές και φασιστικές ιδέες του Μπολσονάρου ανακοίνωσε την απελευθέρωση της οπλοκατοχής, εξαγγέλλοντας παράλληλα μέτρα που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top