Χανιά: «Δουλειά και διακοπές» σε συνθήκες φυλακής
Αλλοδαποί νέοι έρχονται στα Χανιά ανταποκρινόμενοι σε αγγελίες για «δουλειά και διακοπές» σε call center – Σοβαρότατες καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαμονής και για υπέρογκες χρεώσεις λογαριασμών ρεύματος που εξανεμίζουν τον μισθό τους
Kαταστάσεις σκλαβιάς καταγγέλλει για τους εργαζόμενους της εταιρείας Teleperformance στα Χανιά το τοπικό παράρτημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αποκαλύπτοντας τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευσης.
Η υπόθεση αφορά περισσότερους από 300 εργαζόμενους, υπηκόους ξένων χωρών κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και από τη Γερμανία, που δουλεύουν στα ξενόγλωσσα τμήματα της Teleperformance παρέχοντας υπηρεσίες call-center σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Apple, η Microsoft, το Facebook, το Netflix και πολλές άλλες πλατφόρμες.
Ειδικά για τα Χανιά, οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν πέσει θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων για συνδυασμό εργασίας και διακοπών, ανταποκρινόμενοι σε αγγελίες που δημοσιεύονται στις χώρες τους. Τις αγγελίες αυτές μπορεί να τις βρει κανείς εύκολα και στην ιστοσελίδα της εταιρείας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Παρέχουμε το αεροπορικό σας εισιτήριο για τα Χανιά της Κρήτης και οργανώνουμε τη μεταφορά σας από και προς το αεροδρόμιο. Μπορούμε να κανονίσουμε τη διαμονή σας στην Κρήτη και να καλύψουμε το κόστος διαμονής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σας στην Teleperformance Χανίων».
Στις αγγελίες αυτές ανταποκρίνονται συνήθως νέοι άνθρωποι, χαμηλών σχετικά εισοδημάτων για τα επίπεδα των χωρών τους. Η εικόνα που αντιμετωπίζουν όμως όταν έρχονται στα Χανιά είναι εντελώς διαφορετική, αφού στοιβάζονται σε σχεδόν παρατημένες παμπάλαιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με μούχλα και κατσαρίδες στα δωμάτιά τους (μάλιστα η καταγγελία συνοδεύεται και από σχετικές φωτογραφίες.
Όπως καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων αλλά και το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance, η διαμονή που παρέχει η εταιρεία είναι σε άθλιες συνθήκες, σε παλιά ξενοδοχεία στο βόρειο μέτωπο των Χανίων, κυρίως στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Αν και η εταιρεία καλύπτει το ενοίκιο των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τις καταγγελίες, βρίσκει περίεργους τρόπους ώστε να παρακρατεί υπέρογκα ποσά από τους εργαζόμενους για τα υπόλοιπα έξοδα, συντήρησης, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κτλ.
Η εταιρεία παρακρατεί αυτόματα απ’ τους μισθούς των εργαζομένων χρεώσεις ρεύματος στα 40 με 45 σεντ την κιλοβατώρα, με χρεώσεις που φτάνουν μέχρι και στα 200 με 300 ευρώ για το ρεύμα και για διαμερίσματα 20-30 τετραγωνικών. Μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και δεν υπάρχουν καν μετρητές στα διαμερίσματά τους για να πιστοποιείται η κατανάλωση, ενώ στα δωμάτια υπάρχει μόνο μάτι κουζίνας για μαγείρεμα, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις υπέρογκες χρεώσεις.
Σε άλλες περιπτώσεις, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, χρεώνονται διάφορα «έξτρα» έξοδα. Αναφέρεται περιστατικό εργαζόμενου στον οποίο έγιναν κρατήσεις 440 ευρώ από τον μισθό του για… «καθαριότητα» αλλά και εργαζόμενης στην οποία καταβλήθηκε μισθός μόλις 2 ευρώ για τον μήνα Μάιο καθώς οι κρατήσεις για το ρεύμα τριών μηνών έφταναν το εξωφρενικό ποσό των 954 ευρώ, ενώ μαζί με τα έξοδα καθαριότητας εξανέμισαν τον μισθό της των 1.029 ευρώ που προβλέπεται για οκτάωρη και πενθήμερη εργασία. Μάλιστα η συγκεκριμένη εργαζόμενη καταγγέλλεται ότι απολύθηκε εκδικητικά γιατί είχε απεργήσει, παίρνοντας το συγκλονιστικό ποσό των 2 ευρώ! Η ίδια έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Απαιτούμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των εργαζομένων της εταιρείας πανελλαδικά, να σταματήσουν οι αυθαίρετες κρατήσεις, να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να επιλέγουν παροχή ρεύματος με εξατομικευμένο λογαριασμό, όπως και δικαιούνται, να παρέχονται κατοικίες με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και να δίνεται προειδοποίηση με το εύλογο χρονικό περιθώριο στους εργαζομένους αν τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις παρεχόμενες κατοικίες (ειδικά δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε μακρινές χώρες για να έρθουν εδώ) καθώς και να αποδοθούν στη συνάδελφο οι πλήρεις μισθοί της άμεσα» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων.
Ο Φεράτ Τουμ, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην Teleperformance, αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως «πρόκειται για συνθήκες σκλαβιάς, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει σε ανάλογες περιπτώσεις επιβάλει πρόστιμα καθώς είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να καταβάλλει τους μισθούς και μετά ο εργαζόμενος να πληρώσει όποτε μπορεί τους λογαριασμούς του. Η εταιρεία βρίσκεται στα Χανιά από το 2010 και υπήρξαν διαχρονικές καταγγελίες για όσα συμβαίνουν».
Ο ίδιος αναφέρεται στο μεγάλο ζήτημα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία η εταιρεία αρνείται πεισματικά, ενώ εκκρεμεί ακόμα η δίκη εναντίον του ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής – ΣΕΤΗΠ), το οποίο η εταιρεία δεν αναγνωρίζει καθώς ισχυρίζεται πως η ίδια δεν είναι εταιρεία πληροφορικής. Το ερχόμενο Σάββατο διενεργείται γενική συνέλευση και εκλογή τακτικής διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία, το οποίο αναμένεται να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για τα εργασιακά δικαιώματα των περισσότερων από 12.000 εργαζομένων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr