Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την πρόταση της Νορβηγίας με την οποία ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία -όπως όλα δείχνουν- παρεμποδίζει το Ισραήλ, την ώρα που πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ για εθνοκάθαρση, γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.. Η Ελλάδα όμως δεν τάχθηκε με την πλειοψηφία. Αρνήθηκε να «κατηγορήσει» το Ισραήλ ή απλά αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα… Πήρε θέση «ουδετερότητας» που ωστόσο καταδικάζει τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το ψήφισμα εγκρίθηκε από το σώμα των 193 μελών με 137 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 10 άλλες χώρες ψήφισαν κατά, ενώ 22 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απείχαν.
Το ψήφισμα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το ψήφισμα βασίζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2024, η οποία έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εποικιστικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί».
Το ψήφισμα αναγνωρίζει πρακτικές όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η κατάσχεση γης και οι περιορισμοί στην κίνηση των Παλαιστινίων ως συστημική διάκριση και απαρτχάιντ.
Επίσης απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη κατοχή εντός 12 μηνών, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και να διαλύσει τις σχετικές υποδομές.
Ζητείται αποκατάσταση των ζημιών, επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και επαναπατρισμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο, με την αποχή της προχώρησε σε μια επονείδιστη κίνηση, ψηφίζοντας αντίθετα ακόμη και με την ισχυρή πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ και του ΟΗΕ, προτιμώντας να μην εναντιωθεί στον πρωθυπουργικό φίλο, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που υπερψήφισαν το ψήφισμα ήταν οι: Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.
Η κυβέρνηση με την αποχή πρόσφερε ένα ακόμη διπλωματικό δώρο στο Ισραήλ, που συνεχίζει να διενεργεί γενοκτονία στη Γάζα και να προελαύνει στο έδαφος της Συρίας, αρνούμενη να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ να διευκολύνει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους που παρέχεται από κράτη και διεθνείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Η αποχή στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι στήριξη του γενοκτόνου Ισραήλ.
e-prologos.gr