Το κύμα των μεγάλων ανατιμήσεων που έχει σηκωθεί, και όλες οι προβλέψεις λένε ότι θα κρατήσει για καιρό, σαρώνει το εργατικό εισόδημα. Καθώς οι καρατομημένοι μισθοί κρατούνται καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ένας ζοφερός χειμώνας έρχεται για τους εργαζόμενους.
Για να δούμε τι οικονομικές συνέπειες φέρνει το «τσουνάμι» της ακρίβειας στα εργατικά νοικοκυριά, αρκεί να συγκρίνει κανείς το ύψος των σημερινών μισθών και τη μελλοντική αύξησή τους, ειδικά του κατώτατου μισθού ο οποίος καθορίζει το εισόδημα τεράστιας μερίδας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αλλά και μερικής ή προσωρινής απασχόλησης (που έχουν αμοιβή μικρότερη του κατώτατου μισθού) με το μέγεθος των αυξήσεων των τιμών των ειδών και αγαθών πρώτης ανάγκης που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι» του εργατικού νοικοκυριού.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα είδη και αγαθά που μπαίνουν σε αυτό το «καλάθι», για τον μήνα Σεπτέμβριο, το φυσικό αέριο παρουσιάζει ιλιγγιώδη αύξηση της τάξης του 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, το ρεύμα μέχρι σήμερα 30%, τα καύσιμα τουλάχιστον 30%, οι μεταφορές με αεροπλάνο 20,9% κ.ο.κ. Μαζί με την ενέργεια και τις μεταφορές, το κύμα ανατιμήσεων ακολουθούν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, με τα λαχανικά να αυξάνουν την τιμή τους κατά 21,1%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, το αρνί και το κατσίκι κατά 17,5% κ.ο.κ.
Είναι προφανές ότι η γενικευμένη αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, οδηγεί σε αυξήσεις και αναπροσαρμογές τιμών σε τουλάχιστον 500 προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα γάλατα, τα τυριά, ο καφές, το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά, τα τοματοειδή. Συνεχείς αυξήσεις σημειώνουν και τα ενοίκια των κατοικιών.
Την ίδια ώρα, ο κατώτατος μισθός παραμένει ίδιος από το 2019, ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 11% λόγω της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Ενώ οι τιμές ανεβαίνουν αυτή τη στιγμή με διψήφια και τριψήφια ποσοστά οι μισθοί μένουν παγωμένοι. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση από …1.1.2022 μια πενιχρή αύξηση, κατά πολύ υποπολλαπλάσια της ανόδου των τιμών, της τάξης του…..2% (δηλαδή από τα 650 ευρώ μικτά (558,22 καθαρά) ο μισθός θα φτάσει τα 663 ευρώ μικτά το μήνα (569,38 καθαρά), μια αύξηση 13 ευρώ)… Ας σημειωθεί ακόμα πως χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό όταν θα λάβουν την ελάχιστη αύξηση του 2% θα πληρώσουν περισσότερη εφορία έως 63,7 ευρώ, χάνοντας έως και 25% της αύξησης που θα πάρουν! Ας σημειωθεί, επίσης, ότι αυτό το ύψος κατώτατου μισθού μετά βίας καλύπτει το ενοίκιο και τη συντήρηση ενός μικρού παλιού διαμερίσματος, σύμφωνα με τις τιμές που αναγράφονται σήμερα στις αγγελίες για μισθώσεις ακινήτων.
Αν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά εργαζομένων που καλούνται να ζήσουν με πενιχρά επιδόματα, οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα. Η αγοραστική δύναμή τους έχει μειωθεί ήδη και συνεχίζει την καθοδική της πορεία, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος να μπορεί να απολαμβάνει εμφανώς λιγότερα προϊόντα ή υπηρεσίες, να αναγκάζεται να περικόψει άλλες (μεταφορές, θέρμανση), ενώ σύντομα και εν όψει χειμώνα, είναι βέβαιο ότι πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.
Μπροστά σ’ αυτόν τον οικονομικό όλεθρο για πλατιά στρώματα του πληθυσμού, η κυβέρνηση επιμένει στην προπαγάνδα της παραπλάνησης, μιλώντας για τον «παροδικό χαρακτήρα των ανατιμήσεων», να παρουσιάζει τις αυξήσεις ως «φυσικό φαινόμενο» μετά την πανδημία, και να εμπαίζει τους εργαζόμενους μέσω συστάσεων Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για «ψυχραιμία» και μέσω διαφημίσεων για «ασπίδα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια»… με ηλεκτρονική πλατφόρμα που παραθέτει την σύγκριση τιμών προϊόντων σουπερμάρκετ – στην οποία καλούν τους εργαζόμενους να κυνηγήσουν την «προσφορά της ημέρας», όταν όλα τα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί κατά 10-20% και πάνω!
Μπροστά στις ανατιμήσεις χωρίς φρένο και στην αναλγησία μιας κυβέρνησης που απροκάλυπτα στηρίζει το κεφάλαιο, τι κάνουν τα συνδικάτα; Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων στέκονται σιωπηλές και ανενεργές μπροστά στη λαίλαπα της ακρίβειας που σαρώνει τους μισθούς.
Είναι ανάγκη να σπάσει αυτή η σιωπή και η αδράνεια. Είναι ανάγκη άμεσα να τεθούν ξανά στη πρώτη γραμμή των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων τα αιτήματα για την αύξηση των μισθών, την οικονομική ενίσχυση των ανέργων, την ανακοπή των αυξήσεων των τιμών και τη μείωσή τους. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί αγώνας για την κατάργηση της μνημονιακής διάταξης που ορίζει η κυβέρνηση να αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό όποτε τη συμφέρει και όσο τους βολεύει και την ίδια και τους εργοδότες.
Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και ήδη οι εργαζόμενοι στη Γαλλία πριν από λίγες μέρες οργάνωσαν πλατιές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, ζητώντας από τον πρόεδρο Μακρόν προστασία απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών.
Σε αυτόν τον δρόμο της μαζικής κινητοποίησης οφείλει να κινηθεί και το εργατικό κίνημα στη χώρα μας για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών και τις συνέπειες της οικονομικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr