Ολοκληρώθηκε (Πέμπτη 19/01), στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα: «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο»!

Πάνω από 1.500 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ο.Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ, και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης), διοικητές κεντρικών τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, συμμετείχαν στις εργασίες του. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής ελίτ, οι άνθρωποι που ευθύνονται για τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεων εργαζομένων. Από κοντά πάνω από 2.000 διεθνείς απατεώνες-κερδοσκόποι, εξωνημένοι αριβίστες, απάνθρωποι μεσάζοντες, ψευτο-φιλανθρωπικές ΜΚΟ, δήθεν ευαισθητοποιημένοι Οικολόγοι-ακτιβιστές, πληρωμένες δημοσιογραφικές πένες, βαρύγδουποι οικονομικοί αναλυτές, νομπελίστες καθηγητές, παντοειδή golden boys, κομπραδόροι και μιζαδόροι, ό,τι τέλος πάντων συγκροτεί αυτό τον εσμό που στηρίζει έστω και γκρινιάζοντας, το σύστημα, έδωσαν το «παρών», μαζί με 80.000 δολάρια/έκαστος για τη συμμετοχή του σε αυτή την κατάπτυστη μάζωξη, που γίνεται στο όνομα του διεθνούς αλισβερισιού που αφορά την τύχη δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Απουσίαζαν ωστόσο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, που θα έδιναν επιπλέον κύρος σε αυτή τη συγκέντρωση, καθώς και οι εκπρόσωποι των ρωσικών μονοπωλίων· απουσίαζαν εκκωφαντικά. Μία γραφική πινελιά, οι εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της κλιματικής αλλαγής, που συνέρρευσαν προς  το συνεδριακό κέντρο για να καλέσουν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν σύντομα μέτρα για το περιβάλλον. Δίπλα τους 5.000 πάνοπλοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί από κάθε γωνιά της Ελβετίας, με μαχητικά αεριωθούμενα, χερσαία αμυντικά συστήματα και ραντάρ αποτελούν τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές για την προστασία των συνολικά περίπου 3.000 περιούσιων συμμετεχόντων στο φόρουμ.

Η σχετική Έκθεση έδωσε  έναν ενδιαφέροντα τόνο στο Φόρουμ, καθώς αποτύπωσε τη μεγάλη όξυνση των ανισοτήτων και την αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων και των περιουσιών τους παγκοσμίως, σε βάρος της ευημερίας των λαών της Γης και των εργαζομένων που παράγουν όλο τον πλούτο. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 δημιουργήθηκε πλούτος ύψους 42 τρισ. δολαρίων, με το 1/3 να απορροφώνται από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα 2/3 από το άλλο 99%!  

Η Έκθεση αυτή της Oxfam καταλήγει στο ότι οι ανισότητες έχουν γίνει «υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας», και στην επίκληση για ένα δικαιότερο καπιταλισμό!

 Το μήνυμα συγκίνησε πάνω από διακόσιους μεγιστάνες που έσπευσαν να απαιτήσουν… αύξηση της φορολογίας για τους ισχυρότερους του κόσμου, ώστε να βγουν από τη φτώχεια δισεκατομμύρια άνθρωποι! Τέτοια κουφά! Τόση υποκρισία!

***

Ωστόσο παρά τις αναφορές σε ένα «συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο», ήταν διάχυτη η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, για την πανδημία, την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την αύξηση της νεανικής ανεργίας, τη μη παραγωγή νέων θέσεων εργασίας, την κρίση χρέους των κρατών, τα συνταξιοδοτικά συστήματα, τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο, το παλιρροιακό κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης, τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, το μέλλον του καπιταλισμού, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον κόσμο του κεφαλαίου το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα της κοινωνικής ανισότητας με τις επικείμενες εκρηκτικές καταστάσεις, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του Πλανήτη.  Προβλέπεται πως ο αριθμός των ανέργων διεθνώς θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. φτάνοντας στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς και εισοδήματα. Στο μεταξύ, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% το 2023 συγκριτικά με το 2% το 2022. Ως αιτίες αναφέρει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι: «Δεν βλέπω νέα υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί. Ωστόσο, το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία σε ανοδική τροχιά». Θυμίζουμε ότι, εδώ και δώδεκα χρόνια, οι θετικές αναφορές γίνονται πάντα για τον…επόμενο χρόνο! Αναφερόμενη στην Κίνα, η Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η χώρα θα δει αύξηση του ΑΕΠ, «αλλά δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο στο παρελθόν».

