Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης η κομματική οργάνωση Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.Α.Σ. είχαν μια πλούσια δράση με αφίσες, πανό και προκηρύξεις για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η εμπειρία απ’ την παρέμβαση του κόμματος σε εργοστάσια της περιοχής με αφορμή τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης καθώς επίσης η μαζική παρέμβαση της ΕΡΓ.Α.Σ. στην απεργία στις 10 Ιούνη.
Δημοσιεύουμε παρακάτω παρεμβάσεις της ΕΡΓ.Α.Σ. τόσο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αφορμή ένα ακόμα εργατικό ατύχημα και την τοποθέτησή της για το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με αφορμή την καύση σκουπιδιών και άλλων ρυπογόνων υλικών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ- Lafarge.
Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα
Είναι γνωστό για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν κάθε λίγο και λιγάκι οι «ντελιβεράδες» στους δρόμους που σε μερικές περιπτώσεις είναι και θανατηφόρα. Όταν δεν τους χορηγούνται στοιχειώδη μέσα προστασίας, όταν δεν τους χορηγούνται σωστά μέσα μεταφοράς και η πίεση απ’ την εργοδοσία είναι αφόρητη για πιο πολλά δρομολόγια, για μεγαλύτερα κέρδη στην επιχείρηση, το να συμβούν εργατικά ατυχήματα είναι θέμα χρόνου. Η καταπάτηση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, η ανασφάλιστη εργασία, για ένα υποτυπώδες μεροκάματο, είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη.
Τα μεσάνυχτα της 15ης Απρίλη, ο εργαζόμενος Β.Μ. είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα εν ώρα εργασίας. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πολλαπλά κατάγματα στο χέρι και αιμάτωμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί. Η πίεση του εργοδότη μετά το περιστατικό σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου να μη δηλωθεί το περιστατικό σαν εργατικό ατύχημα, ήταν μεγάλη και συνοδεύτηκε με απειλές προς την οικογένεια του Β.Μ. Όμως παρά τις απειλές ο εργαζόμενος δεν υπέκυψε στις πιέσεις και κατάγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Στις 16 του Ιούνη είχε προγραμματιστεί συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας ανάμεσα στον εργαζόμενο και την επιχείρηση που δούλευε, που όμως αναβλήθηκε. Την ημέρα αυτή είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον εργαζόμενο έξω απ’ την επιθεώρηση. Απ’ την συγκέντρωση τη βροντερή του απουσία δήλωσε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπως και το ΠΑΜΕ που κινητοποιείται μόνο για τους δικούς του ανθρώπους και όχι για άλλους εργαζόμενους.
Για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι, όταν δεν έχουν τη στοιχειώδη οργάνωση, το σωματείο τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμιά «λέσχη εργαζομένων και νεολαίας» που προτείνουν κάποιες συλλογικότητες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δοκιμασμένη για δεκαετίες ολόκληρες οργάνωση της εργατικής τάξης, που σε χρόνια πολύ δύσκολα με πολλές θυσίες και θύματα κέρδισε τόσες καταχτήσεις όπως το 8ωρο.
Η κυβέρνηση πιστή στις υποδείξεις της ΕΕ. και του μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονίων, ψήφισε το αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο ξεριζώνει κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και φέρνει τον εργατικό μεσαίωνα, συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Η δική μας απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι:
Όλοι στα συνδικάτα.
Συνδικάτα Ταξικά, όχι κυβερνητικά ούτε διασπαστικά.
Οργάνωση – αντίσταση – αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα.
Κάτω τα χεριά απ’ το 8ωρο – πενθήμερο – 40ωρο.
Όχι στην απλήρωτη και μαύρη εργασία.
Αλληλεγγύη στον εργαζόμενο και σε κάθε άλλον που απειλείται απ’ την εργοδοσία.
Λάκης Μαργαρίτης
ΕΡΓΑΣ Βόλου
Αγώνας κατά της καύσης των σκουπιδιών
Ο αγώνας κατά της καύσης ρυπογόνων και τοξικών υλικών όπως σκουπίδια, πέτκοκ, μαζούτ και άλλων υλικών που αποδεδειγμένα ευθύνονται για τη μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας της πόλης του Βόλου, από μεγάλες βιομηχανίες ΑΓΕΤ-LAFARGE, χαλυβουργεία Βόλου είναι αναγκαίος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν, κρύβονται πίσω από την οδηγία της ΕΕ για τα σκουπίδια. Αδιαφορούν για την υγεία των Βολιωτών. Ο δήμος Βόλου, κυβέρνηση και περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούν νέες άδειες παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, για μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών σαν καύσιμη ύλη. Μας ανακοινώνουν ότι οι μετρήσεις ρύπων που κάνουν δεν είναι επικίνδυνα υψηλές. Όμως ο καρκίνος, τα καρδιακά επεισόδια και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την μόλυνση του αέρα αυξάνονται καθημερινά και σε μικρότερες ηλικίες.
Ο δήμος Βόλου μπαίνει και αυτός στο επιχειρηματικό παιχνίδι κάνει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και δημιουργίας καυσίμων από αυτά.
Στις 26/6 ημέρα Σάββατο απόγευμα, ανακοινώθηκε και έγινε συλλαλητήριο και πορεία από συλλογικότητες που αναφέρονται στην αναρχία – αυτονομία και του αντικαπιταλιστικού χώρου, με πανελλαδική συμμετοχή. Η συγκέντρωση ήταν αρκετά μαζική και συμμετείχε κυρίως νεολαία. Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν να φύγει η LAFARGE για να ζήσουμε εμείς, αφήνοντας απ’ έξω το ζήτημα της διασφάλισης της δουλειάς των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, δείχνοντας την ιδεολογική πολιτική σύγχυση αυτού του χώρου. Η πορεία ξεκίνησε από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, πέρασε το κέντρο της πόλης μέχρι το Δημαρχείο όπου ισχυρή δύναμη της αστυνομίας απαγόρευσε την συνέχισή της, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις ότι θα χτυπήσει τους διαδηλωτές.
Αυτό το κράτος και οι διαχειριστές του, το επίσημο αστικό πολιτικό σύστημα με τα κόμματά του, την αντιλαϊκή πολιτική, που είναι η φτώχεια, η διάλυση του συστήματος υγείας, η διάλυση κάθε κοινωνικής δομής, η παρατεταμένη ανεργία, επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, τη διάλυση του συνταξιοδοτικού.
-Να βρει απέναντί του τον εργαζόμενο-πληττόμενο από την πολιτική τους λαό, τα συνδικάτα, σωματεία, όλες τις επαγγελματικές ενώσεις των εργαζομένων.
-Η αντιλαϊκή πολιτική να ανατραπεί
-Όχι στην καύση σκουπιδιών και ρυπογόνων υλικών
-Όχι στην πολιτική της φτώχειας
-Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr