Η κυβέρνηση αφού για πολλούς μήνες επιχείρησε προπαγανδιστικά να ετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή του νέου νομοσχεδίου της με το οποίο συντελείται η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης, στην εβδομάδα που πέρασε το έφερε προς συζήτηση-ψήφιση στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντι-ασφαλιστικών νόμων της ίδιας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατεδάφιζαν ο καθένας με τη σειρά του, ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών και εκφύλιζαν συστηματικά τον χαρακτήρα και τον ρόλο της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης

Με το σημερινό νομοσχέδιο το σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετατρέπεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και αφορά όσους ασφαλιστούν από 1/1/2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και νέοι εργαζόμενοι έως 35 ετών. Σε αυτό, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει έναν «ατομικό κουμπαρά», στον οποίο θα τοποθετούνται οι εισφορές του, που ωστόσο δεν θα έχει δικαίωμα να ακουμπήσει. Οι εισφορές θα τζογάρονται από ασφαλιστικές εταιρείες σε πακέτα υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου, ή αλλιώς θα υπάρχουν τρία επενδυτικά προφίλ μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», και όταν έρθει η ώρα της σύνταξης -μετά 40 χρόνια- οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν τις αποδόσεις των εν λόγω πακέτων όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέσα από την κερδοσκοπική-ληστρική δράση των «επενδυτών», στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Μάλιστα, εκτιμούν ότι μέσα σε βάθος χρόνου τα ποσά αυτά θα ξεπεράσουν τα 80 δισ. ευρώ. Κάτι βέβαια που δεν αφορά τους ασφαλισμένους, αλλά αποκλειστικά τις ασφαλιστικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, ο νέος ασφαλισμένος ξέρει τι εισφορές θα δίνει, αλλά δεν έχει ιδέα αν και πόση σύνταξη θα πάρει.

Σύμφωνα δε, με υπολογισμούς που οι ίδιοι επικαλούνται, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι και με την προϋπόθεση ότι οι εισφορές τους θα επενδυθούν σε κατάλληλα αποδοτικά κεφάλαια θα δώσουν στο μάξιμουμ της απόδοσής τους, αυξημένη επικουρική, η οποία ωστόσο αύξηση δε θα ξεπερνά κάτι ελάχιστες δεκάδες ευρώ. Ενώ ας μην ξεχνάμε, μιλάμε πάντα για 40 χρόνια μετά και μάλιστα αδιάλειπτης εργασίας. Ταυτόχρονα βέβαια δεν έχουν κανένα πρόβλημα και έχουν ομολογήσει ωμά και κυνικά, τους κινδύνους της «ελεύθερης αγοράς» στους οποίους θα εκτίθενται πλέον οι επικουρικές συντάξεις.

Προκειμένου ωστόσο να απαντήσουν και στην πιθανότητα αρνητικών αποδόσεων, βάζουν μπροστά το κράτος, που υποτίθεται θα εγγυάται ότι η επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές. Αλλά και πέρα από αυτό δεν απαντούν πώς μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση το 2021 τι θα κάνει μια άλλη αστική κυβέρνηση το 2062. Πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν και σε διεθνές επίπεδο, όταν θα έχει σκάσει άλλη μια φούσκα στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο όπου επενδύθηκαν τα χρήματα των ασφαλισμένων. Η κυβερνητική προπαγάνδα ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης στις αναφορές του υπουργείου ότι με την κεφαλαιοποίηση οι συντάξεις θα αυξηθούν «από 43% μέχρι 68%», την ίδια ώρα που με την πολιτική του έχει καταδικάσει τους νέους εργαζόμενους σε μισθούς των 300 και 400 ευρώ, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν εδώ και χρόνια το 1 εκατομμύριο. Όσα και αν τάξουν, δεν μπορούν να σβήσουν από τη μνήμη και ας αποσιωπούν συστηματικά πως χρόνια τώρα, εκατομμύρια από τα αποθεματικά των Ταμείων ασφάλισης, τα λυμαίνονται με το έναν ή τον άλλο τρόπο, το κράτος και παντός είδους «επενδυτές». Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού το οποίο έρχονται και επανέρχονται οι κυβερνήσεις πάνω από 30 χρόνια τώρα για να λύσουν, έχει πολύ συγκεκριμένες αιτίες. Από την εποχή των θαλασσοδανείων, το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, τα κουρέματα των μνημονίων – τύπου PSI, τις αμέτρητες μειώσεις ή ακόμη και απαλλαγές των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι και τη συστηματική και ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή που έχουν στερήσει από τα ταμεία αμέτρητους πόρους. Ειδικά στις μέρες της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει προσφέρει ιδιαίτερα απλόχερα αλλεπάλληλες απαλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές οι οποίες σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσοστά της ανεργίας, της υπο-απασχόλησης, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος του Ασφαλιστικού. Την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση όπως και όσες προηγούμενες ψήφισαν αντι-ασφαλιστικούς νόμους, αποδίδουν την αναγκαιότητά τους στην περιβόητη «γήρανση του πληθυσμού»

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος μόνο, αλλά επεκτείνεται και στους σημερινούς συνταξιούχους και όσους παραμείνουν στο παλιό σύστημα και τάζει πως τάχα δε θα επηρεαστούν οι συντάξεις τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως εφόσον οι σημερινές συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές που εισπράττονται από τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, ενώ από το 2022 και μετά, οι εισφορές αυτές θα πηγαίνουν -σύμφωνα με το νομοσχέδιο- στους ατομικούς λογαριασμούς τους και όχι για την πληρωμή των συντάξεων, το δίχως άλλο θα δημιουργηθεί μια νέα οικονομική «μαύρη τρύπα», το εύρος της οποίας εκτιμάται από 48 έως και 78 δισ. ευρώ. Η κάλυψη της οικονομικής αυτής «τρύπας», είναι βέβαιο πως θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν στο παλιό σύστημα. Ενδεχομένως δε, τα ελλείμματα που θα συσσωρεύονται να απειλήσουν όχι μόνο το ύψος των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά και την κύρια σύνταξη, όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί στο παρελθόν καθώς έχει υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές στην περίοδο των μνημονίων.

Η κυβερνητική προπαγάνδα συμπληρώνεται τέλος με το επιχείρημα της αναγκαίας μεταρρύθμισης για λόγους ευθυγράμμισης με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν υποτίθεται, ισχύσει παρόμοια συστήματα. Αυτό που αποκρύπτουν ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), 18 χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής οι οποίες κυρίως υπό την πίεση του ΔΝΤ, εφάρμοσαν κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, τα τελευταία 40 χρόνια, αναγκάζονται η μια μετά την άλλη να το εγκαταλείψουν και να μεταβούν σε συστήματα που είναι εν μέρει ή συνολικά αναδιανεμητικά.

★★★

Την Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή ύστερα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για κινητοποίηση ενάντια στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με πανό και συνθήματα οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ.
Οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης υπήρξαν αναντίστοιχες με τη σημασία αυτού του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και τις βαριές και μακρόχρονες επιπτώσεις που θα έχει σε όλες τις γενιές των εργαζόμενων. Και γι’ αυτό, την ευθύνη τη φέρουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που τα ελέγχουν.

Ωστόσο η ψήφιση του νέου νόμου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και οι σοβαρές συνέπειές του θα εξακολουθήσουν να θέτουν επί τάπητος την ανάγκη να ανατραπούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Ανάγκη που θα μπορέσει να ικανοποιηθεί μόνο με τη συσπείρωση των εργαζόμενων στα συνδικάτα τους και την οργάνωση μαζικών αγώνων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το