Η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» αναφέρθηκε στην αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Γίνεται κυριολεκτικά αγώνας δρόμου για το ποια χώρα θα καταφέρει να αποκτήσει την κυριαρχία των προμηθειών με την ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης να καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, σε Έκθεση που κυκλοφόρησε το ΔΝΤ, καταγράφεται ο κίνδυνος για «σοβαρό κατακερματισμό» της παγκόσμιας οικονομίας μετά από δεκαετίες αυξανόμενης «οικονομικής ολοκλήρωσης».

Στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, παρέμεινε όπως πάντα και το κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που συνταράσσει με ογκώδεις διαδηλώσεις τη Χιλή, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιταλία, το Περού,  καταστέλλοντας βίαια απεργίες, καταστρέφοντας πόλεις και ξεσπιτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Κάτω από το βάρος μίας παγκόσμιας οργής για τον πόλεμο, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις απολύσεις, την πείνα, την εξαθλίωση και την προσφυγιά, οι οικονομικοί εγκέφαλοι, τα λεγόμενα και «think tanks» του καπιταλισμού, με ψαλιδισμένα τα φτερά από την παρατεινόμενη δωδεκάχρονη οικονομική ύφεση, εξετάζουν εσπευσμένα λύσεις στα προβλήματα που συσσώρευσαν οι διάφορες κρίσεις του συστήματος καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

***

Ωστόσο, παρά τις τόσες … ειρηνοποιές παρεμβάσεις, το παγκόσμιο μονοπωλιακό κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό, οι ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών, δεν παύουν να έχουν κατά νου την κατάπνιξη δια πυρός και σιδήρου κάθε εστίας που γεννά «αστάθεια», «ανισορροπία», «αδυναμία» και «ευθραυστότητα», στοιχεία δηλαδή που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη συσσώρευση των αστρονομικών κερδών και στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας που προσπαθεί να εγγυηθεί το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα στους εκλεκτούς του. Οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι μεταναστεύσεις, οι θρησκευτικές διαμάχες, οι εθνικιστικές διαφορές, η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία, ο πληθωρισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα σύμφυτα με την απάνθρωπη λειτουργία του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, αποτελούν για τους διαστροφείς της πραγματικότητας τα «εμπόδια» στο δρόμο της αχαλίνωτης ασυδοσίας τους. Και όλα αυτά δεν πρέπει να καλύπτονται από το μανδύα της δήθεν μεταμέλειας και τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών-ληστών.

Είναι αυτοί που αποτελούν το βασικό εμπνευστή της θολής έννοιας της «τρομοκρατίας» και των αντικομμουνιστικών Μνημονίων, οι ηγέτες της σημερινής χιλιομπαλωμένης ενιαίας παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, τα ιμπεριαλιστικά κράτη. Αυτοί που πνίγουν στο αίμα λαούς και καταληστεύουν συστηματικά τις πηγές πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, που μετατρέπουν σε πειραματόζωα φαρμακευτικών σκευασμάτων τη Μαύρη Αφρική, που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών, που ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους από πείνα στην Αφρική, στη Ν.Α. Ασία, στη Λατινική Αμερική, που καταστρέφουν καθημερινά και συστηματικά το περιβάλλον και τον άνθρωπο.  

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της απόλυτης φτώχειας, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα μπορούσε να ζει ο λαός, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν να ικανοποιεί τις ανάγκες του, και την άθλια πραγματικότητα που βιώνει.

Ειδικά την τελευταία 12ετία, ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με την πανδημία, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την πείνα, την ακρίβεια και πλήρωσε πανάκριβα τις επιλογές των κυβερνήσεων για την «πράσινη» ανάπτυξη. Στη χώρα μας, οι δηλώσεις Μητσοτάκη και οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα αποδείχθηκαν «φούμαρα» προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο και μόνο, πιέζοντας το λαό να βάλει πλάτη στην «ανάπτυξη».

***

Ακριβώς, η «πράσινη» ανάπτυξη, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα του Φόρουμ, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Ιδιαίτερα οξυμένος εμφανίστηκε ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν ντερ Λάιεν να στηρίζει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για τη στήριξη της βιομηχανίας της ΕΕ, απέναντι στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, καθώς και της τεράστιες επιδοτήσεις των αμερικανικών και κινέζικων μονοπωλίων. Απέφυγε να αναφέρει τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν για το νέο Ταμείο, μέσα στην ΕΕ.

Αναφερόμενη στη νέα «αναπτυξιακή πολιτική» της ΕΕ (τη λεγόμενη Πράσινη Συμφωνία), η ντερ Λάιεν  ανέφερε ότι η ΕΕ εστιάζει σε επενδύσεις σε στρατηγικά έργα όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποτελεσματικότερης κρατικής στήριξης των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κομισιόν θα προτείνει την «προσωρινή προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες». Όμως, τόνισε,

 «μόνο λίγα κράτη-μέλη» έχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για να καταφύγουν στις κρατικές ενισχύσεις, με κίνδυνο κούρσας επιδοτήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων και πλουσιότερων χωρών».

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο τα μέτρα της Ουάσιγκτον για τις αθρόες επιδοτήσεις να δελεάσουν αρκετές επιχειρήσεις της ΕΕ και να μεταφέρουν τις επενδύσεις και εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί βασική προτεραιότητα την επίσπευση της «πράσινης μετάβασης».

Οι προτάσεις αυτές συμπίπτουν με τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν, για εκτεταμένη «μεταρρύθμιση» της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής ως απάντηση στις αμερικανικές επιδοτήσεις για τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Στην αντιπαλότητα ΗΠΑ-ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη, παρεμβλήθηκε και το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας», καθοριστικός παράγοντας για το επενδυτικό κλίμα. Το ότι οι ΗΠΑ έχουν απεριόριστες δυνατότητες παραγωγής υγροποιημένου αερίου, σε συνδυασμό με το νόμο ΙΡΑ (για τον πληθωρισμό) που επιδοτεί με τεράστιες ενισχύσεις τις αντίστοιχες «πράσινες» επιχειρήσεις, δίνεται ένα σοβαρό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια η ΕΕ προτείνει να ασκηθούν πιέσεις για εξαιρέσεις από τα όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία που προώθησε η Ουάσιγκτον, ώστε να βοηθηθούν και τα μονοπώλια της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή του στο Νταβός, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιού Χε, τόνισε ότι η χώρα του καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις και ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την πολιτική του «ανοίγματος» της οικονομίας.

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο η ρωσική οικονομία να κατέγραψε συρρίκνωση κατά 2,5% το 2022, γεγονός που παραδέχθηκε εμμέσως και ο Ρώσος Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία τα «πήγε καλύτερα απ’ όσο πίστευαν ορισμένοι».

***

Αυτό που γίνεται αντιληπτό απ’ όλους είναι το κυρίαρχο στοιχείο του καπιταλισμού: ο λυσσαλέος ανταγωνισμός για την απόκτηση όποιας νέας πλουτοπαραγωγικής πηγής ανακαλυφθεί. Και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι λαοί των «προηγμένων οικονομιών» καλούνται να πληρώσουν όλες τις καπιταλιστικές επιλογές, που ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και κοινωνικό δικαίωμα, χτυπώντας παράλληλα ανελέητα τους λαϊκούς αγώνες, στο όνομα των νέων αμύθητων κερδών.

Γι’ αυτή την αποκρουστική εικόνα που επιβεβαιώνεται καθημερινά από την εγκληματική δράση του ιμπεριαλιστικού συστήματος και που συντελείται σε βάρος της επιβίωσης των λαών, στο όνομα του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης υπάρχει διέξοδος! Υπάρχει διέξοδος με τους αγώνες ενός προοδευτικού κινήματος που εμπνέει, συναρπάζει, μαζικοποιεί, καθοδηγεί τους εργαζόμενους, ενάντια στην ασυδοσία και τη ληστρική εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε παρανομία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Είναι καθήκον του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να καταλάβει ότι η λειτουργία τού καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι σύμφυτη με τις οικονομικές κρίσεις και κατά συνέπεια κάθε πρόταση για το ξεπέρασμά τους έχει σαν στόχο τη χάλκευση νέων δεσμών για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους γενικά.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το